![]() |
Komar po szlifie na dotarciu i problemy - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Komar po szlifie na dotarciu i problemy (/showthread.php?tid=54397) |
RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - jurecky - 09-03-2024 20:53:23 Przejechałem dzisiaj 12 km i patrzę a tu śruba wykręcona od zębatki z tyłu (dobrze, że nie wypadła). Podokręcałem poprawiłem zabezpieczenia ale czy? - powinny być te zabezpieczenia z każdej możliwej strony dogięte? - powinny być pod śrubami podkładki sprężynujące? - może zakręcić je na klej? - jak to jest u was odkręcają się te śruby? Jak to konkretnie zabezpieczyć? RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - wazniak96 - 09-03-2024 21:07:31 Klej, nowa podkładka, porządnie zaklepac na kontach i będzie git. RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - jurecky - 09-03-2024 21:48:56 Dzięki, obserwuje jak się zacznie odkręcać to daję klej, zaklepię, a podkładki sprężynowe się daje? RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - romek - 09-03-2024 22:36:15 Nigdy nie miałem problemu z odkręcaniem się tych śrub, nie dawałem żadnego kleju a zaklepywałem w ten sam sposób. Możesz dać kleju, ale raczej jak masz takie zabezpieczenie to nie widzę sensu podkładek sprężynujących. Ps. Jako ciekawostka, w Komarze miałem zrobione to na patencie - śruby miały przewiercone łepki i wszystkie były przewleczone drutem ![]() RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - wazniak96 - 10-03-2024 10:14:52 To ja z kolei przestrzegę przed dawaniem nakrętek od wewnątrz w przypadku zerwanego gwintu w piaście. Przez taką (moją głupotę) raz prawie zaliczyłem szlif na ogarku. Na szczęście skończyło się na naprawie na chodniku + wymianie szczękotrzymacza. Jak już to zamówić nakrętki kwadratowe gdyż zwykłe pomimo iż niby blokują się w odlewie to i tak potrafią się popuścić. Można też spiłować śruby zamkowe, dać od wewnątrz i nakrętki od zewnątrz. RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - jurecky - 18-05-2024 22:16:31 Komarek sprawuje się rewelacyjnie, dziś nawet byliśmy na Pikniku Kapucyńskim w doborowym towarzystwie. Moje pytanie jest takie: martwią mnie te sprężyny z przodu, wydaje mi się, że koło majta przy skręcaniu (luzów nie ma). Na dołkach dramat mam wrażenie, że za chwilkę wypadnie. Czy u Was też tak z tym przednim zawieszeniem jest? czy da się coś z tym zrobić? RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - jurecky - 03-05-2025 13:09:16 Zgłaszałem tutaj wiele problemów i zawsze ktoś był chętny do udzielania rad i pomocy za co szczerzę bardzo dzięuję. Zgłaszałem problem stuków jak mi się wydawało z przedniego koła lub silnika. Problem leżał gdzieś indziej - ktoś o tym pisał ale nie dowierzałem. Wystarczyło naciągnąć łańcuch mocniej by miał mniejszy luiz i te metaliczne uderzenia nie wiadomo skąd zniknęły. Dziękuję. RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy - romek - 03-05-2025 17:22:43 Jakiekolwiek problemy z przednim kołem to proponuję zgłosić się do joozka po tuleje do wahaczykow no ale jeśli luzu nie ma.. |