Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
[Ogar 200] Czy trzeba dawać silikon? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: [Ogar 200] Czy trzeba dawać silikon? (/showthread.php?tid=18932)

Strony: 1 2

RE: Czy trzeba dawać silikon? - Marcino231 - 20-09-2013 21:37:39

Już sam nie wiem jak mam zrobić, tak mącicie Big Grin Dam na razie samą uszczelkę, jak będzie ciekło, to zrobię na silikon. Nie są to jakieś duże koszty.

RE: Czy trzeba dawać silikon? - Marwerick - 20-09-2013 22:14:49

jak ja swój silnik robiłem to uszczelki wycinałem z tektury uszczelkowej grafitowanej (te lepsze) na odtłuszczone powierzchnie acenotem dałem cienką warstwę na jedną i na drugą strone i pomiędzy uszczelka i mi nic nie leci a nie nie sączy się z tym że ja silikon dałem ten czarny bardzo dobry drogi renzosil zresztą niemiecki (mimo że 28zł za małą tubkę ale bardzo się opłaca)

RE: Czy trzeba dawać silikon? - BigSoft - 21-09-2013 11:57:30

Gambit 0,5mm + czarny silikon silnikowy. Od 2 lat spokój, a silnik nie wie co to znaczy "pocić się". Hermetyk też jest dobry. Stosuję go do połączenia króciec-gaźnik,cylinder i pod sam cylinder, bo nie ma tendencji do rozpuszczania się pod wpływem benzyny. Tak ja robię od lat.

Odnośnie pytania czy trzeba dawać czy nie - teoretycznie nie, ale jak masz równe powierzchnie pokryw, karterów itd. Wystarczy jakaś większa nierówność i może się w tym miejscu na samej uszczelce pocić, albo gorzej.

RE: Czy trzeba dawać silikon? - Tomasso94 - 21-09-2013 12:17:45

Od zawsze tak jak w literaturze, uszczelka przesmarowana grubo łt40, beż żadnych sylikonów i udogodnień, trzyma jak złoto.