Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Brak sprzęgła - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Brak sprzęgła (/showthread.php?tid=12895)

Strony: 1 2 3 4

RE: Brak sprzęgła - gabriel0 - 29-03-2013 22:21:10

Wyjmij podkładkę z pod kosza sprzęgłowego!

RE: Brak sprzęgła - Mikiss21 - 29-03-2013 22:51:02

dokładnie wyjmij jedna podkładkę po kosz musi mieć luz (0,5-1,5 mm) bo jak niema luzu bo kosz sie blokuje i cały czas sie kręci i wtedy nie da się wysprzęglić , Spróbuj ją wyciagnąc i sprawdz i daj znac jakie efekty

RE: Brak sprzęgła - Badziok - 29-03-2013 22:58:51

ja mam tak wszystko gites złożone a niedziałe mogę wciskać sprzęgło ile się da i nie ma go wgl pomoże to wyjęcie podkładki?

RE: Brak sprzęgła - gabriel0 - 29-03-2013 23:01:07

Tak o to chodzi. Wyjm te podkładkę z pod kosza i daj nam spokój Big Grin

RE: Brak sprzęgła - Badziok - 29-03-2013 23:05:56

jak będzie działać to dam wszystkim którzy tutaj się udzielali pomół^^

RE: Brak sprzęgła - Mikiss21 - 29-03-2013 23:24:29

JESTEM W 90% pewny ze wyjecie podkładki pomoże bo kosz musi mieć luz żeby działało ,na normalnie działającym sprzęgle jak wciskasz sprzęgło to sprężyna zostaje ściśnięta i wtedy to jest luzne i kosz z tarczami stoi w miejscu za zabierak z przekładkami się kreci i wtedy nie przekazuje obrotów na skrzynie.
A w twoim przypadku wszystko jest ściśnięte i kosz nie ma możliwości zatrzymania się wraz z tarczami i ciągle sie obraca bo jest zbyt sciśniety i przekazuje napęd z wału na skrzynie przez to właśnie niema sprzęgła , po wyciągnieciu podkładki będzie luz i przez co kosz będzie sie mógł zatrzymać swobodnie i nie będzie przekazywało napędu na skrzynie na wcisnietym sprzegle

mam nadzieje że zrozumiałeś o co chodz

RE: Brak sprzęgła - elsk - 29-03-2013 23:31:06

A jak na postoju kopiesz to ślizga się?
Ja miałem takie cuś że za mocno naciągnąłem linkę i nie wysprzęglało :F Może tu leży przyczyna :>

RE: Brak sprzęgła - Mikiss21 - 29-03-2013 23:37:55

elsk ale wczesniej było napisane że linka dobrze wyregulowana, po za tym napisał że kosz sztywno jak przyspawany, i moim zdaniem to jest problem zresztą tłumaczyłem w wcześniejszych postach .
(26-03-2013 23:36:56)Badziok napisał(a):  Linka jest zacnie wyregulowana
wciska klamkę sprzęgła da się wcisnąć ale to nic nie daje np jak jest zgaszny próbuje to sprzęgło i kopie a tam normaalenie jak bym wgl nie wciskał .

masz tu dowód na to

RE: Brak sprzęgła - elsk - 29-03-2013 23:40:24

Skąd wiesz że dobrze wyregulowana? U mnie też była dobrze, a za mocno wysprzęglało i nie chciał wysprzęglić.

edit:
No okey, jak kosz sprzęgłowy nie ma luzu to nie wysprzęgli... Ale podkładka z tego co wiem musi tam być, by nie zjechało, nie pamiętam jak tam już jest... Najlepiej jakby dał cieńszą podkładkę.

RE: Brak sprzęgła - Mikiss21 - 29-03-2013 23:52:50

twoja wypowiedż jest nie jasna "za mocno wysprzęglało i nie chciało wysprzęglić " ?????????
jak linka by było zbyt mocno napięta to by ślizgało trochę , a w ogóle wysprzęglenie to wtedy sprzęgło jest rozłączone
PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ JEŚLI SIĘ MYLĘ !!!!

RE: Brak sprzęgła - elsk - 29-03-2013 23:54:55

Ehhh... Na postoju ślizgało się, czyli teoretycznie sprzęgło powinno chodzić, lecz po odpaleniu, gdy załączałem sprzęgło to po prostu tak mocno dociskało do kosza że po prostu "złączało" się to.

RE: Brak sprzęgła - Badziok - 29-03-2013 23:57:25

ale jak to mogło się mi stać w czasie jazdy przedteem?

RE: Brak sprzęgła - elsk - 29-03-2013 23:58:49

Ale jak, urwało ci tą śrubę? Odkręciła się czy co?

RE: Brak sprzęgła - Badziok - 30-03-2013 00:02:53

Nie jechałem i chciałem wrzucić luz a tu niema sprzęgła i po odkręceniu dekla kopałem i poprostu koszyk spadł wiec poleciałem na stacje kupiłem śrubkę ale nie mogłem koszyka dokręcić bo po 2 stronie od magneta mi się główki śrubek się zlizały 1 odkręciłem druga stoi do dziś jak wryta ;(

RE: Brak sprzęgła - Mikiss21 - 30-03-2013 00:06:20

aha teraz juz zrozumiałem ale on napisał że na postoju też nie ma , ja bym wyjoł ta podkładkę bo ten kosz że nie ma luzu mi nie pasuje , ale linkę można też sprawdzic . Moim zdaniem po wyjeciu podkładki powinno działać .