![]() |
Nowa spawarka do Robaków - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Narzędzia i akcesoria (/forumdisplay.php?fid=204) +--- Wątek: Nowa spawarka do Robaków (/showthread.php?tid=50363) Strony: 1 2 |
RE: Nowa spawarka do Robaków - joozek - 11-04-2020 19:03:32 No właśnie. Już mi ktoś mówił że takie zestawy były jeszcze niedawno tańsze. Po świętach przejrzę sprzedawców i ich oferty cenowe, choć jednak wydaje się że na allegro jest najkorzystniej, przesyłka gratis. Coraz bardziej jestem przekonany do IDEAL 215 LCD Chyb wszyscy się umówili i cenę mają taką samą 2199 zl Chyba że Wy mi kogoś polecicie ![]() RE: Nowa spawarka do Robaków - Texas Ranger - 11-04-2020 23:09:33 poszukaj na fejsbuku - radek tiblab - podobno ma niezłe oferty. RE: Nowa spawarka do Robaków - joozek - 12-04-2020 00:45:38 Niestety nie mam fejsbuka ![]() RE: Nowa spawarka do Robaków - Jorginsson - 12-04-2020 01:58:36 Uuuaaa, z taką maszyną to już można się nieźle zaprzyjaźnić ![]() Ale taki kombajn w warsztaciku to fajna sprawa - naprawy kraterów, zbiorników... hm... zamierzasz jeszcze zwiększyć moce przerobowe? Obserwujcie ogłoszenia, bo na Dolnym Śląsku zaraz zacznie brakować Rometów do naprawy ![]() A na poważnie to zazdroszczę jak cholera takiej poprawy jakości pracy ![]() Edit To załóż jakieś lipne konto, choćby na takie akcje, czy jakieś grupy sprzedażowe, gdzie czasami idzie wypatrzyć coś naprawdę ciekawego. RE: Nowa spawarka do Robaków - Kosa78 - 12-04-2020 23:00:40 Józku wskocz na tiglab.pl - może coś znajdziesz. To strona tego gościa z facebooka, o którym wspominał Texas powyżej... RE: Nowa spawarka do Robaków - joozek - 15-04-2020 01:03:05 No to czas na działanie ![]() Jeszcze przed świętami zadałem kilka pytań sprzedawcom sprzętu, jaki wybrałem. Wszyscy, bez wyjątku polecali IDEAL EXPERT MIG 215 LCD SYNERGIC, a dwóch z nich nawet model niższy IDEAL TECNOMIG 205 LCD SYNERGIA. Trochę mnie to zdziwiło, że nikt nie polecał MAGNUM. Jak pisałem wcześniej, mój budżet to 2500, a zakup w zestawie. Zdecydowałem się na ten pierwszy IDEAL EXPERT MIG 215 LCD SYNERGIC a ograniczony kasą, zestaw oparłem na swoim doświadczeniu i potrzebom ![]() 1. Migomat IDEAL EKSPERT MIG 215 A SYNERGIA LCD + to co jest z urządzeniem, czyli przewód masowy 3 m, przewód z uchwytem EURO BINZEL MB 15 (eurozłącze) - 3 m 2. Przewód kompletny z uchwytem do elektrod MMA 3. Butla z gazem ARGON/CO2 4. reduktor gazu z 2 manometrami 5. wąż gazowy zbrojony połączeniowy 6 mm + fajnie by było aby oprócz opasek zaciskowych z jednej strony można było zamontować szybko-złącze 1 kpl 6. Drut spawalniczy stalowy miedziowany ER70S-6 gr 0,8 mm 5 kg x 2 rolki 7. rolki podajnika drutu 8. dysze gazowe do uchwytu MB 15 - 2, 3 szt 9. końcówki prądowe do uchwytu MB 15 0,8 mm - 6 szt 10, elektrody do MMA 2,4 mm - 1 kg 11. podstawka magnetyczna do stołu na uchwyt MB 15 12. przyłbica samościemniająca IDEAL APS-510G Propozycje i wyceny otrzymałem dzisiaj. Tu niespodzianka, w żadnej z firm mój budżet się nie mieścił ![]() Co ciekawe, im większa firma, tym cena wyższa. Za większą firmę uznałem taką, co miała w swojej ofercie kilkadziesiąt pozycji, np z Chorzowa, czy Warszawy. Nie odpuściłem od razu, ale zacząłem już przeglądać oferty z modelem niższym IDEAL TECNOMIG 205 LCD SYNERGIA. Cena samego tego urządzenia jest 500 niższa niż EXPERT-a MIG 215. Więc w zestawie, mogłem się zmieścić zakładanej kasie. Aż tu nagle telefon - "WELDEXPERT_PL (Allegro)" Lubaczów Okazało się, że napisałem do nich poprzez "zadaj pytanie" na allegro i tam zadałem pytanie o możliwość negocjacji ceny i wyposażenia zestawu. Wiadomo, czujni administratorzy portalu zadbali o stosowny komunikat ![]() Dalsze więc rozmowy i negocjacje przeprowadziliśmy już bezpośrednio drogą telefoniczną i mailową. Ostatecznie ten zestaw który zaproponowałem i wypisałem wyżej, kupiłem i zapłaciłem za kwotę ... ? ? ? ? . . . . 