![]() |
Słaby silnik Romet Komar - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Słaby silnik Romet Komar (/showthread.php?tid=45533) Strony: 1 2 |
RE: Słaby silnik Romet Komar - sebaaa - 06-12-2017 02:14:15 (05-12-2017 00:31:49)Dawdzio napisał(a): Sprawdź tłumik, ale pamiętaj, że patrząc w jeden koniec nie powinno być widać drugiego otworu (ma w środku przegrody, tak ma być). Dzięki za radę , mam pytanie jeszcze a co może być powodem że czasem tak jakby go zalało przejechałem około 10km zgasł i nie chciał odpalić dopiero jak ostygł trochę. RE: Słaby silnik Romet Komar - Dawdzio - 06-12-2017 09:00:01 Jeżeli samo ostygnięcie wystarczyło to mógł się właśnie przegrzać. Wtedy silnik bardzo traci moc, nie chce przyśpieszać, gaśnie i nie daje się odpalić póki nie ostygnie pomimo regulacji, wymiany świecy, itp. RE: Słaby silnik Romet Komar - sebaaa - 06-12-2017 12:04:11 I co może być przyczyną że po przejechaniu około 10 km tak jakby go przylalo i gaśnie potem niechce zapalić dopiero jak trochę przestygnie. RE: Słaby silnik Romet Komar - herki96r - 07-12-2017 02:20:15 Cześć. Jeśli silnik gaśnie i nie da się go odpalić jak się nagrzeje to przyczyna jest jedna. No może dwie ale założę się, że jest to wina kondensatora. Albo jest nowy i wadliwy, albo stary i traci pojemność po nagrzaniu. Druga opcja to świeca. Może się przegrzewać (nie te wartości). Sprawdź kondesator i daj znać. Prawdopodobnie gubi iskrę i przez to też jest słaby. Kompresję mierzyłeś, sprawdzałeś chociażby "na czuja"? Tłok na pewno komplet razem z cylindrem? Pamiętam jak kupiłem wsk od znajomego. Ustawiłem zapłon i jak to każdy chciałem się przejechać. Nie miała mocy. Powód był błachy. Tłok był za mały o rozmiar przez co nie było kompresji. W moim przypadku nie było nowych części ale ty też możesz się upewnić ![]() RE: Słaby silnik Romet Komar - Krzych.R - 07-12-2017 14:36:24 Zastosuj porady pana Wiatraka- 4km z silnika s38 mocy nie zabraknie ;-) RE: Słaby silnik Romet Komar - spsport2000 - 07-12-2017 20:05:43 Mialem kilkanascie pierdkow z rometa nie raz robilem remonty szlify itp i jeszcze nigdy nie mialem sytuacji by silnik po tych zabiegach byl slaby. owszem vardziej sie grzeje to normalne ale bez jaj by nie wiadomo jak wolno jezdzic itp. Jezdzi sie normalnie bez pilowania. |