![]() |
Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35) +--- Dział: Usługi (/forumdisplay.php?fid=202) +---- Dział: Wykonam (/forumdisplay.php?fid=216) +---- Wątek: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet (/showthread.php?tid=39287) |
RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 09-07-2018 13:46:28 Maciek, właściciel 2351 z postu wyżej, szybko się poddał ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyśle, że do września stanie o swoich kołach ![]() Jeden zawitał, a następny powiedział bay, bay ... T-1 z 1979 roku. Trochę kłopotów było z transportem, ku mojej rozpaczy ![]() Taki wyszedł spod mojej ręki ![]() ![]() ![]() ![]() Ok, dość chwalenia ![]() Najpierw naprawa pourywanych szpilko/ślimaków modelu 2351, wiadomo, towar deficytowy ![]() ![]() ![]() ![]() Zestaw naprawczy tylnego wahacza. Elementy metalowe A2, a plastikowe z teflonu. ![]() ![]() Na koniec, standard, przednie zawieszenie sprężynowe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście, tylko przypomnę, ZAPRASZAM ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 06-08-2018 20:48:00 Po przerwie urlopowej witam i zapraszam osoby, które do mnie pisały, a także wszystkich zainteresowanych moimi usługami. ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 09-08-2018 13:24:20 Wczoraj odebrałem części ze szkiełkowania, w tym 7 kpl amortyzatorów krytych. 3 z nich są na sprzedaż. Wprawdzie cena za szkiełkowanie była wyższa niż do tej pory, ale cena za komplet amortyzatorów bez zmian. Przypomnę tylko; 1. dolne tuleje stalowe - nowy ocynk 2. części aluminiowe; główki i osłona - szkiełkowane i przetarte watą stalową - efekt oryginał 3. nowe tuleje cierne z poliamidu - ja stosuję 3 szt, pasowanie 0,1 do 0,2 mm 4. oryginalne, umyte i przesmarowane smarem miedzianym sprężyny. 5. amortyzatory złożone w komplety. 6. Cena bez tulei metal/guma - wielokrotnie już pisałem - oryginały dawno się skończyły, a chińskie zamienniki to lipa. ![]() ![]() ![]() No i oczywiście 1 kpl do ostatnich modeli Romet-a 100, 2352, 301 ![]() ![]() SERDECZNIE ZAPRASZAM RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Szatek - 09-08-2018 13:42:36 Dlaczego nie szkiełkujesz w osłonie wodnej? ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 09-08-2018 15:06:49 Taaa, tylko kto za to tyle zaplaci ??? ![]() Przy okazji. Tym razem szkielkowane bylo drobniejszym kwarcem i efekt końcowy jest lepszy. Niweluje drobne rysy. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Szatek - 09-08-2018 15:48:21 Myślę że chętni by się znaleźli - tacy, którzy docenią lepszy sposób renowacji ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - gregorian2008 - 09-08-2018 15:50:50 Niestety teraz coraz więcej osób myśli że zrobi renowacje za 1000 zł sporo takich znam RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 09-08-2018 19:09:58 (09-08-2018 15:48:21)Szatek napisał(a): Myślę że chętni by się znaleźli - tacy, którzy docenią lepszy sposób renowacji Co do pierwszego zdania - jeśli tacy się znajdą, odesle ich do Ciebie ![]() Jesli chodzi o mnie, to powinieneś pamiętać, że ja zawsze chromuje amortyzatory moich Robaków. Natomiast jeśli chodzi o inne części np silnik, gaznik, kranik, slimak to jak najbardziej. W stosownym czasie, odezwę się ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Szatek - 09-08-2018 22:37:40 Ale ja nie zajmuję się regeneracją amortyzatorów i nie zamierzam pośredniczyć w wysyłce ich elementów do osoby która szkiełkuje ![]() Co do szkiełkowanych elementów w Twoch motorowerach, to nie miałem na myśli amortyzatorów. Cieszę się że jesteś chętny wypróbować szkiełkowanie strumieniowe ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 10-08-2018 13:48:41 Nowy dzień, nowe propozycje ![]() Przypadkiem ![]() Oczywiście wszystkie elementy cierne nowe, a aluminiowe wyszkiełkowane i przetarte watą stalową. Oferta amortyzatorów jak na zdjęciu. ![]() ![]() ![]() Czas też na urlopowe zaległości - niebieska smerfetka gotowa ![]() JAK ZWYKLE ZAPRASZAM RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 14-08-2018 12:28:41 Tym razem zawieszenie do Pony, z zastosowaniem repera-turek