![]() |
Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a (/showthread.php?tid=25611) |
RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - barcelxxl - 11-05-2014 13:50:00 A ta na osłonie łańcucha nie oznaczała przypadkiem kierunku hamowania. RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 13:56:19 Dzieńdoberek w to piękne niedzielne popołudnie ![]() Na samym początku chciałbym podziękować za objaśnienie mi znaczenia naklejki z numerkiem ![]() ![]() Z racji tego, iż w mojej kolicy przez kilka ostatnich dni utrzymuje się deszczowa pogoda, znalazłem chwilę wolnego czasu na zabawę a przy tym doskonalenie Pomarańczki ![]() Sprawą pierwszorzędną mojej dzisiejszej roboty było najpierw sprawdzenie co ociera o osłonę łańcucha. Tak więc wykręciłem ją i moim oczom ukazał się następujący widok ![]() ![]() Osłona niedość, że była brudna od początku użytkowania, to na dodatek mogłem zobaczyć, w którym miejscu ociera się z łańcuchem ![]() Wystarczyło leciutko nagiąć blaszkę, do której osłonka jest przymocowana i sprawa załatwiona ![]() Ale jak już naddarzyła się okazja nie omieszkałem jej umyć ![]() Płyn do okien zdziałał naprawdę cuda ![]() ![]() Przy przykręcaniu dla upewnienia się, że nie będzie ponownie ocierana, podregulowałem jej wysokość na śrubkach mocujących i teraz jest dobrze ![]() Drugą rzeczą która była równie priorytetowa jak korekcja osłony łańcucha, była korekcja luzów na widelcu, które potwornie przeszkadzały przy wnoszeniu roweru do klatki i przy jeździe a w zasadzie przy skręcaniu, gdzie kierownica chodziła jak chciała ![]() ![]() ![]() ![]() Smar nie był taki zły, stan łożysk też nie jest agonalny, a w zasadzie jest całkiem dobry, bo ktoś je już wymieniał ![]() ![]() ![]() Gdy już wszystko było zrobione, zacząłem chować narzędzia do mojej torby z narzędziemi, na której dnie dostrzegłem pewien cymes, bardzo pasujący do mojej pomarańczowej limuzyny, który jest już zamontowany ![]() A mianowicie: ![]() Taki mały bajer ![]() ![]() Tak czy siak, Polak potrafi ![]() ![]() Na szczęście udało mi się znaleźć najcieńsze i najmniejsze trytytki jakie miałem, poza tym czarne, także prawie nie widać ![]() Chwilę później przypomniałem sobie ,że w szafie między bluzą a swetrem miałem schwoany jeszcze jeden malutki drobiazg ![]() Tu w całym komplecie: ![]() ![]() Nie ma chyba nic bardziej cieszącego na świecie jak taki widok, pomimo deszczowego dnia za oknem ![]() Co Wy na to? ![]() PS: Mam jeszcze klucze wielofunkcyjne i to nie tylko Rometowskie, musze je tylko uzbierać do kupy i też Wam pokażę ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - Wigrus - 11-05-2014 14:46:19 Najlepsze Salto, jakie jeździ po globie! ![]() Jedynka to faktycznie znak pierwszej jakości PRL, a naklejka na osłonie łańcucha to najprawdopodobniej tak jak mówił kolega kierunek działania torpeda. ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - Krystian Colo - 11-05-2014 17:07:41 Idę się zastrzelić, w moim życiu nie widziałem tak pięknego rowerka. Przez ciebie Biter jutro zaczynam prace nad Reksiem, oryginalne błotniki, oryginalne pedała, oryginalne siodełko i dzwonek. Życzę owocnych prac i jeszcze lepszego efektu. RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 18:49:29 Się nie zabijaj ![]() ![]() ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - mz1 - 11-05-2014 19:04:25 Ale piękny ![]() Przyznam szczerze, że wzbudziłeś we mnie chęć kupna takiego roweru ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 19:18:02 Miło mi to słyszeć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - misiql - 11-05-2014 20:47:53 Piękny , co to za naklejka na osłonie łańcucha . RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 21:02:35 Dowiedzieliśmy się od forumowiczów że to naklejka pokazująca kierunek pracy mechanizmu Torpedo ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - serzie-ogar205 - 11-05-2014 22:02:20 ale co za idiota (bez urazy idoci(nie forumowicze ani goście)) nie wie jak działa torpedo? RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 23:54:50 Czas na ostatni dzisiaj post, zamykający ten tydzień przyjemnym ( tak myślę ) smaczkiem, który pozwoli nam umilić jutrzejszy dzień, który będzie spędzony przez większość naszej ekipy w pracy lub w szkole ![]() Tak więcprzechodząc do meritum: Odnalazłem chyba wszystkie klucze wielofunkcyjne jakie tylko posiadam, zebrałem je do kupy i uzupełniłem nimi narzędziówkę ![]() Tak wygląda wszystko w komplecie: ![]() Wiem, że nie wszystkie klucze z tego kompletu są Rometowskie ale swoją sylwetką takowe przypominają, dlatego bez jakiegokolwiek stresu mogę powiedzieć że te klucze są Rometowskie, z czystego przyzwyczajenia ![]() A tak wyglądają same klucze: ![]() (niestety nie wiem gdzie był w tym czasie Autofocus ) Postaram się za tydzień wpaść do zakładu, w którym mam praktyki i je trochę wypolerować, bo przydałby się im dawny błysk ![]() Podsumowując: Dzisiejszy dzień zaliczam do bardzo udanych. Praca przy tym rowerze to czysta przyjemność, która nie dość że odpręża, odstresowuje, to na dodatek cieszy ![]() ![]() ![]() I tym optymistycznym akcentem pragnę zakończyć ten dzień ![]() Na nowy tydzień życzę wszystkim bezawaryjności Waszych sprzętów ![]() PS: Serzie Ogar 205 - Z tym Torpedo to różnie bywa ![]() ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - MichalSR50 - 12-05-2014 00:04:40 Eeeej, to mój patent z narzędziówką! ![]() Ja jestem ciekaw, jak wyjdzie moje po złożeniu. Lakier ma zdecydowanie gorszy, ale chromy chyba nie. Teraz dopiero zacznie się boom na dziecinne rowerki! ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 12-05-2014 00:16:40 (12-05-2014 00:04:40)MichalSR50 napisał(a): Eeeej, to mój patent z narzędziówką!Akurat pomysł na miejsce umieszczenia tej narzędziówki zapożyczyłem od Ciebie, bo zainspirowałeś mnie tym w Gilu, chociaż jakbym chciał to bym przypiął sobie np. pod siodełko bo mam też takie fajne miejscóweczki na wpięcie pasków, z tym że tam by było trochę zabawy żeby to wszystko pomocować a tu- elegancko ![]() ![]() Ale jak coś to jest jeszcze w planie przesunięcie te 10 cm do tyłu tej narzędziówki i prawdopodobnież tak będzie bo tu mi się cały czas dynda ![]() ![]() A co do mody na małe rowerki to chyba masz rację ![]() ![]() ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - MichalSR50 - 12-05-2014 00:25:20 Pod siodełkiem średnio wychodzi, też próbowałem. Jak mocno ściągniesz trytytki, to nie będzie się dyndać. Chociaż z kluczami, może... ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 12-05-2014 07:43:52 Dokładnie może się nie dyndać bo miałem taki montaż w Jubilacie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Będzie miód malina ![]() |