2600 z dostawą Ok, teraz czekam na dostawę. Relacja od ręki ![]() RE: Nowa spawarka do Robaków - Texas Ranger - 15-04-2020 14:48:34 Trochę się zakręciłem, czyli ostatecznie kupiłeś IDEAL EXPERT MIG 215 LCD??? RE: Nowa spawarka do Robaków - joozek - 15-04-2020 18:22:22 tak RE: Nowa spawarka do Robaków - Texas Ranger - 16-04-2020 11:03:49 OK, to daj znać jak Ci się sprzęt sprawuje. Ja się obecnie zastanawiam nad TIGiem. RE: Nowa spawarka do Robaków - joozek - 22-04-2020 01:58:27 No to, ten tego ... Przyszła pierwsza paczka i jest ... SUPER ![]() Już tylko od samego oglądania sprzętu, buzia się cieszy. Tylko na podstawie zastosowanych kabli spawalniczych oraz przewodu zasilającego, można powiedzieć, że sprzęt profesjonalny ![]() Do końca tygodnia ma dojść butla z gazem i reszta z zamówienia. Na chwilę obecną firma wywiązuje się z zadania zgodnie z umową. Jedynie wyszło małe nieporozumienie, bo w zamówieniu napisałem 1 kg elektrod MMA (zamiast 1 opakowanie), no to dostałem ... 1kg = 48 szt ![]() No ale już wszystko wyjaśnione. Miałem dziś poczytać instrukcję, ale nie było czasu, bo ... No właśnie ![]() ![]() Pierwsze fotki sprzętu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Nowa spawarka do Robaków - Gomulsky - 22-04-2020 12:30:04 Ładna maszynka ![]() Co do polecania, czy niepolecania przez sprzedawców to mam mieszane odczucia. Bo z jednej strony wszyscy zachwalają każdy z oferowanych przez siebie sprzętów. A im większą mają na nim marżę tym mocniej go chwalą ![]() Ja postawiłem na Magnum MIG 210 Synergia, przede wszystkim dla tego, że jakiś zrządzeniem losu na stronie lokalnej hurtowni narzędzi znalazłem go w "starej" cenie, czyli o ponad 3 stówy taniej niż obecnie ![]() Moim zdaniem w przypadku urządzeń amatorskich/półamatorskich właściwie wszystkie firmy idą łeb w łeb. Różnice są kosmetyczne, typu tańsza spawarka ma segmentowy wyświetlacz LED, a droższa ciekłokrystaliczny. Tańsza spawarka ma więcej podzespołów mechanicznych wykonanych z tworzyw sztucznych, a droższa więcej z metalu itd. Ale w zasadniczej części jest to dalej jedno i to samo urządzenie. Kolego Joozek polecam zaopatrzyć się jeszcze w wózek pod ten migomat, bo znając życie raczej prędzej niż później okaże się, że jest pełno miejsc gdzie przydałoby się coś pospawać, a szkoda za każdym razem taszczyć cały sprzęt w rękach. RE: Nowa spawarka do Robaków - joozek - 22-04-2020 13:51:29 (22-04-2020 12:30:04)Gomulsky napisał(a): Kolego Joozek polecam zaopatrzyć się jeszcze w wózek pod ten migomat, bo znając życie raczej prędzej niż później okaże się, że jest pełno miejsc gdzie przydałoby się coś pospawać, a szkoda za każdym razem taszczyć cały sprzęt w rękach. ![]() No wlasnie post wyzej napisałem ze jestem gadżet-ciarz. Miedzy innymi rzeczami, zamówiłem i wózek ![]() RE: Nowa spawarka do Robaków - Jaca - 22-04-2020 17:50:45 Stół widzę masz już pod plazmę ![]() Życzę miłej nauki i użytkowania sprzęciku ![]() RE: Nowa spawarka do Robaków - joozek - 23-04-2020 01:40:07 (22-04-2020 17:50:45)Jaca napisał(a): Stół widzę masz już pod plazmę Pod plazmę ??? ![]() ![]() Ta kratka kominowa leżała w kącie ze sto lat, jeszcze z czasów budowy i w końcu się doczekała ... stołu ![]() ![]() Dziękuję za słowa otuchy ![]() RE: Nowa spawarka do Robaków - Jaca - 23-04-2020 13:32:44 Masz zrobiony z kraty, tego typu stoły stosuje się pod wycinarki plazmowe ![]() |