![]() |
Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35) +--- Dział: Usługi (/forumdisplay.php?fid=202) +---- Dział: Wykonam (/forumdisplay.php?fid=216) +---- Wątek: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet (/showthread.php?tid=39287) |
RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 15-03-2018 13:09:27 Mała uwaga z mojej strony ... Nie sprzedaję tulei poliamidowych do amortyzatorów krytych - Komar Dostaję coraz więcej pytań o ich sprzedaż, więc by nie odpisywać indywidualnie, robię to tu. Dlaczego??? Sprawa jest prosta - toczę je z nad-wymiarami 1 mm, w jedną i drugą stronę. Czyli fi wewnętrzne 29 mm, a zewnętrzne 34 mm. Tuleje pcv założone na tulejach stalowych amortyzatorów mają mieć odpowiednio wymiary 30 x 33 mm z pasowaniem ciasnym, tak by nie spadały i nie przesuwały się podczas pracy. Dlaczego takie toczę??? dlatego, że z cieńszą ścianką podczas osadzania pękają, no i nie mają pasowania ciasnego. Zapytacie jak je osadzam??? metodą na gorąco, temp ok 200 stopni C. Dopiero po ich wprasowaniu i ostygnięciu toczę z zewnątrz pod wymiar fi 33 mm - aluminiowych osłon, z pasowaniem 0,1 do 0,3 mm. Oczywiście zapraszam do skorzystania z moich usług - regenerowane amortyzatory, ew osadzenie tulei pcv z pasowaniem, pod własne amortyzatory. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - bergi87 - 21-03-2018 00:13:02 Czy jakbym chciał zrobić regenerację swojego przodu to lagi w takim stanie jak na zdjęciu się nadają czy trzeba nowy chrom? Miały na sobie rdzawy nalot który udało się usunąć szmatką z pastą. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 21-03-2018 00:33:59 Tu nie chodzi o jakość chromu na końcówkach lag, tylko w miejscach ich pracy, w tulejach pcv. Na ostatnim zdjęciu widać wyraźnie, że nie ma już chromu, podkładu niklu, a przetarcia są do stali. Oczywiście zalecalbym nową powłokę chromu, ale można też zostawić tak jak jest, wypolerowac to tylko, a miejsca przetarć często czyścić sucha szmatką. Pewnie niektórzy podpowiedzą - nasmarować smarem i będzie git ![]() Nic z tych rzeczy, powstała mieszanka smar + kurz to tak jak byś włożył tam papier ścierny. Nalot rdzy też tak będzie działał. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - bergi87 - 21-03-2018 02:29:50 No nic to pozostaje mi chyba tylko złożenie tego na chińskich tulejach, a jak będzie kasa to robić porządnie. Ewentualnie znaleźć lepszą lewą lage? RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 21-03-2018 09:41:42 Jak to mówią, zrób raz a porządnie. Jeśli lagi są proste, to po co szukać nowych? RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - bergi87 - 21-03-2018 12:36:51 Też wyznaję zasadę że jak robić to raz a porządnie, tylko że wszystko rozbija się o kasę niestety. Składam Ogara na porządnie ale jednocześnie zależy mi na zachowaniu funkcji dla jakiej został wyprodukowany - ma jeździć, a nie stać "pod kocem". Z tą lagą myślałem żeby znaleźć z lepszym chromem żeby było bez przetarcia do stali, a ewentualnie w przyszłości pochromować lagi żeby było docelowo. