![]() |
[Kadet] Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Romet Kadet (/forumdisplay.php?fid=138) +---- Wątek: [Kadet] Ostateczne składanie silnika - Pomoc? (/showthread.php?tid=47085) |
RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - seler1500 - 04-08-2018 01:36:07 Jeśli masz przyrząd jak wyżej, zakładasz do tłoka jedno zabezpieczenie, z drugiej strony zaczynasz wciskać sworzeń. Wrzucony do zamrażarki sworzeń powinien bez problemu wśliznąć się do rozgrzanego tłoka (ok. 70 stopni), wtedy dasz radę bez przyrządów. A pierścionki wiadomo, minimalnie rozginasz, i pakujesz w dolny rowek, to samo górny. Zakładanie cylindra - ustawiasz zamki, ściskasz palcami pierwszy pierścień, wsuwasz, ściskasz drugi, wsuwasz. Łożysko igiełkowe przed montażem obficie polej olejem do dwusuwów, gładź cylindra i tłok też posmaruj olejem. To tak skrótowo ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 04-08-2018 01:39:19 Akurat montaż cylindra i tłoka do niego umiem ![]() Czyli na łożysko igiełkowe Lux10. A który sposób lepszy? Pewnie rozgrzewanie tłoka tak? RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - seler1500 - 04-08-2018 01:42:36 Tak. Jeśli lejesz do mieszanki luxa, to długiego żywota Twojemu wydechowi nie wrózę ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 04-08-2018 01:45:41 Luxa do skrzyni bardziej ![]() a do mieszanki to już nie pamiętam co laliśmy. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 04-08-2018 13:17:34 Cytat:Dodatkowo kupiłeś wał duellsaTo nie jest wał duells. To jakieś czajna, ale dobre czajna. A wcześniej nie miałem takiego luzu przy pierwszym złożeniu. Cytat:Dlatego zmierz luz na tym połączeniu i podaj, to podeślę Ci linka z podkładka na wymiar.Teraz się zastawiam, czy chodzi ci o luz na wale czy tłoka na korowodzie. Przesunąłem wał w stronę sprzęgła. Efekt jest taki, że wygląda normalnie, ale trochę wolniej działa i czasami ma się wrażenie, że się zatrzymuje lekko. Przesunąłem z powrotem w stronę magneta i znowu działa dobrze. Jak ściągnąć ten seger, bo mam wrażenie, że rozwalę te szczypce do pierścieni czy co to tam jest. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 04-08-2018 19:49:50 Mhm.. tak bardzo napiera, że jest od niego 0,3mm odstępu. A przemieściłem wał z łożyskami i jest ok. Dla mnie to to bezsensu, bo i tak metal się rozszerzy i po tym pewnie jeszcze będzie się blokował jak dołożę te podkładki. Wiesz co? Pierdziele to. To już przesada, że przez 2 godziny nie można ściągnąć zabezpieczania. Luz korowodu na wale to fabrycznie 0,5mm. Odstęp tam wynosi 0,3mm. Jak się rozgrzeje to pewnie będzie 0,2mm. Tylko tracę czas, nerwy i wyrabiam gniazda. Składam go dalej. Jak coś będzie z nim nie tak to go rozbiorę i jakoś to ściągnę. Koniec kropka. Dobra nieważne udało się. JEZU.............. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 04-08-2018 22:05:19 Dobrze udało się. Zdjąłem to po latach. Dałem podkładki na wymiar. Wygląda na to, że teraz jest równo. ![]() Nie ma teraz żadnych luzów. ![]() ![]() Działa raczej tak samo jak przedtem. Jedynie co mi się jeszcze nie podoba to, że kopka minimalnie lata. Jednak jak założy się blokadę i sprężynę to powinno być dobrze. Teraz z czystym sumieniem mogę go składać. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 04-08-2018 23:07:24 Cytat:Dlatego zmierz luz na tym połączeniu i podaj, to podeślę Ci linka z podkładka na wymiar.Jak ja mam to zmierzyć nie rozumiem. Chodzi ci o tłok tak? Ja bym tam dał podkładki dla świętego spokoju, aby tłok nie zahaczył o łożysko igiełkowe. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Dawdzio - 04-08-2018 23:33:03 Ale wy się pałujecie z tym silnikiem ![]() Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że te podkładki narobią więcej szkody niż pożytku. Opierają się jednocześnie na zewnętrznej i wewnętrznej bieżni łożyska. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 04-08-2018 23:37:25 Cytat:Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że te podkładki narobią więcej szkody niż pożytku.W takim razie zdejmę seger i zabiorę podkładkę jakby coś nie grało. Cytat:Opierają się jednocześnie na zewnętrznej i wewnętrznej bieżni łożyska. Nie opierają. Na drugim tak to wygląda, ale tak nie jest. Zresztą wprowadziłem w błąd, bo po zmierzeniu ma tam luz 0,5mm. Chociaż pewnie on nic nie da ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 05-08-2018 15:33:25 Założyłem simeringi. Posmarowałem wewnętrzną i zewnętrzną stronę olejem, w którym będzie pracować. Próbowałem dopchnąć palcami, ale nie dochodziły, więc użyłem delikatnie młotka gumowego z drewienkiem. Tylko trochę mam obawy bo wał mogłem kręcić jedną ręką, a po założeniu simeringów już muszę dwoma i idzie to z oporem. Jeśli dobrze pamiętam poprzednie składanie to, to jest normalne? ![]() ![]() Tak czy siak składam dalej. Teraz mam mały problem z pierścieniem regulującym.sprzęgła, w która stronę to ma być? W instrukcji pisze, że ma być luz 1,9-3,5mm. Jak jest powyżej 3,5mm to mam założyć odwrotnie, ale jak to zmierzyć. RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 05-08-2018 16:35:23 Dobra udało się to zmierzyć. Luz wynosi 2,3mm, więc jest dobrze. Składam dalej. Pokazuje zdjęcia jak to składam. ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 05-08-2018 19:02:29 Mam problem z blaszką kopniaka. Jak naciągnę dam zębatkę, zabezpieczanie to jest wszystko ok. Gdy próbuje sprawdzić czy kopka działa, to ta blaszka jakby idzie z zębem i haczy dalej o karter. Blaszka za bardzo wygięta czy co. Po 30 minutach rozwiązałem problem. Wystarczyło zagiąć blaszkę w dół i założyć prawy dekiel... Pytanie takie. Jak przejdę w końcu do tłoka to muszę mu dawać podkładki dystansujące czy nie? RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Texas Ranger - 05-08-2018 21:58:07 Gdzie chcesz dawać te podkładki przy tłoku? RE: Ostateczne składanie silnika - Pomoc? - Pan Zdzisław - 05-08-2018 22:07:02 Cytat:Gdzie chcesz dawać te podkładki przy tłoku? Jestem teraz na dokładnie takim samym etapie co ten pan. |