![]() |
Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 (/showthread.php?tid=14268) Strony: 1 2 |
RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - Boszu - 09-05-2013 15:38:18 No tutaj "Conqeror" masz widzę konkret pręt dospawany. ![]() I widzę ciekawie rozwiązałeś sposób przykręcania śruby! Wpadłem teraz na jeszcze genialniejszy! ![]() ![]() (09-05-2013 11:48:55)Przemek napisał(a): Teraz czekam na odwrócenie startera żeby dało sie go kopać tak jak w Polskich silnikachTego niestety nie da się wykonać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - Simon - 09-05-2013 15:42:09 (09-05-2013 15:18:00)Taśma napisał(a):(09-05-2013 11:48:55)Przemek napisał(a): Teraz czekam na odwrócenie startera żeby dało sie go kopać tak jak w Polskich silnikach Powieidz to Matiemu prosto w twarz ![]() RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - Boszu - 09-05-2013 15:45:35 (09-05-2013 15:18:00)Taśma napisał(a):(09-05-2013 11:48:55)Przemek napisał(a): Teraz czekam na odwrócenie startera żeby dało sie go kopać tak jak w Polskich silnikach 223 są mniej awaryjne niż 023... ![]() ![]() ![]() W tym 223 jak już tutaj nie raz pisałem, skrzynie ma nie do zajechania! Biegi można bez sprzęgła wbijać na gazie i na chama, i nic mu nie będzie! A w 023 wystarczy czasem lekkie szarpnięcie i 1 biegu już nie ma... I co do sprzęgła w 023... Ustawić łatwo, ale łatwo też spalić! W 223 ustawić trudno, ale spalić ciężko! A o zapłonie nie mówię! W 223 10x prościej ustawić jest zapłon, 20x prościej ustawić platyny które w każdej chwili można doglądnąć odkręcając max 3 śrubki. Jedyny największy, a wręcz masakryczny problem 223 i minus, to gaźniki... Porażka z jaką się w żadnym silniku nie spotkałem! I to przez nie jest 90% usterek 223... Bo albo za dużo paliwa, albo pływak nie ustawiony, albo dysza zapchana albo przepustnica bądź iglica się dupcy... ![]() I przy czasie zrobię porównanie 223 i 023 na których spędziłem już ponad 10 lat... W tym z 5-6 lat na 023, a 4-5 lat na 223... W tym miałem dwa 023 swoje i dwa 223 swoje... (nie mówiąc o tych, nie swoich...) ![]() RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - gabriel0 - 09-05-2013 16:33:15 Moje porównanie 223 do 023 jest takie że 023 po prostu jest przyjemniejsze dla oka, bo Polskie ![]() 223 ma tak hu*owo zrobiony w cylindrze kanał ssący (wcale bez namysłu zrobili) Że jak tłok jest nie szczelny to za ^uj nie ma kompresji i cofa mieszankę. Spójrz do cylindra że kanał ssący nie jest równo do kanału wydechowego tylko jest lekko przekręcony w lewo(albo prawo ![]() Męczyłem i 223 i 023. Żaden się nie zepsuł. Teoretyczne minusy i bujdy: 223: Ślizgające się sprzęgło Przekręcający się zapłon Przegrzewające się kondensatory Miałem wersję( ![]() 023: Problemy z zapłonem (ja nigdy nie miałem, dla tego myślę że to bujda) Psujące się skrzynie (nigdy nie zniszczyłem choć wcale ten silnik u mnie nie miał lekko) Sprzęgło albo nie wysprzęgla albo się ślizga. Tak praktycznie mój 023 ma kartery od 017 ale resztę (nie licząc wałka kopniaka) ma od 023. Jeżdżę 3-ci rok tyle że kiedyś brat urwał wałek zdawczy bo mu łańcuch spadł a on wrzucił jedynkę, no i przy tej okazji silnik dostał nowe tarcze sprzęgła. Kiedy go kupiłem dostał nowy przerywacz. Takiego ognia dostawał że spalił mi 3,3l /100km do dziś działa tyle że