![]() |
Jawa 50 mustang, kondzia - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: Jawa 50 mustang, kondzia (/showthread.php?tid=5135) |
RE: Jawa 50 mustang, kondzia - Pompuś - 22-07-2013 15:27:16 Remoncik planujesz? ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 14-08-2013 23:04:02 Sory pimpek nie widziałem twojego postu bo tak bym odpisał. Remont możę i nie romet bo miałem troche częsci nazbierało sie ich, kupiłem jakiś silnik za 40 zł, wał i automat od biegów w stanie idealnym i o to mi chodziło, śruby itp. wszystko miałem, no i z tych dwóch złożyłem jeden, nowe łozyska, uszczelniacze, itp. Wszystko porządnie uszczelnione, nowe szpilki, nakrętki, wszystko dokłądnie pomyte, no i zrobione od serca, poskładałem i położyłem na półce, nawet nie sprawdzałem czy biegi wchodzą haha ![]() NO ale dziś, tak zaczołem od 12, rame od komara opale, opaliłem, no i co tu dalej, no to wyczyściłem manetki, szczególnią od gazu, odkręciłem ją i wyczyściłem cały smar, może aż za bardzo bo teraz chodzi na sucho, ale wymyłem manetki bo troche brudne co byłem sie przejechać to kreska czarna na dłoni nie wiem skąd ![]() Wkurzało mnie że wskazówka od licznika skacze, no to wyciągam zębatke zdejmuje ślimak, wkładam palec do łożyska, tak kontrolnie a tu BAJER FULL, luz tak żę szok, no to wyciągam seger, jakąs śmieszną przykrywkę i bęc, koszyczek rozwalony a niektóre kulki znikł ![]() ![]() Łożysko 6004, takie jak w silniku 223, któryś wałek ma to łożysko, chyba zdawczy ale pewny nie jestem, leży tego pełno tych łożysk, no to nie bedzie problemu, wybrałem najlepsze nasmarowałem no i założyłem, no i zająłem się tym dzięki czemu odkryłem to łożysko, nasmarowałem cały ślimak, no i złożyłem, Dalej , no to mówie test zrobie, ale wrzucająć bieg głósno się wbił, no to mówie sprawde czy olej, odkręcam śrubke od sprawdzenia stanu oleju, a tu wypływa olej, no ale majonezowy, Dziwne bo nie dawno go wymieniałęm, ostatio myślełem że od wody albo z przepracowania, ale teraz wody nie lałem km mało, no to problem pewien żę simmering na wale poszedł. Jeszcze szprzęgło zaczynało ciągnąć, choć wyregulowane, wiadomo też żę przez olej, ale rozebrałem i sprzęgło, tarcze możę mają 1,5-2 tys km i już prawie zjechane do zera od normalnej jazdy ![]() Potem silnik w rame, jakoś ciężko robota sie uwijała, przy przykręcaniu, to nie pasuje i tak dalej, no ale uprałem się, przykręciłem na mycie czasu brakło, nowy olej, popychacze założone, pokrywa iskrownika, to paliwo okręcam i test, jeszcze bez tłumika, przelałem i kopnąłem i bzym bzym, no to zakłądam odrazu tłumik, i jeszcze raz próbuje za pierwszy odpalił no to pochodził chwile, posprzątałem miejsce pracy, OJ bałgan niemiłosierny był ![]() ![]() Jak ktoś to przeczytał to respect ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 22-08-2013 20:55:12 Dostałem natchnienia ![]() ![]() Z rana pojechałem do lakierni 63 zł zostawiłem i powróciłem do domu, i zaczęło się rozbieranie. ![]() Poza chęcią pomalowania błotników zbiornika itp. wzieło mnie na piasty, amortyzatory i zębatkę, no i też dla tych rzeczy farby nie zabrakło, dzisiaj te rzeczy pomalowałem i co nie co już złożyłem ![]() ![]() Piasty zębatke, i te kielichy od amortyzatora taką fajną mieniącą się farbą pomalowałem, no i jestem w miare zadowolony ![]() Amortyzatory musze jeszcze bardziej rozkręcić, ale dzisiaj brakło czasu, Musze je rozebrać, wyczyścić zobaczyć co nie tak, i dać tam oleju, a nie wody z olejem jak jest teraz haha ![]() No i koła założone, aby jawke można było spokojnie przemieszczać ![]() ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - MrF4k - 22-08-2013 22:52:30 Widze ze jawka nabiera kształtów oby tak dalej ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 23-08-2013 22:34:38 Załapałem oto taki blask słońca w lusterku ![]() ![]() Według planu dzisiaj miałem skończyć składać jawke a tu ... ho ho , no i chciałem zmienić tarcze sprzegłowe, bo przybyłem do grona problemowców ze sprzęgłem ![]() ![]() Lakier Hondy jak by ktoś chciał ![]() No ale zawsze coś tu wczoraj