Zapraszamy na naszego fanpage'a - facebook.com/ChlopcyRometowcy Wink

Jesteś nowy na forum? - Zapraszamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Autor Wiadomość
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,026
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #1
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Przed rozbiórką rozrysowałem sobie podłączenia elektryczne. Niedługo będę je podłączał, lecz... porównałem mój schemat z tym książkowym i nie mogę się połapać co i jak! W książce kable idą inaczej, u mnie inaczej, jakoś odwrotnie porysowane...
Więc do Was - bardziej doświadczonych - mam prośbę - czy moglibyście zerknąć na schemat moich połączeń (przepraszam, że wygląda on tak mało "profesjonalnie", ale talentu do rysunku raczej nie mam Wink) i sprawdzić, czy to będzie działać (ew. co trzeba poprawić)?

[IMG]Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.[/IMG] Szybka rejestracja na forum

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
15-08-2012 17:19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Gangster Offline
Banned


Liczba postów: 21
Imię: Łukasz
Skąd: BP okolice
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
to sprawdz w swoim komarze czy dobry

Składam Komara z silnikiem Stara.Tongue
15-08-2012 17:33:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Online
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,415
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #3
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Wystarczy zamienić miejscami kable wychodzące z silnika i będzie dobrze Smile

[IMG]Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.[/IMG] Szybka rejestracja na forum - Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
15-08-2012 17:35:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,026
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Ja nawet nie wiem, czy odpali, więc z góry wolę wyeliminować błąd w podłączeniu elektryki - dlatego się pytam.
Tomasso, skoro tak radzisz, to zamienię i wtedy sprawdzę ten schemat - może coś mi się rozjaśni Wink
A się przy okazji zapytam - jest jakiś schemat co z czym łączy stacyjka w poszczególnych pozycjach?

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 17:41:56 przez Artur.)
15-08-2012 17:37:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Online
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,415
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #5
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Stacyjka łączy po przekątnych.

Czerwony kablel z kablem żółtym i tym do przełącznika świateł, a po przekręceniu w drugą stronę łączy niebieski kabel z masą. Gdy jest na środku nie łączy nic Smile

[IMG]Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.[/IMG] Szybka rejestracja na forum - Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
15-08-2012 17:44:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,026
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Eee...a na środku to nie jest czasem sam zapłon?
Wg książki jest tak: przekręcenie w lewo - nic, środek - zapłon, prawo - zapłon i światła...
No to teraz już nic nie wiem! Ech, ten Komar...
To w temacie jeszcze jedno pytanko zadam - jaka stacyjka na kluczyk pasowałaby do Komara w miejsce obecnej? Może być albo odpowiednikiem obecnej - czyli nic/zapłon/zapłon+światła albo nic/zapłon - mam dwa rozwiązania przygotowane Smile

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 18:12:21 przez Artur.)
15-08-2012 17:45:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Tomasso94 Online
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,415
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #7
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
w komarze gdy masz zapłon nic nie jest podłączone. Jedynie silnik gasisz podając masę na cewkę (niebieski).

[IMG]Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.[/IMG] Szybka rejestracja na forum - Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
15-08-2012 19:09:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,026
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Czyli chwileczkę - jeżeli mam kabel wychodzący z silnika (ten od zapłonu) i połączę go z masą, to silnika nie odpalę. Natomiast gdy go odłączę, to umożliwię zapłon w silniku. Dobrze mówię? Bo mi się zawsze odwrotnie wydawało Wink

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
15-08-2012 19:26:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Niewidzialny Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Dawid
Skąd: Lubuskie
Pojazd: Romet Komar
Post: #9
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Podepnę się pod temat, aby nie tworzyć kolejnego z podobnym zapytaniem.
Czytając powyższe komentarze, za wiele nie zrozumiałem. Dużo plątaniny
jak na mój umysł nowicjusza.

W najbliższym czasie czeka mnie rozmontowanie elektryki. Więc mam
prośbę, aby ktoś wrzucił schemat elektryki do modelu Komar 2350. Im
szybciej będę miał schemat, tym szybciej ruszę z robotą Smile
Z góry wielkie dzięki
01-10-2012 20:01:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,026
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #10
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
http://lmgtfy.com/?q=schemat+elektryki+komar
Cud strona Wink
Jak coś, to pytaj śmiało Wink Elektrykę w Komarze już udało mi się ogarnąć - toć to są trzy kabelki zaledwie! W uproszczeniu, rzecz jasna Wink

Aby zobaczyć element, Zaloguj lub Zarejestruj się.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2012 20:07:39 przez Artur.)
01-10-2012 20:06:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
adex.1997 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 124
Imię: Adrian
Skąd: Leszno (Okolice)
Pojazd: Romet Komar
Post: #11
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Tongue DZIEKI JUZ WIEM JAKA TO STRONA BYŁA ŻEBY GOOGLE ZA CIEBIE ROBIŁO Big Grin
02-10-2012 14:29:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Odpowiedz 





Skocz do:




Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 7,290
» Najnowszy użytkownik: KOq
» Wątków na forum: 25,828
» Postów na forum: 335,403

Pełne statystyki

Nawigacja

Romet miesiąca
Maj - mateusz5625

Reklama


Ostatnie wątki
Silnik Romet
Ostatni post przez: rometowiec100
Dzisiaj 23:46:55
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 75
Piszemy Bajkę
Ostatni post przez: KOq
Dzisiaj 23:46:07
» Odpowiedzi: 1414
» Wyświetleń: 203815
Romet Chart 210 by MrF4k
Ostatni post przez: Przemi998
Dzisiaj 23:44:55
» Odpowiedzi: 1515
» Wyświetleń: 166150
Romet 50-T-1 by Mantaj2
Ostatni post przez: Raflik
Dzisiaj 23:36:50
» Odpowiedzi: 44
» Wyświetleń: 847
Piaskowanie - Malowanie O...
Ostatni post przez: Raflik
Dzisiaj 23:32:23
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 72
Laptop się zawiesza
Ostatni post przez: Raflik
Dzisiaj 23:25:46
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 138
Lista Chartów
Ostatni post przez: chart80
Dzisiaj 23:25:23
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 240
Z powietrza na ciecz :)
Ostatni post przez: alek736
Dzisiaj 23:21:18
» Odpowiedzi: 44
» Wyświetleń: 676
Traci moc
Ostatni post przez: ananas
Dzisiaj 23:21:13
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 105
Nie dostaje paliwa ; podp...
Ostatni post przez: KOq
Dzisiaj 23:18:11
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 73
Dezamet 023 - problem ze ...
Ostatni post przez: Raflik
Dzisiaj 23:15:35
» Odpowiedzi: 20
» Wyświetleń: 180
Problem z niskimi Obrotam...
Ostatni post przez: Waiter
Dzisiaj 23:15:14
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 54
Silnik na części WSK 125
Ostatni post przez: kamil19905
Dzisiaj 23:14:40
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 10
jaki to rodzaj obejmy w s...
Ostatni post przez: Vex
Dzisiaj 23:12:03
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 80
Romet Chart 210 by Simon
Ostatni post przez: MrF4k
Dzisiaj 23:12:01
» Odpowiedzi: 275
» Wyświetleń: 27803