![]() |
AGD wczoraj i dzisiaj - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: RTV i AGD PRL'u (/forumdisplay.php?fid=203) +--- Wątek: AGD wczoraj i dzisiaj (/showthread.php?tid=44192) Strony: 1 2 |
RE: AGD wczoraj i dzisiaj - Quake96 - 03-07-2017 02:40:56 (03-07-2017 01:02:27)Lato napisał(a): Jakie to są odkurzacze "z dodatkowym otworem wylotowym"? No Ty wiesz o co mi chodzi, ale niektórzy mogą nie kojarzyć, że stare zelmery miały otwór wylotowy w który też można było wsadzić rurę ![]() RE: AGD wczoraj i dzisiaj - KIEROWCA - 23-10-2017 08:40:52 Jestem z Kętrzyna - miasta w którym produkowano Farelki ![]() Mam dwie i ogółem to większość używanego przeze mnie sprzętu pamięta jeszcze czasy PRL. Co rodzice albo znajomi chcieli wyrzucić ja brałem, remontowałem i służy do dziś. Mam odkurzacz "jamniczka" Zelmer z przednią ścianką demontowaną po odpięciu zatrzasku koła i pistolet lakierniczy do niego ![]() PRL-owskie sprzęty nie były złe, niestety ludzie często zmieniają tylko, żeby bezmyślnie podążać za modą. U mnie nic się nie marnuje. Nawet jeśli coś już jest zepsute poza możliwością naprawy to szabruję kabel, przełącznik itd., odkładam do piwnicy. To dopiero teraz w ostatnich latach wykształciła się taka debilna mentalność, że nic się nie chomikuje, jak się nie używa to wszystko won. B. często na śmietnikach widuję m.in. koszyczki od szklanek - całe lata leżały w szafce w kuchni ale w końcu ktoś zdecydował się wyrzucić. Taki sam los spotyka niestety także stare rowery. Wyrzuca się nie dlatego, że jest zepsuty tylko "zajmuje miejsce w piwnicy" a dzieci już wyrosły to nikt nie będzie jeździł. RE: AGD wczoraj i dzisiaj - Lato - 13-11-2017 23:56:47 Z tymi workami papierowymi to nie do końca. Te odkurzacze mają funkcje nie tyle odkurzania, co zbierania z podłogi kurzu i wywalania go w 2/3 do atmosfery, aby potem znowu mógł opaść. Taka rzecz jak dodatkowy worek jest w tym przypadku rzeczą nie tyle konieczną co przydatną. Masz worek - 1/2 kurzu do atmosfery. Do tego można dołożyć filtr na wylocie - i wylatuje "tylko" 1/3. Możesz zrobić sobie taki test. Załóż filtr na wylot bez worka i z workiem papierowym. Ja znalazłem "jamnika" 268 na śmietniku. Prócz tego, że ma lekko zardzewiałą budę, inny kolor dekla przedniego, zwijacz mu szwankuje i być może ma luz na łożysku (gniazdo - łożysko; wymieniałem łożyska i jakiś dziwny preparat użyłem niby "łączący powierzchnie metalowe w szczelinach", ale nie wiem jak to wygląda teraz - może się kręci, może nie...) to jest mniej więcej zdrowy. Te urządzenia są na tyle uniwersalne pod względem doboru dekli, że praktycznie z jednego można zrobić sobie "wizualnie" wszystkie typy. Najprościej z 338 zrobić 438. RE: AGD wczoraj i dzisiaj - Olekk - 14-11-2017 09:26:56 A i jeszcze jeden sprzęt z PRL , młynek do kawy kupiony na targu od ruskich . RE: AGD wczoraj i dzisiaj - Motorowerzystka - 14-11-2017 11:23:59 KIEROWCA napisał(a):Jestem z Kętrzyna - miasta w którym produkowano Farelki ![]() Co do tematu to mam mikser Predom Zelmer typ 165 ![]() RE: AGD wczoraj i dzisiaj - bimber - 14-12-2017 19:38:20 Witam ja tez toche tego mam ![]() RE: AGD wczoraj i dzisiaj - Majerano - 14-12-2017 19:55:51 U mnie jest tylko radio lampowe Diora Tango od czasu do czasu lobię go sobie posłuchać. Poza tym ruski mikser SDELANO W SSSR. A ja sam śpię na wersalce z nieznanego mi zakładu w bardzo brzydki zielono-brązowo-siwy wzorek do którego w komplecie jest jeden fotel w identycznym wzorze raczej lata 70/80. I w sumie to jeszcze jest Commodore 64 które mój tata przyniósł w celu przypomnienia sobie dawnych czasów ![]() |