![]() |
Motorowerzystka i cińcik xD - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Dwa kółka (/forumdisplay.php?fid=172) +--- Wątek: Motorowerzystka i cińcik xD (/showthread.php?tid=39713) |
RE: Motorowerzystka i cińcik xD - AliveC4T - 20-04-2017 18:46:28 Można użyć uniwersalnego przyrządu do rozpoławiania albo zrobić swój własny. Tak wygląda przykładowy: ![]() Są to przyspawane rurki z nakrętkami do płyty stalowej, wkręcając śrubę popychamy czop wału korbowego i kartery odsuwają się od siebie. Tutaj przykład jak działa uniwersalny przyrząd: https://www.youtube.com/watch?v=mFwQ3xqD1jI Ten przyrząd różni się od płyty tylko tym że ma ramiona które można dowolnie ustawić w zależności od tego gdzie mamy otwory w dowolnym silniku. Ewentualnie można poszukać na karterach tak zwanych miejsc serwisowych, gdzie można bezpiecznie wsadzić śrubokręt i podważyć kartery. Wiem że AM6 ma takie miejsca fabrycznie, ale w instrukcji od 139fmb nie znalazłem nic. Tutaj przykład takich miejsc w AM6: ![]() W tym pierwszym można podważyć, w tym drugim puknąć młotkiem. Tutaj instrukcja w której szukałem: http://www.madassarmy.com/docs/madass-50-repair.pdf Rozpoławianie zaczyna się na stronie nr. 76. RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 21-04-2017 15:43:33 AliveC4T napisał(a):Ewentualnie można poszukać na karterach tak zwanych miejsc serwisowych, gdzie można bezpiecznie wsadzić śrubokręt i podważyć kartery.Właśnie, chyba też mam takie miejsca w silniku, tak mi się wydaje że mogą do tego celu służyć. Te tu: ![]() 2 w 1 - miejsca serwisowe i miejsce mocowania chyba na ramę quada/kołyskę silnika. RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 21-04-2017 23:34:34 Stało się! Zrobiłam to! ![]() Poszło łatwiej niż się spodziewałam i obawiałam ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 07-05-2017 11:05:20 Skrzynia złożona, wszystkie 4 biegi są ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 12-05-2017 20:59:54 Dziś dobrałam się do pokrywy sprzęgła. Odkręciłam ten dekielek gdzie znajduje się... Hmm "wciskacz tarcz" ![]() Nie wiem po co ktoś tam napakował tyle sylikonu... ![]() A tego to już całkiem nie rozumiem... Co ten użyszkodnik musiał zrobić by powstała w tym miejscu dziura?! ![]() I to ![]() Zrobiłam prowizorkę pierwsza klasa! Poxilina! ![]() Chodzi mi o to by dałoby się wkręcić lekko śrubę, ale i tak posmaruję pokrywę leciutko sylikonem dla uszczelnienia. RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 01-06-2017 11:33:29 Dostałam wolny dzień w pracy i mogłam zabrać się za składanie. Kupiłam (a raczej moja koleżanka) kolejne 2 tulejki ustalające cylindra. Chyba przez nie nic więcej mi w takim sklepie nie kupi ![]() ![]() ![]() Ja wiem, że króciec ma być w drugą stronę, ale rozrusznik wykręcę, nie potrzebuję xD I mi nie będzie pasowało, bo gaźnik ma być właśnie w takiej pozycji. A otwór po rozruszniku zakryję własnoręcznie zrobioną zaślepką. RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Rafku - 01-06-2017 12:59:12 Ja bym nie rezygnowal z rozrusznika - w tych silnikach nie raz sie slyszy o zdupconym walku kopniaka, jego wielowypuscie.. Czemu taka decyzja?? RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 01-06-2017 20:10:55 Rafku napisał(a):w tych silnikach nie raz sie slyszy o zdupconym walku kopniaka, jego wielowypuscie.. Czemu taka decyzja??Jeśli ten wałek przetrwał dziką jazdę jakiegoś szaleńca po żwirowni ![]() ![]() ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - jurek_j - 01-06-2017 21:55:29 Nie chce mi się zbytnio czytać wcześniejszych postów. To takie ładne błyszczące, czyli głowica, to tak ładnie wymyte, czy nowe? Proponuję zmienić kolor używanego silikonu w przyszłości - czarny albo szary/srebrny. Działanie to samo, cena zbliżona, a wizualnie sto razy lepiej. RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 01-06-2017 22:01:43 jurek_j napisał(a):To takie ładne błyszczące, czyli głowica, to tak ładnie wymyte, czy nowe?Głowica jest nowa. A co do sylikonu to dzięki za radę, w przyszłości skorzystam jeśli będę jakiś silnik składać ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - damian94 - 01-06-2017 22:21:07 (01-06-2017 20:10:55)Motorowerzystka napisał(a): A dlaczego taka decyzja, to odpowiem w odpowiednim czasie Outer rotor kit? ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 02-06-2017 01:16:46 damian94 napisał(a):Outer rotor kit?Pfe, pudło ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 21-06-2017 14:58:17 Hyhyhy ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - rafi555 - 21-06-2017 16:10:07 co to za złomostwo ![]() RE: Motorowerzystka i cińcik xD - Motorowerzystka - 21-06-2017 22:38:39 rafi555 napisał(a):czyżby yankee?Zgadza się ![]() |