![]() |
Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach (/showthread.php?tid=37243) Strony: 1 2 |
RE: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - Rafku - 01-08-2016 23:21:41 No i zaczęło się... Po przejechaniu 150km pod koniec trasy poczułem, jakieś dziwne wibracje, których wcześniej nie było... Dzisiaj przewietrzyłem Ogara i okazało się, że na wysokich obrotach odzywają się pierścienie... Od remontu (nowy cylinder cx... tłok z almotu, chromowane pierścienie) przejechałem jakieś 400km... I teraz piszcie co robić - nie ukrywam, że nie bardzo chce mi się wymieniać pierścienie w środku sezonu... dotytłam się do końca sezonu? Najgorsza sprawa to te wibracje - czuć na całym moto ![]() RE: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - dlugiLBN - 02-08-2016 00:03:34 (01-08-2016 23:21:41)Rafku napisał(a): No i zaczęło się... Po przejechaniu 150km pod koniec trasy poczułem, jakieś dziwne wibracje, których wcześniej nie było... A dotarłeś w ogóle ten cylinder czy kita od razu. RE: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - Rafku - 02-08-2016 00:13:50 Nie ukrywam, że trochę olałem sprawę, ale tylko dlatego, że na początku nie mogłem znaleźć normalnej iskry, potem były jaja z gaźnikiem (oczywiście teraz też są)... No ale dopiero teraz przejechałem jakieś 35km (maax) bez przerwy - wcześniej fakt - obroty nie były najniższe, ale też nie najwyższe, ale przerwa była co jakieś 10-20km... Więc co z tymi pierścieniami? Słychać je w górnych partiach obrotów - przekłada się to na całą ramę - to najbardziej denerwujące... RE: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - plusminus - 02-08-2016 01:14:41 Porób fazowanie okien o ile pierścienie i tłok (nie mówiąc o cylindrze) nadają się jeszcze do ponownego montażu. Taka robota może zająć góra półtorej godziny. RE: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - Rafku - 02-08-2016 10:11:41 Fazowanie okien, masz na mysli wygladzenie ostrych katow wszystkich okien w cylindrze, tak? Multiszlifierka i kamien na niej sie do tego nada, czy jakis papier wodny? Boje sie tego zabiegu, pewnie porysuje sobie tuleje cylindrową ![]() Kiedy zaczęły dzwonic pierscienie przejechałm raptem jakies max 7km... Czyli nie wymieniac pierscieni? RE: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - plusminus - 03-08-2016 00:04:47 Tak, o tym myślę. Jeśli nie czujesz się na siłach robić to multiszlifierką, użyj do tego pilnika/papieru ściernego. Jak je wyjmiesz z silnika, sprawdzisz ich stan, to wtedy ocenisz. Ciężko teraz cokolwiek o nich powiedzieć. RE: Ogar 200 - silnik dzwoni na wysokich obrotach - Rafku - 03-08-2016 01:39:30 Dobra, sprawa nieco się sprostowała, o dziwo na moją korzyść... Pierścienie już wcześniej tak dzwoniły (no teraz może ciut ciut bardziej), a te wibracje na wysokich obrotach, tylko podwoiły moje obawy o nie... Tymczasem okazało się, że podczas powrotu z Mrągowa zgubiłem nakrętkę ![]() ![]() Skręcona na podkładce sprężynowej.... Chyba następny projekt trzeba będzie składać na samokontrujących ![]() |