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 04-04-2018 12:29:00 Kolejne zaległości zrobione, Pony 301 ![]() ![]() Jeśli masz problem z przednim zawieszeniem - ZAPRASZAM RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - stqc - 04-04-2018 19:55:59 Z charkowski zawieszeniem coś robisz? RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 04-04-2018 20:23:18 niestety nie RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - vwMaly - 21-04-2018 19:19:49 Kiedyś się zastanawiałem czemu doły z tylnich amorów dajesz malować proszkowo ale teraz już dajesz cynkowac jak ci to robią ? Mnie nie zrobili powiedzieli ze się nie da RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 21-04-2018 22:25:05 ![]() Jak to się nie da??? Możesz mi uwierzyć, da się i to bez demontażu główki aluminiowej. Jeśli Ci powiedzieli, że się nie da, to zmień galwanizera ![]() Jak coś to znów mam trochę amortyzatorów w nowym ocynku i po szkiełkowaniu. Miałem już nie robić, ale tak jakoś same się zrobiły - 5 kpl krytych i 5 ze sprężyną na wierzchu. RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 15-06-2018 14:01:58 Dawno tu nic nie pisałem, więc by odpowiedzieć tym wszystkim co tylko pytają ... tak, nadal to robię ![]() Mało tego ... ostatnio tylko wszystkim robię, a moje Robaki leżą nie ruszane ![]() ![]() Tym razem tzw robota kompleksowa; 1. prace blacharskie, przygotowanie do malowania 2. zawieszenie przedniego widelca, regeneracja tulei, nowe sprężyny (współczesne, polskie), repliki osłon gumowych 3. przygotowanie i chromowanie lag - u tego samego galwanizera 4. tuleje i oś tylnego wahacza - poliamid + A2 5. nowe podnóżki kierowcy 6. tylne amortyzatory - typ i efekt wizualny, do wyboru 7. przelotka linki prędkościomierza 8. malowanie proszkowe - ciągle polecany Grzegorz z Wrocławia ![]() ![]() Ok, kilka fotek dla potomnych (jeśli znów nie znikną), żeby nie było, że 2375 nie zrobiłem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a na deser, truskawka na torcie ![]() ![]() ![]() ![]() ZAPRASZAM, pisz śmiało, to nie boli ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - rafi555 - 15-06-2018 14:34:40 Ursusa też komuś odnawiasz? ![]() RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 20-06-2018 13:50:22 No to jeszcze wrzucę i przypomnę zakres moich prac; amortyzatory tylne. Tym razem efekt zamówienia hurtowego ![]() ![]() Od lewej; 1. amortyzatory kryte - całe w chromie 2. amortyzatory kryte - tuleje dolne nowy ocynk, reszta polerowana 3. amortyzatory kryte - tuleje dolne nowy ocynk, reszta szkiełkowana + wata stalowa 4. amortyzatory sprężyna na wierzchu - elementy aluminiowe polerowane 5. amortyzatory sprężyna na wierzchu - elementy aluminiowe szkiełkowane + wata stalowa. Nie muszę dodawać, że wszystkie elementy cierne są wymienione na nowe, przesmarowane i spasowane - amortyzatory gotowe do założenia. Jak widać na zdjęciach, efekt moich prac, ale bez tulei metal/guma. Niestety mam dostępne jedynie współczesne chińskie - plastelina. Zrobiłem oczywiście więcej ![]() ![]() ![]() Ten komplet dolny, inne główki dolne - do zastosowania m/inn. w ostatnich modelach Komara 2351, 2352, 2352W, Romet 100. ![]() ![]() ![]() A na koniec truskawka na torcie ![]() Amortyzatory do PONY, model przejściowy M2 - CIENKA SPRĘŻYNA - można rzec - nówka sztuka - piękny, oryginalny chrom - są na sprzedaż ![]() ![]() ![]() OCZYWIŚCIE ZAPRASZAM RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 23-06-2018 18:55:00 Znów zaprezentuję kolejny mój zestaw naprawczy - KOMAR 2351 1. Prace blacharskie, w tym; zerwany gwint sztycy główki ramy + ogranicznik stojaka + podnóżki kierowcy + ogranicznik skrętu + większa i mniejsza ilość druciarstwa, które musiałem doprowadzić do stanu pierwotnego. ![]() ![]() 2. zestaw naprawczy przedniego zawieszenia, tylnego wahacza i tylnych amortyzatorów. 3. Malowanie u Grzegorza ![]() 4. montaż mechaniczny moich prac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prawda, że ogranicznik skrętu wyszedł mi artystyczny ??? ![]() Tyle co zdążyłem zrobić te zdjęcia, a właściciel od razu go zabrał ![]() |