![]() |
Komar 2350 - kolejny Robak - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Komar 2350 - kolejny Robak (/showthread.php?tid=29317) |
RE: Komar 2350 - kolejny Robak - joozek - 24-10-2014 21:47:27 Dziękuję za komentarze i proszę o więcej ... ![]() Suwmiarka ... w pierwszym poście pokazałem w jakim stanie go kupiłem, niestety nie było tabliczki wcale ![]() ![]() ![]() Tabliczkę taką wybrałem celowo, tak jak własnie pisze Semmao, chodzi o diagnostę. W dziale poradniki, prosiłem swojego czasu o pomoc identyfikacji rocznika tego Robaka. Dowód mam z datą 1984, więc przyjąłem taką ścieżkę wyjścia z tej sytuacji, że ktoś "odmłodził Komara o 10 lat i przerobił na 1984 - młodszy łatwiej można było sprzedać kiedyś i za większe pieniądze". Tak mi podpowiedział właśnie diagnosta. Wspomniał również, że on może oprzeć swoją "decyzję zmian" na podstawie nr vin. Więc jeśli będzie on na ramie, no i na tabliczce to już powinno zadziałać. Czy to przejdzie w WK ... zobaczymy. Dodam też, że rok pierwszej rej to 1993. Jak się poprawi pogoda wiozę go na przegląd. O końcowym powodzeniu oczywiście napiszę. ![]() Bartku 5050, masz rację chlapaczy nie było, ale otwory w błotniku już tak ... już ktoś to zrobił. Mogłem oczywiście je zaspawać, ale chlapacz mi pasował. Semmao ... oczywiście zapraszam, Wszystkich chętnych również ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - Jakub - 24-10-2014 22:14:36 Podziwiam . Ciekawe czy ktoś przypuszczał 40 lat temu ze ktoś weźmie takiego Komara i odtworzy go lepiej niż fabrycznie . Sorry ale ocynkowanie całości , cięcie przedniego zawieszenia i osiowanie to nigdy się nie spotkałem . Naprawdę tak profesjonalnego remontu nie było jeszcze na tym forum . Do pokręteł schowków i osłon silnika mam mieszane uczucia . Może dlatego ze jestem przyzwyczajony wzrokowo do plastikowych . Zmienisz je kiedyś czy zostają ? Ciekawe czy kiedyś ja tak będę remontował ![]() Mam kilka pytań . Po ocynku kiedy malowałeś ? Odrazu ,czy odczekałeś trochę ? Jak się lakier trzyma ? Szacunek za włożone serce . ![]() Pozdrawiam RE: Komar 2350 - kolejny Robak - joozek - 24-10-2014 23:34:37 Jakubie ... dzięki, że chociaż Ty zauważyłeś te moje robótki ręczne. Tak, przedni widelec wolałem tak naprawić niż kupować od innego Komara. To samo było z podnóżkami i nóżkami centralnymi. Trochę to mi zajęło czasu ... i cierpliwości ... choć nie powiem kilka QQQ też padło ![]() Pokrętła boczków i schowków mam oczywiście oryginalne i współczesne repliki też ... całe komplety. Już to wcześniej pisałem ... te śruby, lusterko, trąbka, torby itp to moja twórczość, moje indywidualne podejście do każdego Robaka, tak jak chromowana półka w każdym. Wystarczy to zdjąć bezinwazyjnie i Robaki będą wyglądały jak każdy inny. Jednak czy o to mi chodziło? Na całym forum, allegro, OLX-e jest mnóstwo takich samych właśnie wyremontowanych sprzętów. Moje, mam nadzieję, że wyróżniają się delikatnie w tłumie ![]() Co do ocynku całości. Trzyma się jak na samochodach ... przecież wszystkie są ocynkowane. Od momentu ocynkowania do malowania mija zawsze około 2, 3 miesiące. W tym czasie ocynk się utlenia i lekko matowieje. Najpierw całość jest przecierana z resztek, myta rozpuszczalnikiem, potem malowana podkładem poliuretanowym (czy jakoś tak) potem podkład lakieru wyrównujący i na koniec 2, 3 warstwy lakieru akrylowego, na koniec do suszarni. Montaż też robie po jakimś czasie, gdy twardość lakieru jest pełna. Zresztą nie jestem lakiernikiem, a jedynie słucham zaleceń swojego ![]() Tak na marginesie ... znów mi podniósł stawkę, tym razem za Pegaza ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - Jakub - 24-10-2014 23:43:10 Inne robótki ręczne również zauważyłem , jednak najbardziej zachwyciłem się tym wahaczem ![]() Pozdrawiam P.S . Jaki model Pegaza ? RE: Komar 2350 - kolejny Robak - joozek - 25-10-2014 00:10:33 Niestety tylko 750 z 1974 roku ![]() Za jakiś czas jego wątek. Dziś udało mi się dobrać do niego nr niebieskiego lakieru od modelu 710. RE: Komar 2350 - kolejny Robak - Jakub - 25-10-2014 23:27:47 Jakie tylko , bardzo fajny Pegaz . Mam takiego tylko 2 lata młodszego . Z bakiem na korek wtykany . ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - joozek - 25-10-2014 23:46:03 (25-10-2014 23:27:47)Jakub napisał(a): Jakie tylko , bardzo fajny Pegaz . Mam takiego tylko 2 lata młodszego . Z bakiem na korek wtykany . Wiem, oglądałem Twoje sprzęty ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - Jakub - 25-10-2014 23:56:57 Teoretycznie to Romet 750 Praktycznie Pegaz 750 (konstrukcja ) Dla nieznających się ludzi wszystkie PRL-owskie 50ccm to" Komar " ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - joozek - 28-10-2014 00:09:45 Witam Dziś pierwsza przejażdżka Robaka ![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze jedno ... pierwszy krok poprawek do dowodu rej zaliczony. Przed słowem KOMAR jest już ZZR, model 2350 i inne drobiazgi, np masy naciski osie i inne "niezbędne" pierdoły ![]() ... najważniejsze ... rok produkcji 1974. We środę jadę do WK ... ciekawe czy pani to przełknie ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - sebon30 - 28-10-2014 00:54:07 Cholerka!! Jakim prawem ja nie zaglądałem do tego tematu?!!! Żałuję! Bo ten komarek jest na prawdę prześliczny. ![]() Dobrze, że przeszedł badanie techniczne, powodzenia w dalszych procedurach rejestracyjnych! ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - Pompuś - 28-10-2014 08:59:13 idealna renowacja, aż żal pomyśleć że w fabryce nie robili czegoś takiego jak cynkowanie... ![]() Na prawdę, wysoko sobie postawiłeś poprzeczkę i lecisz z remontami pięknie. Czekam aż wyremontujesz wszystko co tam masz w kolejce ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - 175mateusz - 28-10-2014 11:55:39 Powodzenia w dalszych rejestracjach, myślę, że to już tylko formalność problemów nie będą robić raczej ![]() ![]() ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - Matinek - 28-10-2014 16:58:24 Hymm zrobiłes trochę głupotę. Bo komar 2350 to był ROMET. ZZR to był komar 2320 (taki jak mój) i komar 2330 no i wiadomo wersje przed 2330 po 2330 to były Romety więc jak masz w dowodzie ZZR komar 2350 to masz źle. ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - Suwmiarka - 28-10-2014 17:54:28 ZZR 2350 wychodził tylko w 1971r. W '74 były inne tabliczki z napisem Romet a nie ZZR Równie dobrze mogłeś sobie przypiąć tabliczkę od WSKi Dla kogoś kto się wogole nie interesuje starą motoryzacją to nie robi mu to różnicy jednak dla pasjonatów to "kłuje" w oczy.......... MA być ROMET ![]() Ale Komar piękny ![]() RE: Komar 2350 - kolejny Robak - joozek - 29-10-2014 01:14:55 No to wyszła buba z tą tabliczką znamionową ![]() A dziś byłem w WK i okazało się, że Pani nie ma takiej marki jak ZZR Komar w spisie, więc w dowodzie będzie KOMAR, model 2350 - chociaż tyle. Przy okazji okazało się, jak nie kompetentni są nasi urzędnicy. ![]() Jak za pewne niektórzy pamiętają, próbowałem ustalić rok produkcji mojego Komara. Nie pasował mi rok produkcji 1984 jaki był w dowodzie rej. Dzięki podpowiedzi pana diagnosty, już przy wcześniejszych moich u niego wizytach, wpadłem na pomysł nabicia właśnie nowej tabliczki znamionowej z rokiem produkcji 1974. Tak sobie gadaliśmy jak to kiedyś odmładzano pojazdy itp ... więc wpadłem na taki fortel. Ustaliliśmy wczoraj z panem diagnostą, że skoro na tabliczce znamionowej jest 1974 rok, to on w rubryce "inne" dokonał zapisu ... " na podstawie nr vin i tabliczki znamionowej - ustalono rok produkcji 1974" do tego inne drobiazgi jak naciski, osie itp. Dziś w WK, złożyłem dokumenty, łącznie z tym przeglądem od diagnosty. I co? Pani wszystkie dane przepisała właśnie z tego papieru, a nie z umowy kupna sprzedaży i starego dowodu. Na razie dostałem dowód tymczasowy, za miesiąc odbiorę właściwy. Mam nadzieję, że też z 1974 rokiem produkcji. Pewnie się spytacie ile mnie to kosztowało? ano nic, no prawie ... poza tym, że byłem dla Pani uprzejmy i się uśmiechałem ![]() WNIOSEK ... w sumie można tak kombinować ze wszystkimi Robakami z lat 60 i 70, gdzie nie było 2 pierwszych cyfr oznaczających rok produkcji. Wystarczy mieć odpowiednią tabliczkę z nr vin ... "Przecież ona jest najważniejsza". ![]() ![]() ![]() |