![]() |
Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35) +--- Dział: Usługi (/forumdisplay.php?fid=202) +---- Dział: Wykonam (/forumdisplay.php?fid=216) +---- Wątek: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet (/showthread.php?tid=39287) |
RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gregorian2008 - 03-01-2019 00:24:04 na zdjeciach znalezionych na necie niestety jest prawdpodobnie blotnik cos na wzor sztywniaka ale za duzo jego wisi za klem i kiepsko to wyglada mam inny pomysł i zobaczymy jak to wyjdzie z czasem RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - tommy - 03-01-2019 16:15:44 Najlepszym rozwiązaniem byłby oryginalny błotnik z Pegaza, choćby ze względu na rozmiar koła. Nie sądzę aby producent specjalnie do tańszej wersji Pegaza produkował nowy błotnik. Przyjrzałem się dostępnym zdjęciom i moim zdaniem błotnik z tyłu odstaje od koła bardziej niż standartowo w Pegazach, może być, że zakładali błotnik od sztywniaka. ale na folderze z poprzedniej strony błotnik już tak nie odstaje i wygląda jak standart z Pegaza Ktoś tu kiedyś się pochwalił siedemsetpiątką http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=40494 ale nie wydaje mi się żeby to był oryginał ze względu na dziwnie zespawane tylne zawieszenie i brak tabliczki i numerów ale jest tam założony błotnik z Pegaza z tyłu i wydaje się że jest ok. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 03-01-2019 17:48:06 Na zachowanych starych zdjęciach, też te błotniki wyglądają jak od sztywniaka. Myślę, że gdyby je podciąć od dołu po luku i podgiąć do środka (zbiornik zasłoni ew niedokładności) będzie wyglądać dobrze. ![]() Co do oryginałów - byłoby najlepiej ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Dawdzio - 03-01-2019 19:09:50 Co do zdjęć, to nie musisz aż tak korzystać ze starych: http://www.jacomoto.prv.pl/ Chyba, że motorydwan był oparty o konstrukcję podobną, ale nie identyczną (na to wskazuje tylny błotnik). Może 705 miał pomóc wykorzystać niepotrzebny już zapas sztywnych zawieszeń do Komara. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 03-01-2019 19:40:52 (03-01-2019 19:09:50)Dawdzio napisał(a): Co do zdjęć, to nie musisz aż tak korzystać ze starych: eee tam, Jacek zapomniał o modelu 705 ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Dawdzio - 03-01-2019 19:52:42 Aj, bo do kitu ta nowa strona, całość po jednym linku, a na telefonie to już całkiem jakby się po tłuczonym szkle czołgać. Poprzednia była znacznie lepsza. Chodziło mi o "motorowy wózek dostawczy typ 750 Rydwan". Ma on sztywne tylne zawieszenie, ale błotnik jest mały. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gregorian2008 - 04-01-2019 16:20:28 Aby troszke ostudzić dyskusje na temat błotnika to bedzie prosta. Blotnik bedzie od pegaza fabryczny i tak to wyglada ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 04-01-2019 18:36:45 Grzesiu, gdybym do przymiarek miał ten błotnik i kolo z oponą 16, to podciągnąłbym ten trójkąt do góry o jakieś 3, 4 cm. Wizualnie wzorowałem się na wątku kolegi z forum, który twierdził, że kupił ten model 705. Niestety teraz wiem, że nie było to prawdą, zrobił dokładnie tak jak ja. Dlatego nie miał zdjęć przed renowacją ![]() Co do przodu, zapewne jego jak i Twój, pochodzą od modelu 700. Działaj dalej, ciekawe co z tego bedzie, bo chyba projekt kolegi umarł śmiercią naturalną ![]() http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=40494 RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gregorian2008 - 04-01-2019 19:15:29 Po przymiarce przodu kolo jest jk najbardziej dobrze bo tylne kolo jest w powoetrzu co wymogiem jest odpalania. Co do watku kolegi to nie pasuje mi blotnik przedni jak i zawieszenie jest rpbione prawdopodobnie z komara mocowania blotnika powinny isc prosto a ma skierowane do gory RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - maciekbmw2 - 11-01-2019 13:23:07 WITAM czy można u Pana kupić same sprężyny i tulejki lag do motorynki 301 lagi 25mm RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 11-01-2019 18:20:58 poszło PW, zapraszam RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gregorian2008 - 11-01-2019 18:59:16 Kolor 705 bo chyba ktoś pytał sie ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 21-01-2019 10:53:38 Niby Pony była "prawie" gotowa, ale brakowało przedniego zawieszenia, a w szczególności samych lag. Po kilku przesyłkach, tam i z powrotem do galwanizera, w końcu zaakceptowałem ich wygląd ![]() ![]() ![]() ![]() Czas na moje szpilki podnóżków kierowcy, ich gumy i zaślepki nakrętek M10. Inne niż do tej pory, kształt jak nakrętki ślepe amortyzatorów. Mam nadzieję, że właścicielowi przypadną do gustu. ![]() ![]() ![]() Można by powiedzieć - front moich robót zakończony ![]() ![]() ![]() .... ciągnie wilka do lasu ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 04-03-2019 11:07:31 Minął miesiąc ... czas na kolejny projekt ... nie, nie, nie mój, dlatego nie zakładam mu osobnego wątku. Komar 2350 z ... 1974 roku ... takie ma papiery i tabliczkę znamionowa (replika). Przyglądając się z bliska ramie, widać, że pochodzi od starszego rocznika 72/73. Do tego widelec przedni, bagażnik i błotnik tylny pochodzą z młodszych 76/77 ... no ale ... Nie lubię takich projektów ... nie dość, że polepiony, to już pomalowany. Tak ... dostałem go tylko do poskładania ![]() Słowo kluczowe ... tylko ... ale weź to wszystko spasuj by nie malować go drugi raz. Najpierw przedni ogranicznik skrętu ... a jakże ... był ... ale urwany ![]() Moja naprawa ... kilka zdjęć ... widać wszystko. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rama gotowa, no to dalej poszło sprawnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak rozwiązałem problem nie zaspawanych otworów tylnego błotnika. Mam nadzieję, że właścicielowi się spodoba ![]() ![]() Na dziś tyle ![]() ![]() ![]() Jeszcze jeden Owad, który zrobił się tak jakoś ... przy okazji ![]() Kadet ojca naszego kolegi z forum. Gość już nie młody ![]() ![]() ![]() Synek w porzo ... postanowił pomóc tacie, ba nawet sfinansować poprawki. By nie malować wszystkiego od nowa, robimy po taniości ... co? ... widać na zdjęciach. Podstawowa sprawa to tylny wahacz - latał jak cep ![]() ![]() Mam nadzieję, że resztę sam pokaże już na koniec ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 05-03-2019 11:06:16 Nowa partia zawieszeń wahaczy pchanych do Komara ![]() Cena nie zmienna od lat ![]() ZAPRASZAM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |