![]() |
Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=209) +--- Wątek: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? (/showthread.php?tid=16887) |
Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - alagor - 21-07-2013 21:04:10 Mam pytanie czy u Was w rowerach też tak jest, że podczas jazdy pedał bije o osłonę, przy tym wydając bardzo denerwujący odgłos. I od razu piszę, że osłona jest przykręcona maksymalnie. Proszę o radę. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - wnusiu94 - 21-07-2013 21:11:26 Na pewno nie jest to wada fabryczna. Korba się wykrzywiła, ewentualnie łożyska się rozsypały lub korba jest przesunięta w prawo poprzez niewłaściwy montaż/kasację luzu. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - MIREK.M2 - 21-07-2013 21:27:39 (21-07-2013 21:11:26)wnusiu94 napisał(a): Na pewno nie jest to wada fabryczna. Korba się wykrzywiła, ewentualnie łożyska się rozsypały lub korba jest przesunięta w prawo poprzez niewłaściwy montaż/kasację luzu. To samo chciałem powiedzieć RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - BITER - 21-07-2013 21:36:50 A mi się wydaje że to może być coś innego, mianowicie osłona w Wigry o ile się nie mylę jest mocowana tak samo jak w Jubilacie. ( na takich wystających blaszkach) Być może te blaszki ci się za mocno odgięły. Spróbuj wykręcić osłonkę i je trochę, ale tylko TROCHĘ zagiąć w stronę łańcucha. TROCHE, dlatego, bo jeśli za mocno zagniesz to osłonka będzie ci obcierać o łańcuch. U mnie to zadziałało i póki co śmigam sobie bez większych problemów. Sprawdź te blaszki i napisz czy pomogło ![]() Powiem ci jeszcze, że z takim widowiskiem już się kilka razy spotkałem. Najczęściej taka wada pojawia się w rowerach ze złomu ale nie tylko. Starczy że oprzesz gdzieś rower ob jakiś słupek czy coś tego typu osłonką i może się zagiąć. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - wnusiu94 - 21-07-2013 23:04:24 (21-07-2013 21:36:50)BITER napisał(a): Powiem ci jeszcze, że z takim widowiskiem już się kilka razy spotkałem. Najczęściej taka wada pojawia się w rowerach ze złomu ale nie tylko. Starczy że oprzesz gdzieś rower ob jakiś słupek czy coś tego typu osłonką i może się zagiąć. To prawda, że metalową osłonę łatwo wygiąć. W mojej "kozie" vel. MMB3 korba czasami ociera o osłonę. Trzeba wtedy zasadzić kopniaka w tą blachę i spokój. To samo miałem w Kalinie. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - BITER - 21-07-2013 23:17:56 Jeśli chodzi o osłony metalowe, to bardzo możliwe, że dzięki "kopniakowi" są naprostowane, ale jeżeli osłonka jest plastikowa to odradzam "kopniaków" hehe ![]() ![]() A co do kozy, Wnusiu, to ta zielona bardzo mi się podoba. Moja babcia ma w piwnicy coś podobnego tylko o nazwie AUKCIM AUKCM lub AUCM. Dokładnie ci nie powiem bo litery są tak śmiesznie pisane. Wszystko ORYGINAŁ. Lakier nie ma ani jednej ryski. Opony prawie nie śmigane!!! Jak kiedyś będę u babci w piwnicy to z pewnością zrobię fotki i postaram się je jakoś wrzucić. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - alagor - 21-07-2013 23:35:59 Dzięki wszystkim ale niestety moja jest plastikowa. I dopiero teraz się zorientowałem, że ona jest tak jakby w kształcie łuku i już tak było, kiedy go kupiłem, lecz chciałem to naprawić odkręciłem osłonę i oprzybiłem młotkiem blaszki, tak, że między pedałem, a osłoną było za 3mm. 1,5 miesiąca później ...powtórka. ![]() ![]() RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - BITER - 21-07-2013 23:42:43 To spróbuj delikatnie pod temperaturę odgiąć tą osłonkę tylko musisz uważać żeby nie pękła lub się nie przypaliła. ( niestety taki zabieg musisz powtarzać co jakiś czas) ewentualnie kup nową osłonkę tylko nie wiem jak jest z białymi bo ja swoją czarną kupiłem w rowerowym za 4 zł. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - wnusiu94 - 22-07-2013 01:30:03 (21-07-2013 23:17:56)BITER napisał(a): A co do kozy, Wnusiu, to ta zielona bardzo mi się podoba. Moja babcia ma w piwnicy coś podobnego tylko o nazwie AUKCIM AUKCM lub AUCM. Dokładnie ci nie powiem bo litery są tak śmiesznie pisane. Wszystko ORYGINAŁ. Lakier nie ma ani jednej ryski. Opony prawie nie śmigane!!! Jak kiedyś będę u babci w piwnicy to z pewnością zrobię fotki i postaram się je jakoś wrzucić. Fajnie, że zielona koza się podoba. ![]() Z osłonami plastykowymi nie ma się co wygłupiać, po prostu kupuje się nową. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - BITER - 22-07-2013 01:40:50 A są białe w ogóle w rowerowych ? Bo jak szukałem do swojego Jubka to właśnie najpierw pytałem o białe i objechałem caaaaałe miasto wzdłuż i wszerz i nie znalazłem.. Jedynie czarne były to kupiłem ![]() RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - wnusiu94 - 22-07-2013 09:56:04 (22-07-2013 01:40:50)BITER napisał(a): A są białe w ogóle w rowerowych ? Raczej nie. RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - needtofly - 24-07-2013 12:04:15 tak jak Ci mówią, odegnij blaszki od mocowania a potem spróbuj ręką odgiąć osłonę, dokręć ją i sprawdź ustawienie i poprawność montażu korby RE: Pedał bijący o osłonę łańcucha. Wada fabryczna? - miki1999 - 25-07-2013 13:48:12 (22-07-2013 01:40:50)BITER napisał(a): A są białe w ogóle w rowerowych ? Bo jak szukałem do swojego Jubka to właśnie najpierw pytałem o białe i objechałem caaaaałe miasto wzdłuż i wszerz i nie znalazłem.. Jedynie czarne były to kupiłem Zawsze można przemalować ![]() |