![]() |
[Ogar 200] Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: [Ogar 200] Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! (/showthread.php?tid=20850) |
Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Stefan - 08-12-2013 01:45:16 Witam ! Otóż było to tak : Ustawiam ogarka, zapłon trochę przyspieszyłem ale dalej słabo się wkręcał na obroty, więc postanowiłem zmniejszyć przerwę . Okey, wujek trzymał gaz dalej (ogara ustawiałem na odpalony) i raptownie zgasł. Pcham pcham i pcham go i nic. Na jutro wpadłem go robić, patrze a tu brak iskry kompletnie, wcześniej jak tak było to była wina cewki na zapłonie, a co tym razem... Proszę o jakieś sugestie. RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Bocian97 - 08-12-2013 01:53:37 -Cewkę nową masz, czy starą oryginalną ? -Sprawdź wszystkie kable od zapłonu, u mnie jeden był trochę przytarty, owinąłem izolacja i iskra się pojawiła. - na innych świecach sprawdzałeś - zmień kondek i zobacz wtedy - sprawdź czy kopie w fajce - sprawdź, czy prąd dochodzi do cewki butelkowej RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Stefan - 08-12-2013 16:03:30 (08-12-2013 01:53:37)Bocian97 napisał(a): -Cewkę nową masz, czy starą oryginalną ? Cewka jest stara jeszcze orginalna, kable wszystkie dobrze, na innych świecach patrzałem, kondek jest w 100 % dobry ponieważ był lutowany kabelek bo nowy to chińskie gówno... a tak poza tym to kondek jest aby iskra była niebieska a nie czerwona ![]() ![]() RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Rudy - 15-12-2013 01:21:45 Może gdzieś styk słaby z masą albo na prądzie, ewentualnie tam jak dokręcasz kabel od cewki i kondka to skręć mocniej, u mnie było słabo i prądu też nie było ![]() ![]() RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Mysiu - 15-12-2013 01:35:02 Zaraz... JAK USTAWIAŁEŚ ZAPŁON NA ODPALONYM SILNIKU ? ![]() RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - nie_mientki - 15-12-2013 01:58:21 No jak to "jak"? Nieskutecznie. RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Oggórek - 15-12-2013 10:12:06 Da sie? Da sie. Spróbuj ustawić porządnie zapłon. RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - dominik1996r - 15-12-2013 21:00:35 Tak jak poprzednicy - zapłon. Ale kondensatora nie możesz być przecież pewny. Kondensator to nie tylko kabel, który musi być dobrze przylutowany. Może mieć przebicie i przez to nie mieć iskry, ewenualnie psuć świece. Jeżeli iskra zaginęła to na pewno coś z zapłonem. Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić jest dobrze ustawić zapłon i wtedy wnioskować. "aha - zapłon dobrze ustawiony, pewnie to przez kondensator", po wymianie kondensatora bo najtańszy idziesz dalej, i sprawdzasz po kolei. Tam za bardzo nie ma co do nieogarniecia ![]() RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - Rudy - 15-12-2013 22:56:28 W ogóle po co się pytasz o takie rzeczy, sam zepsułeś a my mamy zgadywać co nie działa ![]() ![]() RE: Iskra zgineła ! Proszę o pomoc ! - szopen45 - 16-12-2013 00:15:09 "więc postanowiłem zmniejszyć przerwę . Okey, wujek trzymał gaz dalej (ogara ustawiałem na odpalony)" Jak ty to zrobiłeś ? cooo? musisz mieć szybką rękę zeby ustawić platynki na odpalonym silnik wiedząc ze zmniejszyłeś przerwę. |