Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
[Ogar 200] Przeklęty zapłon - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222)
+--- Wątek: [Ogar 200] Przeklęty zapłon (/showthread.php?tid=17007)

Przeklęty zapłon - davidx19 - 24-07-2013 19:48:51

Witam, więc zaczynając od początku było to tak...
Po wymuszonej wymianie platynek przestawiłem cały zapłon. Oczywistym jest to że próbowałem go ustawić wg. poradnika na forum i po znalezieniu GMP ustawiłem przerwę na przerywaczu 0,4mm , następnie cofnąłem tłok o nie całe 2mm, lecz przekręcając iskrownikiem, nic się nie dzieje, nie ma przerwy między młoteczkiem i kowadełkiem, co więcej podczas kręcenia iskrownikiem w ruch wchodzi także krzywka, która wprawia w ruch tłok mieszając całe wcześniejsze ustawienia. Krzywka nie jest przestawiona.

RE: Przeklęty zapłon - ABCRaPiK - 29-07-2013 22:35:35

Sprawdź klin ,Masz taką śrube na krzywce przytrzymaj to porządnym śrubokrętem i dopiero wszystko ustawiaj .Sprawdź także czy po wymianie platynek nie odpadła taka podkładka od kowadełka Widoczne na foto

Uploaded with ImageShack.us

RE: Przeklęty zapłon - davidx19 - 18-08-2013 15:29:15

Podkładka jest na miejscu, klin wygląda na dobry, chociaż nie mam pojęcia jak wygląda niedobry. Próbowałem "trzymać" krzywkę, ale nic z tego.

RE: Przeklęty zapłon - LukaszzT1 - 18-08-2013 17:13:49

Jakie ku*wa krecenie iskrownikiem czytałem 1 post 3 razy i jak by nie to ze miałem ogara 200 to nie wiedział bym o co Ci chodzi,odkręc srube która wchodzi w krzywke,wyjmij krzywke,ustaw Gmp,potem cofnij o 2mm tłoka wsadz krzywkę tak aby platynki były otwarte,zakrec wszytsko i powinien silnik odpalić.