![]() |
Wypadające lagi - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Zawieszenie, układ hamulcowy, koła (/forumdisplay.php?fid=223) +--- Wątek: Wypadające lagi (/showthread.php?tid=33741) Strony: 1 2 |
RE: Wypadające lagi - joozek - 03-04-2015 18:38:16 Niestety nie, w ogarze są wspawane od góry, nie mają też tych szpilek. Tak się zastanawiam, a gdybyś te otwory w których były szpilki M8 wprasowane, wtopione - rozwiercił głębiej ok 15 mm wiertłem fi 6,8 i całość prze-gwintował M8. Wystarczy dorobić dłuższą szpilkę M8 i wkręcić ją na klej do metalu. Jak nic nie wymyślisz pisz, podeślę Ci zdjęcia tego co mam, może Ci się nada. Ale to już po Świętach. RE: Wypadające lagi - bestia654 - 10-04-2015 19:28:17 Udało mi się dzisiaj wykręcić sprężyny z lag. Jedna wyszła łatwo, druga wymagała więcej siły. Po położeniu ich obok siebie widać że są innej długości. ![]() Będzie trzeba więc kupić nowe sprężyny, ale to nie kłopot. Udało mi się także odkręcić ten ślimiaczek, ale tylko z jednej sprężyny. Po zobaczeniu do środka widać, że kawałek szpilki utkwił w środku. W takim razie "joozek" czy byłbyś w stanie sprzedać mi te 2 ślimaczki, bo chciałbym zrobić to zawieszenie raz a dobrze, a nie ryzykować że kiedyś puści to w czasie jazdy. RE: Wypadające lagi - joozek - 11-04-2015 00:38:17 Nie widać wielkiej różnicy w długości tych sprężyn ![]() Co do "ślimaczków". Jutro ew w niedzielę zrobię zdjęcia tych co mam i tu je Ci pokażę. RE: Wypadające lagi - bestia654 - 11-04-2015 01:34:32 Mierzyłem i mają około 26 cm, a na internecie widziałem że niektóre mają po 30 więc powinno być raczej dobrze RE: Wypadające lagi - bestia654 - 11-04-2015 09:41:12 Ups mała pomyłka, sprężyny miały około 22,6 cm a te w sklepie miały 23 cm RE: Wypadające lagi - joozek - 13-04-2015 22:48:29 Witaj, obiecane zdjęcia szpilek "ślimaczków" które mam, myślę, że 2 z nich spokojnie się nadadzą. ![]() Mam też 2 sprężyny do Polo dł 24 cm ![]() A także jak byś potrzebował, komplet nowych, teflonowych tulei przedniego widelca pod lagi 23 mm do Polo. ![]() Jak coś potrzebujesz pisz PW. RE: Wypadające lagi - bestia654 - 30-04-2015 12:50:43 Mam już wszystkie rzeczy więc czas najwyższy to wszystko złożyć. Tak więc mam jeszcze jedno pytanie. Ile sprężyny mam wkręcić w lagę, bo na lagach są małe wcięcie widoczne z boku i czy mam je wkręcić tak żeby tylko weszły w ten gwint czy jeszcze bardziej je wkręcać? RE: Wypadające lagi - joozek - 30-04-2015 23:34:47 Wkręcasz do końca, do oporu, bardziej się nie da. Ślimaczki jak będziesz wkręcał to też do oporu, do takiego ogranicznika. Pamiętaj, aby najpierw wszystko porządnie umyć ze starego smaru, a podczas składania nałożyć nowy (najlepiej miedziany lub grafitowy - nieściekający). Teflonowe tuleje wciskasz w porządnie umyte - suche rury widelca, smar nakładasz dopiero jak tuleje dopasujesz do lag (najlepiej rozwiertakiem ręcznym - fi 23 mm). RE: Wypadające lagi - bestia654 - 01-05-2015 01:32:07 Pozwól że posłużę się twoim zdjęciem. ![]() To co zaznaczyłem na zdjęciu to długość od końca ślimaczka do lagi. U mnie nie było tej odległości a nawet była ujemna (lagach zachodziła na ślimaczek). W takim razie, czy mam je wkręcić żeby wyglądały tak jak na twoim zdjęciu, czy wkręcać je aż poczuję większy opór. Bo wcześniej ktoś chyba wkręcał u mnie tą sprężynę dużo bardziej,bo porównując zdjęcie mojego mojego polo z innymi, przód jest dużo niższy a samych lag nie było prawie widać na zewnątrz. ![]() RE: Wypadające lagi - joozek - 01-05-2015 12:36:15 Wg mnie, powinno być tak jak na moim zdjęciu. Do tej pory we wszystkich moich Robakach nie dało się głębiej wkręcić tych sprężyn, no ale .... Polak potrafi ![]() Na Twoim zdjęciu wygląda jakby sprężyny były za krótkie, lub tak jak piszesz; wkręcone za głęboko. Wg serwisów-ki skok zawieszenia przedniego to ok 5 cm. Widać, że w Twoim przypadku tyle nie będzie. Tak to mniej więcej wygląda u mnie, po złożeniu ![]() RE: Wypadające lagi - bestia654 - 02-05-2015 20:58:59 Dzięki Joozek za wszystkie rady, wczoraj udało mi się wszystko złożyć do kupy. Zawieszenie chodzi ładnie, a cały przód jest teraz dużo wyższy. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony mi czas! |