sąsiadowi pomagałem bo tam sobie wylewke robił z betonu, no to mu pomogłem, dzisiaj do miasta, jutro przy samochodzie czy naczepie cośdo roboty będzie, więc wszystko mi sie opóźnia, ![]() Dzisiaj pomalowałem ten błotnik, pozstałe elementy, opaliłem, błotnik przód, osłona łańcucha, puszka, a ze zbiornikiem w ciąż zabawa ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 26-08-2013 22:26:31 Dobry, no więc tak dzisiaj w stosunku do innych dni troche zrobiłem ahha ![]() Zabrałem się za składanie tyłu, amortyzatory i błotnik, Z amortyzatorów jestem zadowolony bo fajnie to wyszło. Dalej pomalowałem przedni błotnik i puszkę, Ale ten błotnik to tragednia dałem na podkłąd niby gładki po tym szpahlowaniu a na połysk niebieski to odrazu pełno wgnieceń, musze go zmienić bo taki poszkodowany ten błotnik jest że szkoda słów. ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 27-08-2013 21:03:37 Postanowiłem zarysykować, no i dupa, Jako że ostatnio przy dafie zbirnik malowaliśmy i trzeba było buchnąć mi utwardzacz, a na półce leżało jeszcze trochę no ale niestety za mało, rozrobiłem farbę utwardzaczu lałem, no i maluje pierwsza warstwa no gitara, za 15 minut druga na gootowo no i elegancko, przychodze za godzine a tu sie zacieki porobiły, farby cienko a jednak, możę do zlotu zdąże go poprawić, ale nie wiem, może ![]() A tak to prądu brakło, to zabrałem się za techniczne sprawy, tarcze sprzęgła i simmering na zdawczej, rozebrałem sprzęgło zaczynam składać, i prąd jest ![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze musiałbym pospawać stopke centralną, RE: Jawa 50 mustang, kondzia - alek736 - 27-08-2013 21:24:57 No widzę ze prace nadal idą do przodu ![]() ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - Pompuś - 28-08-2013 01:23:18 Teraz to będzie śliczna ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 29-08-2013 17:44:08 Dziś krótko, jawke złożyłem, zbiornik poprawie przy najbliższej okazji i jak chęci będą, ale teraz komar czeka więc chyba to zostawie ale to nie problem ![]() Badanie okresowe zaliczone śpiewająco, dane w dowodzie będa tak jak należy, rok poprawiony reszta uzupełniona i wszystko pasuje, tylko przegląd mnie kosztował 50 zł ![]() ![]() ![]() ![]() po przeglądzie podjechałęm do kumpla, i jutro o 11 będe u niego i w droge ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - Marwerick - 29-08-2013 23:28:59 zajebista ta twoja jawa aż bym chciał taką mieć RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 30-08-2013 22:12:23 NO no no ![]() Jestem pełen podziwu do jawki ![]() Dzień przynajmniej co najmniej Cudowny, może tłumów na zlocie nie było, ale sam fakt jazdy, reakcji ludzi na zabytki jeżdzące no to jest cudowne, ![]() Zacząłem 10:30, gotówka wzięta, i na stacje : ![]() 30 zł zostawione ![]() Kilometry mijają, czas też ![]() ![]() ![]() przed wlotem do Ożarowa od skomlina jest taka fajniutka górka, jedzie sie pod góke i jedzie, jedzie za mną Volvo v40, czy cuś no i z górki wyprzedziło mnie no i ja za nim licznik zamknięty ponad 80(zawyża 5km/h) kumpla wyprzedziłem no i rekor predkości na trasie osiągnięty, dalej poszukaliśmy simona ale jakoś my się znaleśliżmy no i spoko ![]() ![]() Dalej nikt nie przyjeżdał, to simon zabrał nas do marvina, i potem podeskortował do wielunia, gdzie wyruszyliśmy w kierunek domu, ale zboczyliśmy, i na koniec Świata ![]() ![]() ![]() NO to by na tyle było ![]() W grabowie kolega prowadził skręcił w prawo to ja prosto przez rynek skrótem no i znalazłem czas na fotke ![]() ![]() Tu zdjęcie całkiem powrotne do domu, rozmazane ale jest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - bartix4 - 30-08-2013 22:18:29 A do mnei to juz nei przyjechaliscie ! Po drodze do Marcina RE: Jawa 50 mustang, kondzia - kondzio310 - 30-08-2013 22:31:54 Kto by to trafił, jak by simon mówił to byśmy wjechali, a ty ty , tak blisko mieć i w domu siedzieć normalnie szok ![]() RE: Jawa 50 mustang, kondzia - alek736 - 30-08-2013 22:34:20 Fajnie ze Jawa spisała się bez zarzutów,a tak wogóle fajnie macie nazwy miejscowości ![]() |