lag od Grzegorza. Niestety nie ma zdjęć przed operacją, ale na pierwszy rzut oka - zlom, do tego masakrycznie pospawany elektrodą. Jedyny pozytywny powód, dla którego postanowiłem je reanimować, to to, że mimo poobijań i powierzchniowej rdzy, lagi były proste ![]() Wyciąłem zbędne resztki i wspawałem repera-turki - Tig i drut nierdzewny. Potem już tylko szybka polerka i ... lagi gotowe. Efekt ... osadźcie sami. Jak coś to mam jeszcze 2 kpl repera-turek. ![]() ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 20-08-2018 13:50:20 Witam Tym razem trochę dłubaniny. Ograniczniki skrętu w widelcu i ramie, oraz ogranicznik stojaka centralnego. Do tego podnóżki kierowcy. Wszystko wystrugane na wzór oryginału. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Następna zaległa sprawa ![]() Mam nadzieję, że właściciel będzie zadowolony, mimo czasu opóźnienia ![]() ![]() ![]() A na koniec ... 2 kpl amortyzatorów krytych ... ![]() ![]() ![]() ZAPRASZAM RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 07-09-2018 18:41:29 Niestety, wszystko co było na sprzedaż, już poszło. Pora na kolejny projekt. Tym razem za jednym zamachem, ramy modeli 710 (PEGAZ) i 760 (POLO). Teoretycznie takie same, ale ... Oprócz innego miejsca montażu zbiorników, kilka detali, tak więc ... Rama 710 - zbiornik paliwa montowany na bagażniku, niestety nie mam wiedzy czy niski, czy wysoki (ostatnie lata produkcji i model 750). Kolejne zmiany to tzw zastrzał sztycy główki ramy, a także jej kąt względem ramy (wynik braku mocowania w tym miejscu zbiornika - znajduje się za to w ramie 760). No i oczywiście dodatkowa blacha pod ramą, na linkę do odprężnika - silnik 010. Należy też wspomnieć o 2 gwintowanych otworach M8,na dodatkowy uchwyt do podnoszenia pojazdu - nie widoczna na zdjęciu druga strona. Rama 760 - wiadomo, zbiornik paliwa od Sporta, ze wspomnianym mocowaniem przednim, przy sztycy główki ramy, ale także dodatkowe płaskowniki na bagażnik z pręta fi 10 - nie widoczny na zdjęciach. Tu należy również wspomnieć o blaszanych osłonach ramy - nie widoczne na zdjęciach - są inne dla modelu 710, a 750/760, ale tylko lewa strona. W modelach 750/760 przetłoczenie na linkę zmiany biegów - silnik 017. Ostatnie detale to uchwyty głowicy silnika, do ramy. W modelu 710 obie płaskie, a w modelu 750/760, znane z T-1 i Ogarów z profilem, umożliwiającym dociskanie ich do mocowania głowicy. Ok, chyba tyle, teraz pora na to co dostałem i to co już zrobiłem ![]() ![]() ![]() ![]() Podnóżki kierowcy - oba modele takie same, dorobiłem na podstawie moich. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten dodatkowy pierścień, przy pedale hamulca tylnego, dorobiłem celowo, taka moja poprawa fabryki. Ma na celu go zdystansować tak by jego tuleja wewnętrzna, nie zaczepiała o kątownik podnóżka kierowcy - częsta przypadłość w Komarach, z tym typem pedała. Tuleje ramy, tylnego wahacza, tuleja i sworznie stojaka centralnego. No i brakujace uchwyty, uszy, głowicy silnika. ![]() Byłbym zapomniał ... zacisk montażu siedzenia. Model 710, chromowana sztyca i siedzenie typu rowerowego, a w modelu 760 dodatkowa tuleja na tylne mocowanie zbiornika i inny typ kanapy siedzenia - blacha z cybantem. Jeszcze jeden detal - z tyłu ramy, widoczne płaskowniki z 2 otworami fi 6 mm. Wieszak torebki narzędziowej. Występował w modelu 750 i 760, a w modelu 710 go nie było, bo torebka była pod siedzeniem, tak jak w Żaku. wkrótce cdn .... RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 19-09-2018 16:49:17 Minęły 2 tygodnie i można powiedzieć, że projekt PEGAZ 710 zakończony. Jutro wiozę go do Grzegorza do malowania. Mam nadzieję, ze zrobi chociaż 1 zdjęcie jak to wyjdzie, bo powiem szczerze, nawet nie wiem na jaki kolor, kolory dostanie ![]() Oprócz wymienionych elementów w poście wyżej, dorobiłem nowy cybant stojaka centralnego z płaskownika 4 mm, nowe końcówki stojaka i sworzeń stojaka. Wszystko zostało spasowane i wspawane. ![]() ![]() ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - kdudka - 19-09-2018 19:24:40 Fajna robota, tylko tak się zastanawiam po co w Pegazie 710 podnóżki kierowcy? Chyba że czegoś nie zrozumiałem. |