![]() |
Zielona Mirabelka :D - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Cztery kółka (/forumdisplay.php?fid=165) +--- Wątek: Zielona Mirabelka :D (/showthread.php?tid=55247) Strony: 1 2 |
RE: Zielona Mirabelka :D - Dawdzio - 14-07-2025 22:21:18 Ale ktoś ją skrzywdził tą bielą. Dobrze, że nie skończyła dobita na szrocie, bo roboty żeby to wyglądało elegancko będzie sporo. U mnie też zaraza się rozprzestrzenia, ale zza najbliższej granicy ![]() RE: Zielona Mirabelka :D - Quake96 - 14-07-2025 22:55:35 Pół biedy że ona już wcześniej była biała, więc się dużo nie odróżnia. Na tyle, że pewnie nikt z was nie zauważył, że na przykład tylna klapa jest pomalowana tylko od pasa z emblematami w górę, a na wysokości rejestracji jest normalny lakier. Choć to w sumie bez większego znaczenia, bo ja wcale nie zamierzam tutaj cudować. Ten radosny twór któregoś z właścicieli będę zmieniał w swój radosny twór, tyle że ja oszczędzę sobie malowania uszczelek czy innych detali. Ale to też w swoim czasie, najpierw chcę doczyścić wszelkie gumy, bo wygląda to okropnie. ![]() RE: Zielona Mirabelka :D - Jaca - 15-07-2025 06:58:40 Na uszczelki to Nitro lub Aceton. Później zabezpieczenie do gum i będzie normalna. Ewentualnie demontaż i odłupywanie lub inne używane. Ktoś miał mega lenia i fantazje. RE: Zielona Mirabelka :D - Quake96 - 15-07-2025 11:28:57 Wczoraj próbowałem i ani Nitro, ani Aceton nie robią wrażenia na tej farbie. Myślę nad kupnem środka do usuwania lakieru, miałem kiedyś coś takiego i na typowy lakier działało świetnie, więc może ten olejny syf też podniesie. RE: Zielona Mirabelka :D - Bob_Harley - 15-07-2025 13:46:54 Do usuwania farby polecam taki żel z mrówki do usuwania staryck powłok lakierniczych, albo środek Boll w puszce - na mniejszej powierzchni lepiej ten żel nakładać małym pędzlem zeby nie zeszła farba tam gdzie nie powinna, a jak na duzej powierzchni to sprayem sie fajnie nakłada na całe, potem czeka chwile i odchodzi farba do gołego metalu/plastiku/szkła a w twoim przypadku gumy ![]() RE: Zielona Mirabelka :D - schabowy07 - 15-07-2025 15:26:16 Ja do zmycia farby polecam takie coś do pistoletów, psikasz, czekasz 10 minut i schodzi po jednym przetarciu szmatą. Robiłem to na dekielkach od kół w simsonie i elegancko schodzi. To coś podobnego do tego Bolla w puszce, co polecał wyżej Bob. https://allegro.pl/oferta/remover-do-usuwania-lakieru-spray-400-ml-13234433801 RE: Zielona Mirabelka :D - Quake96 - 15-07-2025 19:14:04 (15-07-2025 13:46:54)Bob_Harley napisał(a): Do usuwania farby polecam taki żel z mrówki do usuwania staryck powłok lakierniczych, albo środek Boll w puszce - na mniejszej powierzchni lepiej ten żel nakładać małym pędzlem zeby nie zeszła farba tam gdzie nie powinna, a jak na duzej powierzchni to sprayem sie fajnie nakłada na całe, potem czeka chwile i odchodzi farba do gołego metalu/plastiku/szkła a w twoim przypadku gumy Właśnie taki żel zamierzałem kupić dzisiaj, bo już kiedyś to stosowałem i dawało super efekt. Na dodatek, w pracy znalazłem coś takiego i zaaplikowałem na próbę i... działa ![]() Tym samym nabyłem taki sam środek w Castoramie, ale ledwo wróciłem z pracy a tu zaczęło lać jak z cebra. Może jutro zacznę zabawę ![]() RE: Zielona Mirabelka :D - Quake96 - 15-07-2025 23:52:05 ![]() ![]() ![]() Pierwsza runda za mną ![]() ![]() RE: Zielona Mirabelka :D - Quake96 - 21-07-2025 23:07:22 ![]() ![]() ![]() ![]() Pomału idzie ku lepszemu ![]() Zacznę od tej gorszej wieści - Znalazłem źródło wilgoci we wnętrzu. Nie będę się chwalił zdjęciami, bo nie ma czym ![]() ![]() ![]() No a propos ogarniania, to wziąłem się z kumplami trochę za te nieszczęsne uszczelki i zamontowałem sobie fajne radyjko ![]() ![]() Oprócz tego wnętrze trochę zyskało na wyglądzie, choć tylnej kanapy chwilowo nie ma, bo się "pierze" ![]() ![]() RE: Zielona Mirabelka :D - Quake96 - 31-07-2025 21:55:20 ![]() ![]() ![]() W oczekiwaniu na cuda z kategorii "blacharka", postanowiłem podobnie jak w zielonym Seacie odświeżyć nieco jego felgi ![]() Efekt jest w zasadzie taki sam jak na zielonym wozie, czyli niby takie 30% postarania a jednak wygląda całkiem przyzwoicie ![]() A jak tanio! Obydwa auta opędzlowałem tymi samymi lakierami, więc zużyłem niecałą jedną puszkę "koloru" i jeszcze mniej lakieru bezbarwnego. Ile mnie to zatem kosztowało? ![]() ![]() 37,98zł i to mając jeszcze resztkę srebrnego lakieru i pewnie coś około pół puszki bezbarwnego! Wychodzi ~4,75zł za koło ![]() RE: Zielona Mirabelka :D - Dawdzio - 31-07-2025 23:37:35 Co do taniości to dzisiaj odkryłem, że w mieszalni mają niesprzedane nabite szpraje po 10zł. Srebrnego był nawet spory stos. Chyba zrobię sobie jakiś zapas do "technicznych" malunków. |