Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Autor Wiadomość
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,239
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #1
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Przed rozbiórką rozrysowałem sobie podłączenia elektryczne. Niedługo będę je podłączał, lecz... porównałem mój schemat z tym książkowym i nie mogę się połapać co i jak! W książce kable idą inaczej, u mnie inaczej, jakoś odwrotnie porysowane...
Więc do Was - bardziej doświadczonych - mam prośbę - czy moglibyście zerknąć na schemat moich połączeń (przepraszam, że wygląda on tak mało "profesjonalnie", ale talentu do rysunku raczej nie mam Wink) i sprawdzić, czy to będzie działać (ew. co trzeba poprawić)?

15-08-2012 15:19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Gangster Offline
Banned


Liczba postów: 20
Imię: Łukasz
Skąd: BP okolice
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
to sprawdz w swoim komarze czy dobry
15-08-2012 15:33:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,852
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 3
Post: #3
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Wystarczy zamienić miejscami kable wychodzące z silnika i będzie dobrze Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G

*** ...i wtedy rzekł - Nie da się. ~ Tomasso94 ***


KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
15-08-2012 15:35:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,239
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Ja nawet nie wiem, czy odpali, więc z góry wolę wyeliminować błąd w podłączeniu elektryki - dlatego się pytam.
Tomasso, skoro tak radzisz, to zamienię i wtedy sprawdzę ten schemat - może coś mi się rozjaśni Wink
A się przy okazji zapytam - jest jakiś schemat co z czym łączy stacyjka w poszczególnych pozycjach?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 15:41:56 przez Artur.)
15-08-2012 15:37:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,852
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 3
Post: #5
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Stacyjka łączy po przekątnych.

Czerwony kablel z kablem żółtym i tym do przełącznika świateł, a po przekręceniu w drugą stronę łączy niebieski kabel z masą. Gdy jest na środku nie łączy nic Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G

*** ...i wtedy rzekł - Nie da się. ~ Tomasso94 ***


KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
15-08-2012 15:44:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,239
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Eee...a na środku to nie jest czasem sam zapłon?
Wg książki jest tak: przekręcenie w lewo - nic, środek - zapłon, prawo - zapłon i światła...
No to teraz już nic nie wiem! Ech, ten Komar...
To w temacie jeszcze jedno pytanko zadam - jaka stacyjka na kluczyk pasowałaby do Komara w miejsce obecnej? Może być albo odpowiednikiem obecnej - czyli nic/zapłon/zapłon+światła albo nic/zapłon - mam dwa rozwiązania przygotowane Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 16:12:21 przez Artur.)
15-08-2012 15:45:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,852
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 3
Post: #7
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
w komarze gdy masz zapłon nic nie jest podłączone. Jedynie silnik gasisz podając masę na cewkę (niebieski).

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G

*** ...i wtedy rzekł - Nie da się. ~ Tomasso94 ***


KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
15-08-2012 17:09:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,239
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Czyli chwileczkę - jeżeli mam kabel wychodzący z silnika (ten od zapłonu) i połączę go z masą, to silnika nie odpalę. Natomiast gdy go odłączę, to umożliwię zapłon w silniku. Dobrze mówię? Bo mi się zawsze odwrotnie wydawało Wink
15-08-2012 17:26:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Niewidzialny Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Dawid
Skąd: Lubuskie
Pojazd: Romet Komar
Post: #9
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Podepnę się pod temat, aby nie tworzyć kolejnego z podobnym zapytaniem.
Czytając powyższe komentarze, za wiele nie zrozumiałem. Dużo plątaniny
jak na mój umysł nowicjusza.

W najbliższym czasie czeka mnie rozmontowanie elektryki. Więc mam
prośbę, aby ktoś wrzucił schemat elektryki do modelu Komar 2350. Im
szybciej będę miał schemat, tym szybciej ruszę z robotą Smile
Z góry wielkie dzięki
01-10-2012 18:01:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,239
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #10
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
http://lmgtfy.com/?q=schemat+elektryki+komar
Cud strona Wink
Jak coś, to pytaj śmiało Wink Elektrykę w Komarze już udało mi się ogarnąć - toć to są trzy kabelki zaledwie! W uproszczeniu, rzecz jasna Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2012 18:07:39 przez Artur.)
01-10-2012 18:06:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
adex.1997 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 117
Imię: Adrian
Skąd: Leszno (Okolice)
Pojazd: Romet Komar
Post: #11
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Tongue DZIEKI JUZ WIEM JAKA TO STRONA BYŁA ŻEBY GOOGLE ZA CIEBIE ROBIŁO Big Grin
02-10-2012 12:29:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Romet miesiąca
Luty - gregorian2008

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Giełda u Pająka
Ostatni post: pajak
Dzisiaj 07:45:08
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 120
Malowanie plastiku.
Ostatni post: pajak
Dzisiaj 07:32:53
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 20
CZ 350 472.6 '86 by JGNZM
Ostatni post: rafi555
Dzisiaj 07:01:35
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 820
Ciągle problemy z odpalen...
Ostatni post: rafi555
Dzisiaj 06:56:22
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 14
Problem z załączeniem zdj...
Ostatni post: Bercik01
Dzisiaj 06:17:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 15
Huragan ???
Ostatni post: Wigrus
Dzisiaj 05:52:03
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 49
Licznik Romet Mera - jak ...
Ostatni post: nofack
Dzisiaj 05:42:51
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 93
Znaleziska złomowe
Ostatni post: .:Cichy:.
Dzisiaj 04:58:44
» Odpowiedzi: 2385
» Wyświetleń: 312426
Romet 50 T-1 by Dziadek
Ostatni post: Dziadek
Wczoraj 22:41:06
» Odpowiedzi: 69
» Wyświetleń: 2803
126p by Barto5050
Ostatni post: Barto5050
Wczoraj 21:57:02
» Odpowiedzi: 24
» Wyświetleń: 991
klakson romet
Ostatni post: Cykada
Wczoraj 21:36:04
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 27
Trudno powiedzieć :F
Ostatni post: krystian276
Wczoraj 20:45:07
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 261
Regeneracja przedniego i ...
Ostatni post: joozek
Wczoraj 20:33:49
» Odpowiedzi: 57
» Wyświetleń: 9944
Parę słów od zwycięzcy
Ostatni post: joozek
Wczoraj 20:16:08
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 320
ZZR Maraton
Ostatni post: look5
Wczoraj 19:52:21
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 27

Reklama