Zapraszamy na naszego fanpage'a - facebook.com/ChlopcyRometowcy Wink

Jesteś nowy na forum? - Zapraszamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Autor Wiadomość
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,055
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #1
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Przed rozbiórką rozrysowałem sobie podłączenia elektryczne. Niedługo będę je podłączał, lecz... porównałem mój schemat z tym książkowym i nie mogę się połapać co i jak! W książce kable idą inaczej, u mnie inaczej, jakoś odwrotnie porysowane...
Więc do Was - bardziej doświadczonych - mam prośbę - czy moglibyście zerknąć na schemat moich połączeń (przepraszam, że wygląda on tak mało "profesjonalnie", ale talentu do rysunku raczej nie mam Wink) i sprawdzić, czy to będzie działać (ew. co trzeba poprawić)?


http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Aeb7/
15-08-2012 16:19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Gangster Offline
Banned


Liczba postów: 21
Imię: Łukasz
Skąd: BP okolice
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
to sprawdz w swoim komarze czy dobry
15-08-2012 16:33:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,644
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #3
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Wystarczy zamienić miejscami kable wychodzące z silnika i będzie dobrze Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Moje ogłoszenia na tablica.pl... OLX.pl
15-08-2012 16:35:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,055
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Ja nawet nie wiem, czy odpali, więc z góry wolę wyeliminować błąd w podłączeniu elektryki - dlatego się pytam.
Tomasso, skoro tak radzisz, to zamienię i wtedy sprawdzę ten schemat - może coś mi się rozjaśni Wink
A się przy okazji zapytam - jest jakiś schemat co z czym łączy stacyjka w poszczególnych pozycjach?

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Aeb7/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 16:41:56 przez Artur.)
15-08-2012 16:37:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,644
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #5
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Stacyjka łączy po przekątnych.

Czerwony kablel z kablem żółtym i tym do przełącznika świateł, a po przekręceniu w drugą stronę łączy niebieski kabel z masą. Gdy jest na środku nie łączy nic Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Moje ogłoszenia na tablica.pl... OLX.pl
15-08-2012 16:44:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,055
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Eee...a na środku to nie jest czasem sam zapłon?
Wg książki jest tak: przekręcenie w lewo - nic, środek - zapłon, prawo - zapłon i światła...
No to teraz już nic nie wiem! Ech, ten Komar...
To w temacie jeszcze jedno pytanko zadam - jaka stacyjka na kluczyk pasowałaby do Komara w miejsce obecnej? Może być albo odpowiednikiem obecnej - czyli nic/zapłon/zapłon+światła albo nic/zapłon - mam dwa rozwiązania przygotowane Smile

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Aeb7/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 17:12:21 przez Artur.)
15-08-2012 16:45:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Offline
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,644
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #7
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
w komarze gdy masz zapłon nic nie jest podłączone. Jedynie silnik gasisz podając masę na cewkę (niebieski).

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra F 1.4

Moje ogłoszenia na tablica.pl... OLX.pl
15-08-2012 18:09:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,055
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Czyli chwileczkę - jeżeli mam kabel wychodzący z silnika (ten od zapłonu) i połączę go z masą, to silnika nie odpalę. Natomiast gdy go odłączę, to umożliwię zapłon w silniku. Dobrze mówię? Bo mi się zawsze odwrotnie wydawało Wink

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Aeb7/
15-08-2012 18:26:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Niewidzialny Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Dawid
Skąd: Lubuskie
Pojazd: Romet Komar
Post: #9
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Podepnę się pod temat, aby nie tworzyć kolejnego z podobnym zapytaniem.
Czytając powyższe komentarze, za wiele nie zrozumiałem. Dużo plątaniny
jak na mój umysł nowicjusza.

W najbliższym czasie czeka mnie rozmontowanie elektryki. Więc mam
prośbę, aby ktoś wrzucił schemat elektryki do modelu Komar 2350. Im
szybciej będę miał schemat, tym szybciej ruszę z robotą Smile
Z góry wielkie dzięki
01-10-2012 19:01:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,055
Imię: --
Skąd: --
Pojazd: Inny
Post: #10
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
http://lmgtfy.com/?q=schemat+elektryki+komar
Cud strona Wink
Jak coś, to pytaj śmiało Wink Elektrykę w Komarze już udało mi się ogarnąć - toć to są trzy kabelki zaledwie! W uproszczeniu, rzecz jasna Wink

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Aeb7/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2012 19:07:39 przez Artur.)
01-10-2012 19:06:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
adex.1997 Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 124
Imię: Adrian
Skąd: Leszno (Okolice)
Pojazd: Romet Komar
Post: #11
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Tongue DZIEKI JUZ WIEM JAKA TO STRONA BYŁA ŻEBY GOOGLE ZA CIEBIE ROBIŁO Big Grin
02-10-2012 13:29:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Nawigacja

Romet miesiąca
Grudzień - Barto5050

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Dantom GFX 50 Lux jacom...
Ostatni post: Mateol367
Dzisiaj 11:41:13
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 571
Ford Mondeo MK1 by teścio...
Ostatni post: nie_mientki
Dzisiaj 11:35:33
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 77
Witam
Ostatni post: sebon30
Dzisiaj 11:30:12
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 71
Rozpoczecie sezonu Katowi...
Ostatni post: Mateol367
Dzisiaj 11:29:27
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 22
brak numerow ramy
Ostatni post: Rafalnapony
Dzisiaj 11:22:25
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 113
Chart bezpośrednie napełn...
Ostatni post: hohowski
Dzisiaj 10:59:50
» Odpowiedzi: 588
» Wyświetleń: 32933
Rama z papierami do Komar...
Ostatni post: kanilox
Dzisiaj 10:52:11
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 134
Aprilia AF1 Futura - Koko...
Ostatni post: kokosek
Dzisiaj 10:48:10
» Odpowiedzi: 76
» Wyświetleń: 2735
Ogar 200 Warto?
Ostatni post: Miro
Dzisiaj 10:40:13
» Odpowiedzi: 24
» Wyświetleń: 396
Montaż przedniego koła mo...
Ostatni post: ManiakPRL
Dzisiaj 10:34:50
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 29
"Pszczółka" , czyli kolej...
Ostatni post: Quake96
Dzisiaj 10:00:15
» Odpowiedzi: 218
» Wyświetleń: 8076
sztywniak
Ostatni post: kuba50
Dzisiaj 09:54:43
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 152
pa pa pany, co robic?
Ostatni post: nie_mientki
Dzisiaj 09:31:49
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 695
Montaż przedniego widelca...
Ostatni post: seboh
Dzisiaj 09:14:08
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 95
Romet Miesiąca MARZEC [20...
Ostatni post: nie_mientki
Dzisiaj 08:40:20
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 49

Reklama