![]() |
[Kadet] Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Romet Kadet (/forumdisplay.php?fid=138) +---- Wątek: [Kadet] Ostateczne składanie silnika - Pomoc? (/showthread.php?tid=47085) |
RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - damian94 - 02-08-2018 21:51:08 Zapytaj zmd-52, może będzie miał oryginalne uszczelki. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - rafi555 - 02-08-2018 21:51:27 Zamiast papieru lepiej gambit (0,5 mm starczy) w rolniczym. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 02-08-2018 22:04:29 Problem jeszcze w tym, że jestem kiepski w wycinaniu ![]() ![]() Czy to nie jest gambit? Czy może jakiś uszczelniać do szyb... ten materiał jest jakby gąbczasty i lekko się skleja ze sobą. Okazał się, że to wykładzina do szafek.. po prostu pójdę i kupię w Agloru (jeśli faktycznie jest w rolniczym). RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 03-08-2018 13:57:24 Dobra, udało się go zdobyć. Ma niby 0,8mm grubości, ale po zmierzeniu ma 0,4mm, czyli jak z poprzednią uszczelką. Wydaje się porządniejsza, nie da się jej bez większej siły zniszczyć w rękach i czuje, że ta uszczelka może być wieczna dla takiego silnika. Chyba zrobię wszystkie uszczelki z tego materiału. Wyciąłem jak na razie uszczelkę silnika na podstawie papierowej uszczelki. Mam tylko problem z zrobieniem dziur. Jakieś patenty na to? ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Dawdzio - 03-08-2018 14:05:50 W przypadku papierowej dobrze działa położenie na karterze i puknięcie młotkiem przez metalową kulkę wiekszą od otworu. Nie wiem jak zadziała to z gambitem. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Odrestaurator - 03-08-2018 14:49:35 Ja tylko zawsze wycinam "x" nożykiem albo po prostu dość kwadratowy otwór i to wystarcza ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 03-08-2018 15:45:53 Dobra udało się. Zrobiłem tak: Położyłem tą uszczelkę na karter, nakryłem ją drugim, śrubokrętem zrobiłem małe otwory, wziąłem śrubę i lekką stuknąłem młotkiem gumowym, zacząłem wkręcać i wykręcać. Efekt jest całkiem dobry, jedynie trochę góra się zjechała przez przypadek. Już lepiej chyba tego nie spasuje. ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - rafi555 - 03-08-2018 15:46:55 Można by znaleźć rurkę podobnej średnicy, zaostrzyć i młotkiem puknąć. Chociaż jak sklejam modele to otwory w twardych tekturach itp. wycinam skalpelem albo nożyczkami do paznokci takimi małymi zakrzywionymi. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 03-08-2018 15:47:29 Sprawdzę jeszcze skrzynie przed montażem dla pewności i chyba zacznę go za godzinę społawiać. (Nareszcie <3) RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 03-08-2018 18:33:11 Skrzynia działa tak samo. Składam go RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - seler1500 - 03-08-2018 19:20:55 I fajnie ![]() Na przyszłość polecam AF-OIL, ale jest droższy. Z resztą tym AF-CD też się nadaje, więc wsio rybka ![]() ![]() A otwory wybijakiem do skóry 6 mm. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 03-08-2018 20:19:39 Cytat:Na przyszłość polecam AF-OIL, ale jest droższy. Z resztą tym AF-CD też się nadaje, więc wsio rybka Big Grin Ja stosuję AF-200 bo jest najtańszy Big GrinPrzecież ja to kupiłem, bo nie miałem niczego innego. Jest sens z tego robić wszystkie uszczelki czy zostać przy klingerycie? Aha za ten czas: 1. Jakiej grubości ma być podkładka pod kosz sprzęgłowy i to duże koło zdawcze? 2. Jak się ten wał odprężało? Raz gumowym młotkiem w lewo, później prawo i lewo? Jeszcze mam wrażenie, że łożysko lekko odstaje. Samo się ułoży? Młotek? Śruby? ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - damian94 - 03-08-2018 21:38:54 Lagoon twierdzi, że pod łożyska, jak już ustawisz wał, trzeba dać podkładki, aby się nie przesuwał. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 03-08-2018 21:41:03 Gdzie niby te podkładki O.o. Nigdy nie słyszałem o podkładkach do łożysk na wał w tym silniku (nie licząc podkładki dystansowej między łożyska od strony magneta). Zresztą wcześniej tak nie było. Można to lekko stuknąć gumowym młotkiem? c: Aha i wał kręci się tak samo dobrze jak wcześniej, pomimo, że łożysko jakby nie doszło do końca zabezpieczenia. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - seler1500 - 03-08-2018 22:58:05 Jeśli zostało Ci tego materiału, to pod kapę sprzęgła i pod cylinder, no jak chcesz to pod automat i lewą kapę ![]() Walnij najwyżej podkładkę dystansową o śr. zew 40 mm tak, by nie było luzu między łożyskiem a segerem. Albo dwie podkładki, ale połowę cieńsze, by wycentrować wał w karterach. Odprężyć możesz łożyska uderzając delikatnie trzonkiem młotka w ich gniazda. Podkładka dystansowa pod tryb zdawczy ma 0.6 mm u mnie, pod kosz sprzęgłowy 1 do 1.5 mm. Jeśli masz nowy kosz sprzęgłowy, musisz ciut zeszlifować zębatkę, inaczej sprzyngła brak. |