![]() |
Rejestracja po zmarłym dziadku - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Dokumenty (/forumdisplay.php?fid=101) +--- Wątek: Rejestracja po zmarłym dziadku (/showthread.php?tid=5654) Strony: 1 2 |
RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Adam - 01-07-2012 16:46:04 (01-07-2012 15:32:48)Semmao napisał(a): Powództwo cywilne o przyznanie części spadku to chyba koszt początkowy 300,- zł za same wniesienie sprawy do sądu. Dalsze koszta procesowe, jeśli zostaną naliczone to później. Trwa, w PL - długo niestety. Licz się z tym, że od roku wzwyż ...... Nie strasz kolegi kosztami bo to nieprawda. Tak samo jakie przyznanie częściowego spadku ? Nie ma czegoś takiego. Gdzieś pisałem tu na forum co i jak z tymi "papierami" koszt - 50 zł nie 300 i nie trwa rok a ok 2 miesięcy jeżeli nie ma braków w złożonej dokumentacji. RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Semmao - 01-07-2012 17:18:34 (01-07-2012 16:46:04)Adam napisał(a):(01-07-2012 15:32:48)Semmao napisał(a): Powództwo cywilne o przyznanie części spadku to chyba koszt początkowy 300,- zł za same wniesienie sprawy do sądu. Dalsze koszta procesowe, jeśli zostaną naliczone to później. Trwa, w PL - długo niestety. Licz się z tym, że od roku wzwyż ...... Jak nie ma jak jest - ja miałem taką sytuację u siebie w rodzinie i to całkiem niedawno. ![]() Dowiedz się u babci jak było ze spadkiem, czy dostała jaką część. Może się okaże, że Romek jest jej. ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Adam - 01-07-2012 17:25:00 Sammao, On potrzebuje potrzebuje postanowienie nabycia spadku które kosztuje 50 zł a u Ciebie domyślam się odbywała się sprawa spadkowa. Obydwa terminy brzmią podobnie ale uwierz mi oznaczają kompletnie co innego ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Semmao - 01-07-2012 18:59:20 (01-07-2012 17:25:00)Adam napisał(a): Sammao, Tak, ale on takiego czegoś nie dostanie bo takiego czegoś nie było, on miał na myśli sądowe rowiązanie kwetsi spadku dotyczącego tylko Rometa. ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Adam - 01-07-2012 19:45:37 chłopie , nie było więc trzeba zrobić i ono właśnie koszuje 50 zł ! koniec , wiecej nie piszę w tym temacie ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Semmao - 01-07-2012 19:53:43 ale jak można nabyć spadek bez sprawy spadkowej, czy testamentu !? RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Adam - 01-07-2012 20:34:44 Miałem nie pisać ale może komuś się przyda. Wiesz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele ![]() Spadek nabywamy w drodze dziedziczenia lub testamentu. Tak po chłopsku : aby w pełni dysponować spadkiem musimy złożyć wniosek o STWIERDZENIE NABYCIA SPADKU ( on kosztuje 50 zł ) Sąd w tym postępowaniu nie stwierdza co i jakiej wartości wchodzi w skład spadku a jedynie stwierdza, że ten i ten ma prawo dysponować rzeczami po zmarłym. Jeżeli nie ma sporów pomiędzy spadkobiercami to na tym kończy się postępowanie. W tym "kwicie" z pieczątka sądu wymienione są osoby które dziedziczą po zmarłym i to one maja prawo dysponować wszystkimi pozostałymi rzeczami po zmarłym. Sytuacja się komplikuje jeżeli spadkobiercy się nie zgadzają ze sobą, wtedy zaczynają się schody ... i koszta ... RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - raider0 - 02-07-2012 23:36:56 Ok ![]() ![]() a romet jest zarejestrowany na jej mieszkanie (teraz tam ktoś inny mieszka). Ta żona dziadka otrzymała w spadku jakieś tam rzeczy dziadka które u niej były (meble,rtv itp) a gospodarstwo które było dziadka i mojej babci dziadek przepisał na moją babcie przed śmiercią jedynie jakiś tam kawałek ziemi został który ma mój ojciec. więc co teraz trzeba zrobić ? zrobić to co mówił semmao ? ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Semmao - 03-07-2012 00:02:48 Jeżeli się wszyscy zrzekli na rzecz Twojego taty to on jest prawnym właścicielem Rometa teraz. ![]() Rodzina tamtej Pani moim zdaniem nie ma praw dziedziczenia żadnych, bo w pierwszej linii wszystko poszło, a dziadek tak czy siak, przepisał gospodarstwo na Twoją babcię. ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - raider0 - 03-07-2012 00:39:25 Ten dokument,zrobić przegląd,blacha,dowód,i umowa z moim ojcem ( bo chce go na siebie oczywiście ![]() ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Semmao - 03-07-2012 23:29:16 Tak ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - nie_mientki - 04-07-2012 00:23:35 I oczywiście ważne OC. RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - raider0 - 07-07-2012 13:45:37 A OC to chyba już po zarejestrowaniu trzeba zapłacić ? Pomoże mi ktoś spisać umowę o darowiznę ? szukam jakiegoś wzoru czy coś.Znalazłem o takie coś : http://zmianywpodatkach.info/pisma-i-druki-wzory/wzor-umowy-darowizny.html ale tu trzeba podać też np nr silnika ![]() RE: Rejestracja po zmarłym dziadku - Semmao - 07-07-2012 14:10:03 Jak ja dostawałem darowizną część samochodu to wpisywałem tylko nr VIN, czyli w przypadku motoru nr ramy. Taka umowa to wystraczy na kartce papieru długopisem napisać: Ja Jan Nowak, legitymujący się dowodem osobistym serii XYZ 000000, jestem właścicielem motoroweru Romet X o nr ramy X i nr rej AB 0000. Przekazuję 1/100 pojazdu na mojego syna, Jasia Nowaka legitymującego się dowodem/paszportem, cokolwiek masz na czym jest nr dokumentu. podpisy pod spodem i tyle. ![]() Jak chcesz to możesz takie coś spisać od razu w WK przy okienku, Pani Ci da kartkę i podyktuje co masz pisać - ja tak zrobiłem hehehe |