![]() |
Montaż widełek przednie kolo - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Montaż widełek przednie kolo (/showthread.php?tid=41121) |
Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 02-08-2016 17:17:31 Witam. Potrzebuje pomocy i podpowiedzi jak prawidłowo zamontować widełki w motoroweru Ogar 200. Brakuje mi części i nie wiem co muszę dokupic by złożyć to w sesowna całość. Romera mam od wczoraj ![]() ![]() Szukalam w google ale chyba niezbyt mi wyszło bo ja to wolalabym tak ze zdjęciami albo schemat jak krok po kroku to wykonać ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - nie_mientki - 02-08-2016 18:38:27 https://gmoto.pl/wianki-lozyska-sztycy-glowki-ramy-romet,76963.html Tych części nie widzę...złożone mają tak żeby się ładnie zawieszenie kręciło...chyba nie da się tego źle złożyć. RE: Montaż widełek przednie kolo - joozek - 02-08-2016 18:52:44 Temat odwieczny na forum, wystarczy poczytać. No ale cóż Schemat - niestety bez tulei widełek; 2 wewnętrzne bez kołnierza i 2 końcowe z kołnierzem. ![]() Tuleje poliamidowe lub teflonowe - fi wewnętrzne 25 mm, fi zewnętrzne 32,1 mm, długość 35 mm. Tak wyglądają przed montażem i po ![]() ![]() Po ich wciśnięciu - wprasowaniu ![]() Należy rozwiercić na właściwy rozmiar lagi, z uwzględnieniem jej stopnia zużycia ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 03-08-2016 14:09:14 Hej ![]() Pierwszy schemat juz mam ![]() ![]() Mam jeszcze takie pytanie : Ile km jednorazowo taki motorower da rade przejechać? Ps. Nie chciałam nikogo denerwowac pytaniami na które można znaleźć odpowiedz w sieci. Temat motoroweru jest mi obcy.. Oswajam się narazie z pojeciami stad błąd w szukaniu. Legarki, tuleje, łożyska _ dopiero się ucze ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - joozek - 03-08-2016 14:20:09 Jeśli chodzi Ci o przednie zawieszenie, to za pewne drugie tyle ile ma teraz na liczniku ![]() Coś ok 5kkm do 10kkm Tak sobie teraz patrzę na Twojego Ogara, albo zdjęcie przekłamuje, albo źle stoi. Wydaje mi się, że sprężyny masz pęknięte lub urwane w górnym mocowaniu. Ewidentnie za mocno wychodzą z widełek i całe zawieszenie jest krzywe. Mało tego, chromowane lagi są na odwrót założone P=L, a L=P. Przez to przedni błotnik jest odwrotnie założony, przód idzie w stronę ramy. RE: Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 03-08-2016 14:30:12 Licznik muszę kupić bo nie mam.Nie mam tez wielu innych części i drobiazgow o ktorych nawet nie wiedzialam, ze nie mam a powinny byc ![]() Wiem do ilu max mogę się rozpędzić . Chodzi mi o to ile przejade nadnorazowym odpaleniu np. 10 km i będzie trzeba się zatrzymać ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - joozek - 03-08-2016 14:40:21 ![]() Silniki w Ogarach 200 pochodzą od Jawy i należą do chyba najtrwalszych w Romet-ach ![]() ![]() Sprawne, zadbane po dotarciu, potrafią przejechać setki km dziennie, więc te 10 km, to tylko małe piwo przed śniadaniem ![]() Co do zawieszenia, sugeruję to w pierwszej kolejności rozebrać i zrobić porządnie, nie żebym coś "krakał" ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 03-08-2016 14:50:15 Tak, mam wszystko rozebrane ![]() ![]() ![]() Brak licznika,lampy,filtra linek...rura wydechOwa pomalowana olejna, wiec też raczej do wymiany. Elektryka brak kierunkowskazów itp. ![]() ![]() ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - ananas - 03-08-2016 15:58:10 Ogary 200 nigdy nie miały kierunkowskazów. RE: Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 03-08-2016 16:00:09 (03-08-2016 15:58:10)ananas napisał(a): Ogary 200 nigdy nie miały kierunkowskazów. Dzięki. W swoim założe co by mnie jakiś jeleń nie potrącił ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - nie_mientki - 03-08-2016 16:05:13 Nie żebym podpuszczał, ale poduszek powietrznych i grzanych manetek też nie masz ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 03-08-2016 20:50:46 Brakuje mi takiej części . Nie wiem jak się ona nazywa . Chodzi mi o te dziwne śruby . (03-08-2016 14:20:09)joozek napisał(a): Jeśli chodzi Ci o przednie zawieszenie, to za pewne drugie tyle ile ma teraz na liczniku Tak,masz racje lagi są odwrotnie założone. RE: Montaż widełek przednie kolo - joozek - 03-08-2016 22:01:53 Droga Kamilo ![]() ![]() W końcu widzę, że zaczęłaś szukać informacji na naszym forum - Brawo Jednak te śrubo-szpilki nie będą Ci potrzebne w Twoim Ogarze. Przez ok 20 lat produkcji Romet niewiele zmienił na lepsze w swoim przednim zawieszeniu. Jedynie te właśnie szpilki w Twoim modelu wspawał od razu do górnej półki. Tak ich nie widać, sprężyny wkręcasz najpierw w lagi, a potem kręcąc lagą i sprężyną, drugi koniec sprężyny wkręca się w te śrubo-szpilki na końcu widełek. Niestety nie jest to wg mnie poprawa na lepsze w tym modelu. Często się zdarza, że sprężyna potrafi się wykręcić z lagi, a z widełek już nie ![]() Jeśli rozebrałaś wszystko, to sprawdź czy masz całe sprężyny, dł ok 22, 23 cm. Nie kupuj nowych, zwłaszcza chińskich, no chyba, że gdzieś trafisz polskie - o te jednak dziś już trudno - mowa o nowych. Co do tulei, jeśli planujesz malować widełki, to wypal je na gorąco - mały palnik i propan-butan. O samych tulejach już pisałem. Chyba, że zainteresuje Ci moja oferta - Usługi ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 03-08-2016 22:19:56 Dziękuje Panie Józefie za odpowiedź ![]() Informacji szukam w wolnych chwilach ![]() ![]() Pozdrawiam i licze na dalsze wskazówki w razie potrzeby ![]() RE: Montaż widełek przednie kolo - Rometka32 - 04-08-2016 15:53:39 Wyczyszczone - Masakra ![]() |