Uwaga! Od dnia 22.04 posty napisane w powitalni nie są wliczane w liczbę postów użytkowników.

Zapraszamy na naszego fanpage'a - facebook.com/ChlopcyRometowcy Wink

Jesteś nowy na forum? - Zapraszamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Autor Wiadomość
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,078
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #1
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Przed rozbiórką rozrysowałem sobie podłączenia elektryczne. Niedługo będę je podłączał, lecz... porównałem mój schemat z tym książkowym i nie mogę się połapać co i jak! W książce kable idą inaczej, u mnie inaczej, jakoś odwrotnie porysowane...
Więc do Was - bardziej doświadczonych - mam prośbę - czy moglibyście zerknąć na schemat moich połączeń (przepraszam, że wygląda on tak mało "profesjonalnie", ale talentu do rysunku raczej nie mam Wink) i sprawdzić, czy to będzie działać (ew. co trzeba poprawić)?


Moje ogłoszenia na OLX (Tablica)
Moje ogłoszenia na Allegro

Starczy kliknąć...
15-08-2012 18:19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Gangster Offline
Banned


Liczba postów: 18
Imię: Łukasz
Skąd: BP okolice
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
to sprawdz w swoim komarze czy dobry
15-08-2012 18:33:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,534
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #3
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Wystarczy zamienić miejscami kable wychodzące z silnika i będzie dobrze Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Moje ogłoszenia na tablica.pl... OLX.pl
15-08-2012 18:35:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,078
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Ja nawet nie wiem, czy odpali, więc z góry wolę wyeliminować błąd w podłączeniu elektryki - dlatego się pytam.
Tomasso, skoro tak radzisz, to zamienię i wtedy sprawdzę ten schemat - może coś mi się rozjaśni Wink
A się przy okazji zapytam - jest jakiś schemat co z czym łączy stacyjka w poszczególnych pozycjach?

Moje ogłoszenia na OLX (Tablica)
Moje ogłoszenia na Allegro

Starczy kliknąć...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 18:41:56 przez Artur.)
15-08-2012 18:37:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,534
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #5
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Stacyjka łączy po przekątnych.

Czerwony kablel z kablem żółtym i tym do przełącznika świateł, a po przekręceniu w drugą stronę łączy niebieski kabel z masą. Gdy jest na środku nie łączy nic Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Moje ogłoszenia na tablica.pl... OLX.pl
15-08-2012 18:44:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,078
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Eee...a na środku to nie jest czasem sam zapłon?
Wg książki jest tak: przekręcenie w lewo - nic, środek - zapłon, prawo - zapłon i światła...
No to teraz już nic nie wiem! Ech, ten Komar...
To w temacie jeszcze jedno pytanko zadam - jaka stacyjka na kluczyk pasowałaby do Komara w miejsce obecnej? Może być albo odpowiednikiem obecnej - czyli nic/zapłon/zapłon+światła albo nic/zapłon - mam dwa rozwiązania przygotowane Smile

Moje ogłoszenia na OLX (Tablica)
Moje ogłoszenia na Allegro

Starczy kliknąć...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 19:12:21 przez Artur.)
15-08-2012 18:45:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,534
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #7
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
w komarze gdy masz zapłon nic nie jest podłączone. Jedynie silnik gasisz podając masę na cewkę (niebieski).

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Moje ogłoszenia na tablica.pl... OLX.pl
15-08-2012 20:09:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,078
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Czyli chwileczkę - jeżeli mam kabel wychodzący z silnika (ten od zapłonu) i połączę go z masą, to silnika nie odpalę. Natomiast gdy go odłączę, to umożliwię zapłon w silniku. Dobrze mówię? Bo mi się zawsze odwrotnie wydawało Wink

Moje ogłoszenia na OLX (Tablica)
Moje ogłoszenia na Allegro

Starczy kliknąć...
15-08-2012 20:26:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Niewidzialny Offline
Nowy
*


Liczba postów: 10
Imię: Dawid
Skąd: Lubuskie
Pojazd: Romet Komar
Post: #9
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Podepnę się pod temat, aby nie tworzyć kolejnego z podobnym zapytaniem.
Czytając powyższe komentarze, za wiele nie zrozumiałem. Dużo plątaniny
jak na mój umysł nowicjusza.

W najbliższym czasie czeka mnie rozmontowanie elektryki. Więc mam
prośbę, aby ktoś wrzucił schemat elektryki do modelu Komar 2350. Im
szybciej będę miał schemat, tym szybciej ruszę z robotą Smile
Z góry wielkie dzięki
01-10-2012 21:01:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,078
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #10
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
http://lmgtfy.com/?q=schemat+elektryki+komar
Cud strona Wink
Jak coś, to pytaj śmiało Wink Elektrykę w Komarze już udało mi się ogarnąć - toć to są trzy kabelki zaledwie! W uproszczeniu, rzecz jasna Wink

Moje ogłoszenia na OLX (Tablica)
Moje ogłoszenia na Allegro

Starczy kliknąć...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2012 21:07:39 przez Artur.)
01-10-2012 21:06:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
adex.1997 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 124
Imię: Adrian
Skąd: Leszno (Okolice)
Pojazd: Romet Komar
Post: #11
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Tongue DZIEKI JUZ WIEM JAKA TO STRONA BYŁA ŻEBY GOOGLE ZA CIEBIE ROBIŁO Big Grin
02-10-2012 15:29:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Nawigacja

Romet miesiąca
Marzec - Pinio

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Wasze zdjęcia - czyli pok...
Ostatni post: kw112
Dzisiaj 22:17:02
» Odpowiedzi: 702
» Wyświetleń: 95125
Simson czy ELBA i EWR to ...
Ostatni post: krzysiu1505
Dzisiaj 22:13:16
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 71
Porady Docieranie i inne
Ostatni post: adamus13715
Dzisiaj 22:12:48
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 169
Motorynka 1981 z dokument...
Ostatni post: Bartek
Dzisiaj 22:11:48
» Odpowiedzi: 60
» Wyświetleń: 3175
Zwiększenie V-Max
Ostatni post: kolesgit01
Dzisiaj 22:07:46
» Odpowiedzi: 25
» Wyświetleń: 321
Mój synek prosi o LAJKI :...
Ostatni post: kw112
Dzisiaj 22:03:53
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 492
Gaźnik Bing BING 1/14/206...
Ostatni post: MichałTUR
Dzisiaj 21:57:15
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 13
Zabawa Masz czy Nie Masz?
Ostatni post: Petronas
Dzisiaj 21:54:57
» Odpowiedzi: 612
» Wyświetleń: 10599
problem z 3 biegową skrzy...
Ostatni post: danielgora1209
Dzisiaj 21:39:51
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 83
komar 2320 sztywny 1966r....
Ostatni post: Matinek
Dzisiaj 21:39:44
» Odpowiedzi: 77
» Wyświetleń: 3010
Romet Chart czy watro?
Ostatni post: romett1
Dzisiaj 21:39:22
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 75
Filmiki z YouTube
Ostatni post: Motorowerzystka
Dzisiaj 21:33:33
» Odpowiedzi: 164
» Wyświetleń: 6990
Chart - sprzęgło nie chod...
Ostatni post: kw112
Dzisiaj 21:31:01
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 51
Romet Miesiąca MAJ [2015]...
Ostatni post: kacperszkudlarek
Dzisiaj 21:27:53
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 1250
ogar 200 a gaźnik gm13f
Ostatni post: bartoszek5k
Dzisiaj 21:23:11
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 72

Reklama