![]() |
Przerejestrowanie rometa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Pytania (/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Przerejestrowanie rometa (/showthread.php?tid=38774) Strony: 1 2 |
RE: Przerejestrowanie rometa - tipowg - 29-01-2016 07:56:31 Dlugi dwie rzeczy: - jestem cywilem i dostaje gów... pieniądze, jedyny plus tej pracy to to że pensja jest na czas - owszem interesuje ich gaśnica kiedy sprawdzaja obowiązkowe wyposażenie pojazdu w to wchodzi też trójkąt ostrzegawczy. Elektryk - te stare tablice zielone przyjemniej wyglądaja na sprzęcie. tapatalk RE: Przerejestrowanie rometa - kuzma - 29-01-2016 11:22:06 Przerejestrować czy nie przerejestrować wydupczyć pijaną Zoche czy nie wydupczyć OTO JEST PYTANIE ![]() ![]() ![]() RE: Przerejestrowanie rometa - tipowg - 29-01-2016 11:25:40 Żeś mnie rozbawił. Co do przerejestrowania napewno warto to zrobić jak najszybciej jeśli masz kilka umów wtedy szybko prostują sie papiery. tapatalk RE: Przerejestrowanie rometa - jjaworskyy - 29-01-2016 12:00:51 A co jeśli mam ciągłość umów ale na jednej z nich brak daty? Samemu jakąś wpisać, czy nic nie ruszać? RE: Przerejestrowanie rometa - Rafku - 29-01-2016 12:05:28 Jestem w trakcie przerabiania tematu umów i data jest bardzo ważna na umowie, tym bardziej, jeżeli jest to umowa, gdzie właściciel wpisany w dowodzie sprzedaje złomstwo osobie drugiej (po prostu właściciel z dowodu sprzedaje rometa) Jezeli wpiszesz złą datę to jestes w D, bo to po prostu nie przejdzie. RE: Przerejestrowanie rometa - simi81 - 29-01-2016 13:20:04 Ja nie miałem na jednej umowie daty i bez problemu przeszło ![]() RE: Przerejestrowanie rometa - jjaworskyy - 29-01-2016 13:24:52 Mam taką sytuację że właściciel z dowodu sprzedał chłopakowi X, X sprzedał Y, Y sprzedał Z mi. Niema daty na umowie między X a Y. Widać co wydział komunikacji to swoje zasady mają. Idę w przyszłym tyg rejestrować Ogary 200 i 205 więc zobaczymy. RE: Przerejestrowanie rometa - tipowg - 29-01-2016 14:30:36 Tak dokładnie prawo jest jedno ale z autopsji widze że każdy wydział zachowuje się jak by miał inne prawo tapatalk Quake nie "ma obowiązek" a jest " obowiązany" poinformować starostę. Nie ma informacji o rejestrowaniu. Do tego artykułu nie ma wykładni mandatowej. Uwierz mi takie drobne słowo ma duże znaczenie. A kwestia wukraczania przepisom też jest pojęciem względnym. tapatalk RE: Przerejestrowanie rometa - Semmao - 30-01-2016 22:39:00 (29-01-2016 14:30:36)tipowg napisał(a): Quake nie "ma obowiązek" a jest " obowiązany" poinformować starostę. Nie ma informacji o rejestrowaniu. Do tego artykułu nie ma wykładni mandatowej. Uwierz mi takie drobne słowo ma duże znaczenie. Tłumaczyłem to łopatologicznie wiele razy, więc zrobię to po raz kolejny: Mandat karny kredytowany, nietaryfikownay do 500zł za nieprzerejestrowanie pojazdu w ustawowym terminie jest nakładany na podstawie art. 97 Kodeksu Wykroczeń: Cytat:Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany. na podstawie naruszenia art. 78 ustawy PORD, ustęp 2, pkt 2: Cytat:2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o: Wymóg zmiany danych w DR jest jednoznaczny przepisami z przerejestowaniem pojazdu. (29-01-2016 14:30:36)tipowg napisał(a): Uwierz mi takie drobne słowo ma duże znaczenie. Uwierz mi. ![]() Polecam lekturę na http://www.forumprawne.org, temat oklepany do bólu. Polecam jako przyjaciel forum. ![]() RE: Przerejestrowanie rometa - tipowg - 30-01-2016 22:46:15 Aż z ciejawości zerkne na forum bo wielu prawników mi znanych potwierdzało to co mówiłem. tapatalk RE: Przerejestrowanie rometa - Semmao - 30-01-2016 23:04:48 (30-01-2016 22:46:15)tipowg napisał(a): Aż z ciejawości zerkne na forum bo wielu prawników mi znanych potwierdzało to co mówiłem. A powodzenia. ![]() ![]() RE: Przerejestrowanie rometa - tipowg - 30-01-2016 23:45:47 A przypadki są różne, zazwyczaj nie przerejestrowane z zagranicznymi blachami. Zazwyczaj sprawa w sadzie chroni przed mandatem jeśli to kwestia kupionego już zarejestrowanego w polsce. tapatalk RE: Przerejestrowanie rometa - Semmao - 31-01-2016 18:32:15 (30-01-2016 23:45:47)tipowg napisał(a): Zazwyczaj sprawa w sadzie chroni przed mandatem Zawsze chroni, bo w sądzie nie ma już mandatów, tylko opisane wyżej możliwe grzywny do 3000PLN. ![]() RE: Przerejestrowanie rometa - tipowg - 31-01-2016 18:39:08 Tak masz racje. Dobra bo zaraz zaczniemy się kłócić a to nie potrzebne. Każdy robi jak uważa, ja mam gadane i rzucam paragrafami i niebieskim też każe podstawy i paragrafy. Widocznie u mnie albo są nie obcykani albo widzą że na sku.... trafili i wolą puścić w cholere niż się użerać. Chociaż jak jeździłem calibrą i jednego wieczoru nerwy mi puściły prawie przy 5 kontroli to im wygarnąłem że takim autem nie tylko łby jeżdźa po wódzie dragach ale też 35 latkowie ktorym auto sie poprostu podoba i maja do niego sentyment. tapatalk RE: Przerejestrowanie rometa - Semmao - 31-01-2016 18:55:40 (31-01-2016 18:39:08)tipowg napisał(a): Tak masz racje. Tu nie chodzi o żadne racje, tylko suche fakty i poprane informacje, żeby wszystko było jasne, przynajmniej po stronie paragrafów. ![]() ![]() Co do niebieskich, to jak prawisz, nie ma reguły, trafisz na człowieka, albo na totalnego służbistę... albo totalnego nieogara. ![]() |