![]() |
Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35) +--- Dział: Usługi (/forumdisplay.php?fid=202) +---- Dział: Wykonam (/forumdisplay.php?fid=216) +---- Wątek: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet (/showthread.php?tid=39287) |
RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 13-02-2020 17:24:32 No i mamy kolejny czwartek ![]() Obiecane kolejne zdjęcia z kolejnych prac. Najpierw jedna sprawa ... nikt nie podjął zabawy i odnalezienia detalu którego nie wspawałem do ostatniego Komara 2350 z 1974 roku. Chodziło o cybant ramy od siedzenia. ![]() Kolejna sprawa to płonący Komar 2350 w kolorach czarno-pomarańczowych. Ustaliłem z Mariuszem, ze to jednak rocznik 1977, a o jego historii tuningu opowie pewnie sam ![]() Witamy No a teraz pora na zdjęcia z prac. Trochę jednak pociąłem robala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Większość prac to standard, ale ktoś mnie znów pytał o urwane szpilki ramy, tylnych amortyzatorów i jak wiercę by było osiowo. Proszę bardzo, chyba wszystko widać. Raczej wiertarka ręczna to trochę nie bardzo. Nie można też zapomnieć o punktowaniu i wierceniu otworu pod gwint M8. ![]() ![]() ![]() ![]() Potem przyszła pora na stojak centralny. Tuleja ramy, była jeszcze jak cię mogę, ale otwory w stojaku pod sworzeń miały już 11 i 11,2 mm. W związku z tym podjąłem decyzję o wymianę tulei na wyższy wymiar 12,25 x 16 x 50 mm i nowy sworzeń fi 12 mm. Oczywiście otwory stojaka rozwierciłem pod fi 12,25 mm. ![]() ![]() ![]() Tylny wahacz nie mial wyrobionych otworów fi 10 mm, więc zrobiłem tylko nowy zestaw osi i tulei, a miejsca zatarć od łańcucha napawałem i oszlifowałem. ![]() ![]() Na koniec coś od siebie ![]() Nowy podnóżek kierowcy z pedałem typu "łyżwa". Zawsze mnie irytowało to rozwiązanie, bo po pierwsze tuleja łyżwy wciskała się pod kątownik podnóżka, niszcząc się, a po drugie szybko ścierał się ten "garbik" zabezpieczający łyżwę, przed podnoszeniem się do góry, gdy siadamy na pojazd. O samej osi nie wspomnę ![]() Chodzi o ten element, tu też już go prawie nie było. Mowa oczywiście o tym na dole. ![]() Na nowym pręcie napawałem trochę spawu ok 4 mm i wyszlifowałem kostkę. O wymiarach ciężko tu pisać, bo po prostu, dopasowałem do tego co było w pedale hamulca. Ale sama kostka jest nieco większa = dłuższa. Tak by z jednej strony pełniła swoje zadanie - zabezpieczenie przed podnoszeniem pedała, gdy siedzimy na Robaku, a z drugiej strony - dodatkowe zabezpieczenie, dociskające gumą podnóżka, tuleję pedału hamulca, by nie przesuwała się na boki. Oczywiście wcześniej przy kątowniku podnóżka, wspawałem podkładkę płaską fi 12 i doszlifowałem z zewnątrz, do kształtu kątownika. Mam nadzieję, że ten zbyt zagmatwany opis wyjaśnią zdjęcia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz już wystarczy pomalować cały podnóżek, pedał hamulca i dodatkowa tulejkę ocynkować, a na koniec nacisnąć gumowy podnóżek, o smarowaniu nie wspomnę. Mam nadzieje, że będzie działać, a przy okazji będzie rozbieralne. cd nastąpi ... RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Dawdzio - 13-02-2020 17:50:28 Czyli jednak to podcięcie na pedale ma jakiś cel. Zawsze się zastanawiałem. A robota jak zwykle, pierwsza klasa. Aż miło popatrzeć. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Maniek_M - 13-02-2020 22:04:27 Witam. Nie wiem co napisać ![]() Zupełnie inaczej mi się czytało relacje Józka i przeglądało zdjęcia reanimowanych "robaków" niż teraz. Teraz na stole w Joozkowym warsztacie przemianę przechodzi mój Komarek. Trafił do Józka "szpitala" w takim stanie: Bardzo się cieszę z tak szybkiego postępu pracy. Dziękuję RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 13-02-2020 23:17:15 O widzisz Mariuszu, czas na watek o Twoim 2350. Zakladaj go. Napisz jak to bylo z tym Twoim kuzynem i komarkiem ![]() Zaczerpnij zdjecia z mojego watku, dodaj swoje i zanim dobrniesz do konca historii, Komar bedzie gotowy do malowania. Dalej to juz bedzie Twoje zmartwienie, cos ok 2, 3 lata zanim go doprowadzisz do