![]() |
Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu (/showthread.php?tid=28736) |
RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - krzysiu1505 - 04-09-2014 11:09:06 Jeśli chodzi o schemat, to ściągnij pokrywę zapłonu i popatrz jaki masz i wybierz odpowiedni schemat z tej strony RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 04-09-2014 11:42:57 No zapłon mam na platynkach ![]() ![]() RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 09-09-2014 09:26:38 Update Długo mnie nie było, ale w końcu mam chwile, tak więc w weekend nic nie robiłem przy simsonku, byłem wtedy na kwaterce i nie było jak, tak więc w poniedziałek z rana od razu poszedłem do piwnicy, zdjąłem silnik z ramy, przygotowałem "mój warsztat" i zabrałem się do pracy. ![]() To co zobaczyłem zwaliło mnie z nóg, ale z drugiej strony wiedziałem na co się piszę i nie miałem co oczekiwać, bardziej to o czym mowa opiszą zdjęcia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak jak widać tłok i cylinder zatarte, jakiś dziwny osad na nich jakby podpalona rdza, głowica też w opłakanym stanie, nie wiem co z wałem jest do końca ponieważ wygląda jak na zdjęciu niżej, i nie mam pojęcia jaki jest luz na wale że tak to ujmę. ![]() Moge na te chwile zaoferować tylko takie foto wału ponieważ lewy dekiel ten od strony sprzęgła, jest tak zapieczony że tylko jedna śruba się odkręca a reszta nie ![]() ![]() ![]() A i mam jedno pytanie, bo chciałbym że tak powiem kompleksowo wyczyścić silnik, tzn. jak już go rozbiorę to wszystko wyczyścić z tego syfu i smaru i od nowa, tylko czym i jak ![]() Mam nadzieje że ktoś coś mi doradzi, zapraszam do śledzenia i komentowania pozdrawiam. RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - nie_mientki - 09-09-2014 10:31:58 Płyn do mycia silników w psiukaczu+woda pod ciśnieniem do spłukania. To wstępnie. A potem pędzelek i benzyna. RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 09-09-2014 10:46:16 No dobra, ale ja chce wiesz wszystko z silnika np wyjac i umyc np benzyna widoczna na pierwszy foto. RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - kokosek - 09-09-2014 12:09:53 Rozbierasz cały silnik wymoczyc w płynie do mycia silników naczyń jak kto woli bierzesz szczoteczkę i cif następnie plukasz woda pod ciśnieniem, i znów szczoteczkę i wszystko benzyna z szczoteczka. Wal na luzie możesz sam sprawdzić na boki powinien być luz może 1mm? Tak zwn fabryczny a na Korbie lapiesz wal i ruszasz korba góra dół jeśli będzie luz na dole jakby to łożysko igielkowe czyli regeneracja, jeśli coś nie tak napisałem niech mnie ktoś poprawi RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 09-09-2014 13:28:12 Dobra dzieki za wyjasnienie, zrobie jak mowisz jak tylko uporam sie z tymi srubami :/ RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 13-09-2014 00:07:02 A więc tak uporałem się z Simsonem ![]() Silnik rozebrany ![]() (żeby nie było, te zdjęcie powyżej nie jest z mojego domu XD lecz z piwnicy/warsztatu) Elektryka zdjęta ![]() i sama rama na kółkach prezentuje się tak ![]() Gdy dzisiaj jechałem z nią i karterami pod myjkę ciśnieniową to ludzie się mnie pytali co to jest za rower XD a gdy mówiłem że Simson to mi nie wierzyli, dopiero po obczajeniu tabliczki znamieniowej uwierzyli ![]() Generalnie sytuacja wygląda tak : Do wymiany : Wał, Łożyska, Uszczelki, Segery, Simmeringi, Tłok + Cylinder, Głowica ( nie jestem pewny, czy głowica z 50cc będzie pasować do Almota 60cc xD ?) Oringi, Śruty skrzyni biegów, Sprężyna dźwigni sprzęgła, śrubeczki i kilka podkładek ale nie jestem pewny, bo może coś zgubiłem ![]() Jutro idę lutować elektrykę bo jest "poklajstrowana" na izolatkę i tak niedbale zrobiona że ręce opadają, poprawię ją obczaję schematy i pozostanie czekać na przypływ gotówki. Myślę co jeszcze mogę na tę chwile zrobić ale bez kasy ani rusz, no chyba że śrubki policzyć i ramę rozebrać i przeczyścić dokładniej. Mam pytanie czy jest możliwość podwyższenia w jakiś sposób Simsona ? Jeśli tak to jak ? ![]() Dzięki wielkie za odpowiedzi. RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - Michał - 13-09-2014 01:31:31 Głowica od 50ccm bedzie bezproblemowo pasować do cylindra 60cm. Co do podwyższenia simsona,u kumpla podwyższyliśmy tył poprzez wyciecie oryginalnych mocować amortyzatorów(tych na wahaczu) i wspawaniu wyższych z blachy 5mm(tutaj wysokość nowych mocowań trzeba dobrać pod siebie).Obowiązkowo do tego amory z mz,bądź podobnej długości. Co do przodu,to chyba lagi z simsona Sr są trochę wyższe. Ps,jesli planujesz robić sima w teren,to polecam założyć do przednich lag twardsze sprężyny i zastosować górną półkę zawieszenia na obejmy,tzw''klemmbar''. RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 13-09-2014 11:09:00 wielkie dzieki za odpowiedz, ale ja mam glowice nwm czy mza czy ddr, powiedzmy ze ddr a kupuje cylek almota bedzie trybic ? RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - Quake96 - 13-09-2014 15:29:13 Musi ![]() ![]() RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - theogarowiec - 13-09-2014 16:41:46 Lagi sr są wyższe ale oryginalne także da się przedłużyć, za pomocą dłuższych prętów, koszt przedłużenia to około 6zł. RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 13-09-2014 16:46:17 Ale moja głowica jest w takim stanie ![]() RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - Quake96 - 13-09-2014 17:00:54 Wyczyść tylko z nagaru ![]() ![]() RE: Simson S51 "Comfort/Enduro" by WieKu - WieKu - 13-09-2014 17:47:01 Okej ![]() ![]() ![]() |