![]() |
Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35) +--- Dział: Usługi (/forumdisplay.php?fid=202) +---- Dział: Wykonam (/forumdisplay.php?fid=216) +---- Wątek: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet (/showthread.php?tid=39287) |
RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 18-10-2018 17:49:34 Nie sprzedaję samych sprężyn, tylko amortyzatory. Jutro składam i pokaże gotowy wyrób. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 19-10-2018 14:04:44 Obiecałem, więc są - amortyzatory ze sprężyną na wierzchu. Na chwilę obecną 3 kpl, gdyż skończyły się ocynkowane, nowe pręty cierne. Zestaw amortyzatorów po mojej reanimacji zawiera; 1. Elementy aluminiowe po szkiełkowaniu kuleczkami szklanymi + wata stalowa 2. Nowe elementy cierne; dolna tuleja poliamidowa + nowy pręt prowadzący ocynkowany. 3. Górna tuleja odbojowa nowa poliamidowa, ew oryginalna metalowa w nowym ocynku - na chwilę obecna mam tylko 4 kpl. 3. wewnętrzny odbój gumowy - oryginał 4. Nowiutkie w pięknym chromie sprężyny. UWAGA - zestaw nie zawiera tulei metal/guma. Trzeba się przeprosić ze starymi i je zregenerować, myjąc i traktując np pianką do opon, silikonem ew plakiem - pozostawiając na 1 noc. Niestety, te współczesne to jakaś plastelina, nie nadają się do niczego, nie polecam i sam ich nie kupuje. Napiszę tylko, że działam z firma RETRO, w sprawie ich produkcji, ale na chwilę obecną - czas bliżej nie określony ![]() Cena 170 zł + 16 kw Ok, kilka fotek ![]() ![]() ![]() ![]() ZAPRASZAM RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Szatek - 19-10-2018 22:00:03 Odnośnie tych tulei metalowo-gumowych, to ja wysłałem je do RETRO wiosną tego roku ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 19-10-2018 23:26:34 a ja ponad rok temu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gabriel0 - 20-10-2018 00:29:27 Tak się zastanawiam, czy te tulejki gumowe by nie pasowały z poloneza ze stabilizatora przód. Aż jutro chyba przymierzę. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 31-10-2018 19:42:07 Minęły 2 tygodnie - okres prac bieżących i drobnych zaległości. Jednak czas na nowy projekt. Tym razem POLO M-760. Najpierw miała to być replika na bazie Pegaza M-750, ale będąc jakiś czas temu na Moto-bazarze we Wrocławiu, upolowałem fajną ramę od oryginalnego 760, ba nawet z tabliczką znamionową ![]() ![]() Teraz przyszedł czas na nią. Najpierw stojak centralny i jego tuleja w ramie. Przy okazji trzeba było też tulejować cybant stojaka. Jak zawsze, nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie poprawił - ogranicznik stojaka. Ci co to robili, wiedzą, że te 2 blaszki są tylko na jakiś czas. Poprawiłem więc to tak, jak potem zrobiono w Kadecie M-780. A na koniec "moje kacze łapki" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Następny krok, to tuleja tylnego wahacza i on sam. Ktoś mnie się kiedyś pytał, jak go ustawiam by był w jednym śladzie z przednim kołem ![]() ![]() ![]() Jak widać na zdjęciu, teraz zostało już tylko wspawać samą tuleję. Trzeci krok to przedni widelec. Okazało się, że pochodzi od modelu 2351, ale kilka cięć i już jest taki jak ma być w 760. Przy okazji - nowe ograniczniki. ![]() ![]() Pozostały już tylko drobiazgi; uchwyty głowicy, podnóżki kierowcy. ![]() ![]() Te ostatnie jeszcze w stanie składania, ale to już przy okazji, bo od poniedziałku otwieram nową wielką paczkę z napisem SZKŁO ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - seler1500 - 01-11-2018 00:10:12 Powrzucałem wszystkie fotki na forumowy hosting, coby już nie poznikały ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - bkrukl - 01-11-2018 00:17:49 W którym miejscu zamocowana była ta tabliczka? RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 01-11-2018 14:48:45 Z drugiej strony ramy, na wysokości silnika. Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 05-11-2018 15:15:01 (01-11-2018 14:48:45)joozek napisał(a): Z drugiej strony ramy, na wysokości silnika. Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie. Obiecane zdjęcie ![]() oraz kilku drobiazgów tego Robaka ![]() Blacha siedzenia i jej cybant wymagały wzmocnienia. Na zdjęciach tego nie widać, ale te dodatkowe blachy przyspawałem. ![]() ![]() No i przymiarka całości ... ![]() ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gregorian2008 - 05-11-2018 16:42:14 przynajmniej wiem po co był Ci błotnik tylny ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 05-11-2018 21:50:41 Grzesiu, Twój projekt ... czeka na wolne moce przerobowe ![]() Niestety, mimo chęci, karton z napisem SZKŁO, ciągle zamknięty ![]() Koła, oczywiście że z gumami ![]() Projekt Polo przesunął się o kolejne 2 dni. Dziś pora na uszy głowicy i podnóżek kierowcy. Najpierw wymiary dla potomnych ![]() PRAWY ![]() ![]() LEWY ![]() ![]() ![]() Potem przymiarka do ramy, z obu stron ![]() Teraz pora na podnóżki kierowcy i ich właściwe miejsce ![]() ![]() ![]() I tu, z lewej strony widać dlaczego tak szybko się wyrabiają. Dlatego musiałem to poprawić ![]() ![]() ![]() cdn ... RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - kgorka - 06-11-2018 23:28:17 (13-04-2017 00:55:15)joozek napisał(a): By się nie narobić, a zrobić dobrze ... to najlepiej na gorąco - wypalić. A tą metalowa cienką tulejke jak wyjac?? To pomiedzy plastikowymi tulejkami? RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 07-11-2018 10:22:08 (06-11-2018 23:28:17)kgorka napisał(a): A tą metalowa cienką tulejkę jak wyjąć?? Tą pomiędzy plastikowymi tulejkami? Za pomocą długiego, ok 40 cm, pręta fi 6 mm, ściętego na końcu w kształt zęba. Wkładasz go od strony półki górnej, przez otwór fi 8 mm, zaczepiasz tym zębem o rant tulejki metalowej i uderzając w pręt, jak w przecinak, wybijasz tulejkę. Nie rób tego tylko w 1 miejscu, a w 2, 3. Najważniejsze byś ją najpierw ruszył. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 07-11-2018 12:34:51 Dziś też efekty spawania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przelotki przewodu już też są przyspawane, choć zdjęcie w trakcie przymiarki ![]() A na koniec zestaw tylnego wahacza - nierdzewka A2 i teflon. ![]() Można by napisać - KONIEC PROJEKTU - ale czekam na lagi w nowym chromie, by złożyć przedni widelec. Ups ... zapomniałbym o ... numerkach ![]() |