konca. ![]() ![]() (13-02-2020 22:04:27)Maniek_M napisał(a): Trafił do Józka "szpitala" w takim stanie: Eeee tak patrze to nie byl taki zly ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Texas Ranger - 14-02-2020 10:37:51 Joozek a ja mam pytanie czym ścierasz stary lakier/czyścisz metal? Lamelka, jeśli tak to jaką gradacją, czy włosy murzyna? RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 14-02-2020 11:49:29 Stary lakier - włosy murzyna. Ostatnio pojawiły się koloru fioletowego i pomarańczowego. Może nie są tanie ok 15 do 30 zł szt, ale zdecydowanie polecam, zwłaszcza te pomarańczowe. Spawy i odpryski tarcza listkowa, lamelkowa P40, P60, P80 i P100 RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Texas Ranger - 14-02-2020 22:44:39 Dzięki za info! RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 27-02-2020 11:22:02 Miały być zdjęcia z pasowań Mariusz Komara, ale nie będzie ![]() Coś poprzestawiało mi się w komórce i zdjęcia zapisały się z max rozdzielczością, a teraz hosting ich nie załaduje. Tak więc podsumowując, Komar gotowy do malowania. Jego odbiór zaplanowaliśmy w tą niedzielę na Oldtimerze we Wrocławiu. Kolejny projekt to Pony. Niby miałem robić ja od podstaw, ale właściciel przywiózł ją do mnie już pomalowaną ![]() Roboty niby nie wiele, ale nie lubię takiej, gdy nic już nie można blacharsko poprawić, np. wspawanych elektrodą na stałe, szpilek podnóżków kierowcy ![]() Skończyło się tylko na zawieszeniu przednim i tylnym, w tym amortyzatory po mojej restauracji. Oczywiście bieżnia sztycy jak i jej gwint był zamalowany proszkowo - przydała się narzynka 1 calowa ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - metralf - 10-03-2020 13:29:43 @ joozek, napisz do mnie na PW proszę. Mam robótkę dal Ciebie ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 25-04-2020 01:41:15 Dawno tu nic nie pisałem ![]() Nie przypadkowo też zrobiłem zdjęcia, to jajeczno - żółta PONY ![]() ![]() Wysłał sam przód, do regeneracji, Daniel pszczelarz, stąd skojarzenie ![]() ![]() Pamiętam jak kupę czasu temu Grzegorz wymalował tak Ogara, ale czy skończył ??? tylko on to wie. Ok, czas na fotki ![]() ![]() ![]() ZAPRASZAM RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gregorian2008 - 25-04-2020 21:07:28 TEN kolor przy ogarze to nie taki jak mój oczojebny RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - rudel30 - 08-05-2020 16:30:13 Warto dać Joozkowi do zrobienia lagi i amortyzatory.Polecam http://chlopcyrometowcy.pl/hosting/imageup/87129_96701323_1102126523498551_2058862482520276992_n.jpg RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 08-05-2020 16:38:33 Dziękuję Piotrze za dobre słowo, ale sam wiesz jak to wyszło z tymi lagami. Do wszystkich, jeszcze raz to napiszę. Lagi do Pony fi 25, oferowane przez Gmoto sa z efektem "bałwanka" - nie polecam. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - mateusz2518 - 09-05-2020 20:18:00 Witam jaki jest koszty zregenerowania zamierzenia przód od motorynki ? RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Jorginsson - 10-05-2020 02:54:48 Już piąty raz przymierzam się, żeby to napisać i zawsze coś ![]() Naprawdę doceniam opis, 'obfotografowanie' oraz poradzenie sobie z problemem tego ustalenia na ośce podnóżka/ pedała hamulca. I doskonale Cię rozumiem w kwestii tego, że nieraz opisuje się z pozoru błahą, oczywistą rzecz, a tekst wydaje się za długi, za skomplikowany, no bo to niby ot 'pierdółka', a tu linijki literek... Ale tak to jest, że najczęściej oczywiste i błahe jest to głównie dla autora przeróbki (i relacji), ale właśnie takie opisy, spostrzeżenia i dzielenie się de facto już gotowymi rozwiązaniami są esencją dobrej, fachowej roboty z inżynierskim (a często-gęsto i pionierskim) podejściem. Pół wieku ktoś owijał to drutem, aż w końcu nie dość, że wytropiłeś słaby punkt, naprawiłeś usterkę, wymyśliłeś i zastosowałeś modyfikacje, które jej zapobiegną w przyszłości, to jeszcze otrzymujemy z tego gotowe know how - żądam więcej joozków! ![]() Jak zawsze szacuneczek za pracę. |