![]() |
Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Hydepark (/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. (/showthread.php?tid=31245) |
Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Błażej - 21-12-2014 19:03:20 Mam pytanie, na które w sumie nie potrzeba mi znać odpowiedzi, ale mnie wkurza to. I ciekawi zarazem Zadam pytanie czemu kolega, który ma nick suwmiarka, pisze po jakby to nazwać angielsku ? Komar'a ...komar'ki... komar'kowi. .. komar'owi ...KOMAR'A To jakoś jest po angielsku czy jak ? Ta "podstawa" komar jest jakaś szczególna ? Zwyczajnie napisać komara, komarowi itp nie można ? RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Petronas - 21-12-2014 19:24:27 Jest to nazwa własna motoroweru więc nie można zmieniać nazwy ![]() RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Odrestaurator - 21-12-2014 19:43:42 Też mnie to trochę wkurza dziwnie to wygląda... RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Semmao - 21-12-2014 20:05:11 Już go kiedyś o to pytałem, ale nie potrafił udzielić sensownej odpowiedzi... RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - mateusz5625 - 21-12-2014 20:05:38 Chciałbym mieć takie problemy... RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Błażej - 21-12-2014 20:13:15 (21-12-2014 19:24:27)Petronas napisał(a): Jest to nazwa własna motoroweru więc nie można zmieniać nazwy Brakuje mi słów aby ci odpisać... a więc napiszesz chcąc kupić reflektor do auta skoda octavia. Do skoda'y octavia'ii ? A może skoro nazwa własna to Dąb Bartek określisz nie Dębem Bartkiem a Dąb ' em Bartek'iem A wino proste Jabol Jabol ' em ? A więc w języku polskim istnieją odmiany a nie pisanie przez apostrof i czy to nazwa własna czy nie odmieniamy ją. (21-12-2014 20:05:38)mateusz5625 napisał(a): Chciałbym mieć takie problemy...A więc możesz zamknąć się w szafie i rozmyślać nad swoimi. Naszych nie czytaj ![]() RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - romek - 21-12-2014 20:22:38 Jeśli już trzymać się poprawnej polszczyzny to powinno być chyba np ,,Czy mogę prosić o numer ramy Twojego motoroweru marki Komar?'' ![]() Ja kiedyś dostałem opierdziel za pisanie ,,MAN-a'' zamiast ,,MANa'' ![]() RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - nie_mientki - 21-12-2014 21:00:42 Po prostu nie miał w swoim gimnazjum nauczyciel'a będącego w stanie wytłumaczyć poprane używanie apostrof'ów i łącznik'ów przy odmianie rzeczownik'ów. "Podacie mi numer'y ram'y komar'a" Hehe. RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Dawdzio - 21-12-2014 22:06:01 Co do MAN-a i MANa: Wyraz MAN jest skrótem (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg). Przy pisaniu skrótów nie ma różnicy, czy piszemy je z myślnikiem, czy bez. Obie formy są poprawne, ale skróty bez myślników są podkreślane na czerwono w internetach. Pytałem się kiedyś o to nauczyciela'ki ![]() RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - jurek_j - 22-12-2014 12:14:21 Kto usunął post z jabol punkiem? Co takiego fe w nim było? RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Błażej - 22-12-2014 12:39:58 Nie był o komar'ach ... RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - jurek_j - 22-12-2014 12:56:54 Robię KOMAR'em punk'a. To będzie ok? RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Taśma - 22-12-2014 12:58:40 Ogólnie to sufmiarek to taki mały podrobiony motonit. Chce dużo, ale mało robi. Ma jakieś swoje chore teorie które wykorzystuje w praktyce przez co wszyscy zwijamy się z bólu, jak ja podczas zacierania Chart'a. RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - Suwmiarka - 22-12-2014 15:34:14 Dopiero odkryłem ten temat, ale właściwie nie wiem co powinienem tu napisać (22-12-2014 12:58:40)Taśma napisał(a): Chce dużo, ale mało robi. Ma jakieś swoje chore teorie które wykorzystuje w praktyce przez co wszyscy zwijamy się z bólu, jak ja podczas zacierania Chart'a.Czy te numery to Twoim zdaniem dużo ?/? Masz cos do moim teorii - są sprawdzone, masz zastrzeżenie do którejś z ich ?/? Też mam perę zabytków tylko sie wszystkim nie chwalę....> (21-12-2014 19:03:20)Błażej napisał(a): Zwyczajnie napisać komara, komarowi itp nie można ?Można ![]() Ale mniej więcej o to mi chodziło , spora część osób na forum mnie kojarzy, więc jak zobaczy napis Komar'a to da to jej do myślenia, może nawet zobaczy profil i będzie wiedzieć komu wysłeć nr ramy i silnika lub wejdzie na moja strone Na początku pisałem KOMARowi ale nie podobało się to Semmao'wi więc piszę jak wyżej RE: Pytanie do użytkownika ciekawskiego numerów ram. - ArcziManYea - 22-12-2014 15:58:25 ![]() |