![]() |
|
Remont - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Remont (/showthread.php?tid=55197) |
RE: Remont - Debesta - 31-08-2025 23:17:37 A jaką grubość podkladek, tudzież jaką wartość dystansu stosujesz między łożyskami od strony zapłonu? RE: Remont - grz3513k - 01-09-2025 21:51:55 (31-08-2025 23:17:37)Debesta napisał(a): A jaką grubość podkladek, tudzież jaką wartość dystansu stosujesz między łożyskami od strony zapłonu? Orginalnie było 0,8mm ja zeszlifowałem oba łożyska i założyłem podkładkę 1mm i jest idealnie w sam raz po skręceniu na 10Nm wszystko kręci się luźno. Dzisiaj znalazłem chwilę i złożyłem wszystko do kupy teraz czekam az silikon zastygnie i jutro pierwsze odpalenie po remoncie
RE: Remont - Dawid.2202 - 04-01-2026 04:42:31 Siemano zmagam się z problemem w silniku 017 lecz to się dotyczy wszystkich silników 2t znalazłem silnik stary Cały marasie cylinder był założony na odwót z tłokiem chciałem zdjąć cylinder a on się trzyma tłoka jak zły ma on luzy lecz nie idzie podejrzewam że osoba która nie umiejętnie składała ten silnik źle ustawiła pierścienie w kanale wydechowym wydać denko i lekko bok według mnie problem leży w kanale płuczącym czy jakoś tak czy jest możliwość jakoś zdjąć ten cylinder bez niszczenia tłoka i tp bo ścianki są w dobrym stanie (Załączone zdjęcie może da wam jakiś punkt odniesienia gdzie stoi pierścień tłok bez przeróbek) RE: Remont - Dawid.2202 - 05-01-2026 03:50:19 (04-01-2026 04:42:31)Dawid.2202 napisał(a): Siemano zmagam się z problemem w silniku 017 lecz to się dotyczy wszystkich silników 2t znalazłem silnik stary Cały marasie cylinder był założony na odwót z tłokiem chciałem zdjąć cylinder a on się trzyma tłoka jak zły ma on luzy lecz nie idzie podejrzewam że osoba która nie umiejętnie składała ten silnik źle ustawiła pierścienie w kanale wydechowym wydać denko i lekko bok według mnie problem leży w kanale płuczącym czy jakoś tak czy jest możliwość jakoś zdjąć ten cylinder bez niszczenia tłoka i tp bo ścianki są w dobrym stanieZdjęcie ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka RE: Remont - romek - 05-01-2026 07:04:11 Może spróbuj wykręcić szpilki, jeśli nie wystają nad cylindrem wystarczająco to złap je za część nie gwintowana szczypcami morsa np (a nawet je przetnij tylko żeby opiłki do środka nie wpadły choć i tak silnik wygląda że jest do rozpolowienia) i spróbuj obrócić cylindrem, jednocześnie naciskając czymś pierścień przez wydech |