Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Zwrot motocykla - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99)
+--- Dział: Pytania (/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Zwrot motocykla (/showthread.php?tid=45359)

Strony: 1 2

RE: Zwrot motocykla - marcin1479 - 04-11-2017 00:08:42

Ja bym mu nic nie oddawał na Twoim miejscu. Ubiegłego roku wymieniłem swojego quada 110 na yamasaki 50cm, spisalismy umowe kupna sprzedazy yamasaki, on mi go dal ja mu quada. Stan quada i ja jego chinczyka widzielismy oboje sie dogadalismy ze nie ma zwrotow itp i kady z nas oczywiscie i dokonalismy zamiany. Nagle na drugi dzien po poludniu dostalem sms/a ze bagaznik quada byl spawany (o czym wiedzial i widzial) i ze odpadl w trakcie podróży i wgl ze nie chodzi jak powinien, żąda natychmiastowej odmiany i ze ja mam mu odwiezdz albo 500zl doplaty dla niego albo sprawe zglosi. Ja prosto do ojca (opowiedzialem o co chodzi) i powiedzial mi "absolutnie nie zadnej odmiany widzial co bral" i napisalem mu gosciu mam rodzine w policji wujka (tak zeby sie ogarnal i wystaszyl) i ze widzial co bral i jesli raz jescze cos takiego powie zostanie zaskarzony, i z jego strony koniec jakiejkolwiek odpowiedzi zwrotu itp, poprostu gosc chcial wyludzic kase. Teraz mam przestroge co do takich kupcow i wszystko co sprzedaje od reki mowie "zadnych zwrotow" i nie boje sie zastraszania. Dlatego nie oddwalabym mu nic

RE: Zwrot motocykla - rafi555 - 04-11-2017 00:31:30

Powiem tak, na pewno nie oddam mu shl-ek bo jedną sprzedałem a drugą robię. Odeśle mu silnik, i komara albo kasę jaką będzie za niego chciał. Gorzej jak się wysypie na policji, cwaniaczek może kombinować.

RE: Zwrot motocykla - kacperszkudlarek - 04-11-2017 00:57:03

Rafał, Koleś który to od ciebie brał, wiedział co robi, Na zwrot towaru masz 14 dni. Jeśli ten okres minie to nic ci nie zrobi. Wiem co mówie, ludzie już tak oszukują że. Jakby policja się coś tam wkręciła, po prostu pokaż umowę 'Kupna-sprzedaży'. Coś mi się wydaje (jak wyżej koledzy i koleżanki pisali) że gościowi coś poszło w silniku, i przestraszył się kosztów naprawiania. Myśli że znalazł jelenia, jak coś widły w gotowości xD. Nie no tak na serio, ostatnio pisałem z gościem w sprawie radia, ma małą firmę i pytałem się jak tam z tymi prawami, pisał mi nawet że, sprzedający dany przedmiot musi okazać jego stan, a kupujący ma prawdo w zrócić kupiony towar do nawet 7 dni. Pie***lnik się znalazł co będzie hajsy wyłudzał, jak coś będzie nie tak, zwołujemy grupę i jedziemy do gościa, dostanie darmowy talon na wpie***l.

RE: Zwrot motocykla - nie_mientki - 04-11-2017 00:59:50

Nic nie oddawaj jeśli nie masz sobie do zarzucenia. Automatycznie niejako przyznasz się do winy. Reszta jak przedmówcy.

RE: Zwrot motocykla - rafi555 - 04-11-2017 01:16:02

Znaczy wiecie, mam typa dość, owszem zrobiłbym mu to cacy ale z własnej kieszeni! Bo motocykl który ode mnie kupił popsuł się i przestał się mu podobać!

RE: Zwrot motocykla - Gomulsky - 05-11-2017 02:08:20

Rękojmia jest do 2 lat...
Jak wiedziałeś co sprzedajesz i wiesz, że było dobre, to mów śmiało, że jak mu nie pasuje, to żeby zgłaszał sprawę do sądu. Ale uświadom go, że musi złożyć wniosek do sądu właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania (więc jeśli ma do Ciebie "kawałek", to może mu się ta impreza nie opłacić) to raz. Dwa to uświadom też, że sąd powoła niezależnego rzeczoznawcę, który określi, czy części rzeczywiście są uszkodzone, kiedy były wymieniane i czy silnik w ogóle mógł na nich pracować. No i warto też typa poinformować, że w razie przegranej on pokrywa koszty tej zabawy, w tym wypadku setki a czasami nawet i tysiące PLNów (jeśli sprawa by się przeciągnęła).

RE: Zwrot motocykla - rafi555 - 18-11-2017 22:28:33

Ugadałem z typem sprawę, wyślę mu to. Z komara wykręciłem koła, silnik od junaka spakowany, to jakoś się wyśle a co z ramą? Jakim kurierem można to wysłać?

RE: Zwrot motocykla - Motorowerzystka - 19-11-2017 01:52:13

Ja pocztą wysyłałam, w kartonie po telewizorze :F

RE: Zwrot motocykla - Adam104100 - 19-11-2017 13:48:32

Ja wysłałem Pony 301 kurierem DPD w kartonie po fotelu. Nawet dość tanio wyszło.

RE: Zwrot motocykla - rafi555 - 11-12-2017 22:54:13

Typ grozi mi ruską mafią :F

Macie pomysł jakim kurierem wysłać dość sporą paczkę o wadze 40kg? na poczcie nie chcą :/ .

RE: Zwrot motocykla - Motorowerzystka - 11-12-2017 23:09:02

rafi555 napisał(a):Typ grozi mi ruską mafią :F
blink Boże broń od takich kupujących... Co to za dzieciak roll

A co do wysyłki to może inpostem? Do 40 kg - 53 zł, a do 50 kg - 64 zł. Albo tu sobie znajdź http://www.znajdzkuriera.pl

RE: Zwrot motocykla - rafi555 - 11-12-2017 23:11:04

Dzięki Aniu.

RE: Zwrot motocykla - dlugiLBN - 12-12-2017 01:03:44

Dajesz się robić w kakao jakiemuś cwaniakowi co jak nie straszy psami to ruską mafią. W tym momencie nie odbierasz od niego telefonów itp idziesz na mendownie i zgłaszasz próbę wyłudzenia i gróźb karalnych i kolo jest ugotowany bo jeżeli kupuje coś z wadami ukrytymi to jadę osobiście i załatwiam sprawę a nie ty mu wyślesz graty a on i tak zgłosi na psy,że go oszukałeś i żąda zwrotu hajsu,a to że wysłałeś mu to i owo w żaden sposób mu nie udowodnisz.Tyle.

RE: Zwrot motocykla - nie_mientki - 12-12-2017 09:27:29

Wreszcie rozsądny głos.