trzeba by mu szlifa walnąć. no, to tyle z moich wypocin ![]() RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - kw112 - 09-05-2013 22:30:00 Kolejny bezsens u bosza! I po co to? To jest urok 223 że wszystko w nim jest inaczej niż powinno być, a ty to próbujesz zmienić, po co grzebać przy oryginale? Oryginał został przemyślany dokładnie przez konstruktorów, aby służyło to dobrze i jak najbardziej bezawaryjnie. Zniszczyłeś pokrywę sprzęgła. Olej z tego nie cieknie? bo jak nie uszczelniłeś to musi... RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - Conqeror - 10-05-2013 16:27:57 Tak odrazu zniszczyłeś, popsułeś, najlepjej jeszcze wywal na złom. Urok urokiem ale skoro ktoś jest przyzwyczajony do 1 dol;2,3 góra to co wtedy ?Nie jest to oryginał ale przeróbka ta nie ingeruje w podstawy stuktury tego silnika. Poprostu kwestia gustu i wygody RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - Boszu - 10-05-2013 18:33:12 gabriel0 - Co do wad, powiem ci tak! Jak ktoś umie sobie ustawić, zrobić i dbać. To tak to będzie chodzić i tak się psuć! Chodź co do skrzyni 023 to ja 3-krotnie zjadłem choinkę i raz wałek zdawczy (też spadł mi łańcuch, ale to na pełnym gazie, wklinowało go tam gdzieś i urwało) a choinkę zjadłem na zwykłym grzebaniu na trawie... ![]() Co do 223 to wszystko to bujdy. ![]() ![]() A problemy z zapłonem w 019 i 023 itd. miałem zwykle takie, że po dużej ilości rozkręcania, psuły się gwinty w silniku. A tego niczym chyba nie zastąpi domowym sposobem. Bynajmniej ja takiego nie znalazłem. :/ kw112 - urok wsadź sobie w... nos... Ja nie jestem fanatykiem oryginałów. bo mam ich kompletnie dość! A jak się nie podoba, to nie patrz! Wpatruj się w swojego nudnego oryginała... RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - Tomasso94 - 10-05-2013 18:36:13 Iks de iks de, ten wykrzyknik to Ci się zablokował czy masz go obok kropki? Aż dziwnie się czyta ![]() RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - tramwajarz - 10-05-2013 19:46:30 Nie wiem jaka to trudność przenieść lewarek odwrotnie do tyłu silnika dać pręt i masz normalnie biegi,chyba nawet konkłer tak miał RE: Odwrócenie lewarka biegów. Ogar 200 - kondzio310 - 10-05-2013 22:28:40 NIe wiem co wy tutaj opisujecie że w 223 jest sprzęgło ciężko wyregulować, przecież to jest dziecinnie proste, tak samo jak regulacja gaźnika Jikov, nie wiem co może być z nim nie tak przecież prostszego gaźnika chyba nie ma, w zasadzie nie ma się co tam zepsuć, a zatkać to się może w każdym gaźniku jak w paliwie jest syf, Ja mam Jikova i do jawki zawsze on będzie dla mnie, Dysze na wierzchu wszystko na wierzchu, dysza sie zapycha, góra 2 minuty i jadę dalej. A co do lewarka jak kto woli, ale odwrotność biegów w tym silniku jest akurat wygodne, jak i również kopnik z prawej strony mnie nie przeraża, jestem prawo nożny jak siedze na motorze to kopie prawą nogą co jest dla mnie lepsze, Boszu popuść śruby iskrownika i zobacz czy sie zapłon nie przestawi, żeby zapłon przestawić bez problemu trzeba śruby odkręcić i jak ręką nie idzie, to lekko puknać w obudowe iskrownika i przestawiasz jak chcesz. Jeśli dobrze cię rozumiem, mówiąc o prętach miałeś na myśli Popychacze sprzęgła ?, i na łączeniu nich jest kulka ?, jak dłuższy popychacz się wytrze to czemu by nie można wsadzić drugiej kulki ? |