Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Autor Wiadomość
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,200
Imię: ---
Skąd: ---
Pojazd: Inny
Post: #1
Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Przed rozbiórką rozrysowałem sobie podłączenia elektryczne. Niedługo będę je podłączał, lecz... porównałem mój schemat z tym książkowym i nie mogę się połapać co i jak! W książce kable idą inaczej, u mnie inaczej, jakoś odwrotnie porysowane...
Więc do Was - bardziej doświadczonych - mam prośbę - czy moglibyście zerknąć na schemat moich połączeń (przepraszam, że wygląda on tak mało "profesjonalnie", ale talentu do rysunku raczej nie mam Wink) i sprawdzić, czy to będzie działać (ew. co trzeba poprawić)?

15-08-2012 17:19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Gangster Offline
Banned


Liczba postów: 20
Imię: Łukasz
Skąd: BP okolice
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
to sprawdz w swoim komarze czy dobry
15-08-2012 17:33:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Online
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,708
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 3
Post: #3
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Wystarczy zamienić miejscami kable wychodzące z silnika i będzie dobrze Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G 1.6


KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
15-08-2012 17:35:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,200
Imię: ---
Skąd: ---
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Ja nawet nie wiem, czy odpali, więc z góry wolę wyeliminować błąd w podłączeniu elektryki - dlatego się pytam.
Tomasso, skoro tak radzisz, to zamienię i wtedy sprawdzę ten schemat - może coś mi się rozjaśni Wink
A się przy okazji zapytam - jest jakiś schemat co z czym łączy stacyjka w poszczególnych pozycjach?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 17:41:56 przez Artur.)
15-08-2012 17:37:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Online
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,708
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 3
Post: #5
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Stacyjka łączy po przekątnych.

Czerwony kablel z kablem żółtym i tym do przełącznika świateł, a po przekręceniu w drugą stronę łączy niebieski kabel z masą. Gdy jest na środku nie łączy nic Smile

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G 1.6


KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
15-08-2012 17:44:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,200
Imię: ---
Skąd: ---
Pojazd: Inny
Post: #6
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Eee...a na środku to nie jest czasem sam zapłon?
Wg książki jest tak: przekręcenie w lewo - nic, środek - zapłon, prawo - zapłon i światła...
No to teraz już nic nie wiem! Ech, ten Komar...
To w temacie jeszcze jedno pytanko zadam - jaka stacyjka na kluczyk pasowałaby do Komara w miejsce obecnej? Może być albo odpowiednikiem obecnej - czyli nic/zapłon/zapłon+światła albo nic/zapłon - mam dwa rozwiązania przygotowane Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 18:12:21 przez Artur.)
15-08-2012 17:45:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Tomasso94 Online
Przebiegły Administrator :D
Administratorzy


Liczba postów: 3,708
Imię: Tomasz
Skąd: Bydgoszcz - Fordon
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 3
Post: #7
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
w komarze gdy masz zapłon nic nie jest podłączone. Jedynie silnik gasisz podając masę na cewkę (niebieski).

- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G 1.6


KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
15-08-2012 19:09:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,200
Imię: ---
Skąd: ---
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Czyli chwileczkę - jeżeli mam kabel wychodzący z silnika (ten od zapłonu) i połączę go z masą, to silnika nie odpalę. Natomiast gdy go odłączę, to umożliwię zapłon w silniku. Dobrze mówię? Bo mi się zawsze odwrotnie wydawało Wink
15-08-2012 19:26:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Niewidzialny Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Dawid
Skąd: Lubuskie
Pojazd: Romet Komar
Post: #9
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Podepnę się pod temat, aby nie tworzyć kolejnego z podobnym zapytaniem.
Czytając powyższe komentarze, za wiele nie zrozumiałem. Dużo plątaniny
jak na mój umysł nowicjusza.

W najbliższym czasie czeka mnie rozmontowanie elektryki. Więc mam
prośbę, aby ktoś wrzucił schemat elektryki do modelu Komar 2350. Im
szybciej będę miał schemat, tym szybciej ruszę z robotą Smile
Z góry wielkie dzięki
01-10-2012 20:01:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Artur Niedostępny
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,200
Imię: ---
Skąd: ---
Pojazd: Inny
Post: #10
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
http://lmgtfy.com/?q=schemat+elektryki+komar
Cud strona Wink
Jak coś, to pytaj śmiało Wink Elektrykę w Komarze już udało mi się ogarnąć - toć to są trzy kabelki zaledwie! W uproszczeniu, rzecz jasna Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2012 20:07:39 przez Artur.)
01-10-2012 20:06:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
adex.1997 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 117
Imię: Adrian
Skąd: Leszno (Okolice)
Pojazd: Romet Komar
Post: #11
RE: Podłączenie elektryki w Komarze - pomieszane z poplątanym
Tongue DZIEKI JUZ WIEM JAKA TO STRONA BYŁA ŻEBY GOOGLE ZA CIEBIE ROBIŁO Big Grin
02-10-2012 14:29:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Nawigacja

Romet miesiąca
Czerwiec - joozek

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Jakiego Rometa wybrać?
Ostatni post: nie_mientki
Dzisiaj 17:58:16
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 144
"Jagodzianka" - Wigry 3
Ostatni post: Eryk94
Dzisiaj 17:54:52
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 412
Witam wszystkich
Ostatni post: Rometowiec89
Dzisiaj 17:32:04
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 10
Jaguar - Reanimacja
Ostatni post: chadie
Dzisiaj 17:26:30
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 356
Nowe i oryginalne części ...
Ostatni post: Szatek
Dzisiaj 15:51:26
» Odpowiedzi: 63
» Wyświetleń: 9045
Romet Wagant i inne rower...
Ostatni post: kuba1028
Dzisiaj 15:01:48
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 220
Ogar 200 Iskra raz jest a...
Ostatni post: rafi555
Dzisiaj 14:52:11
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 31
Romet Pony
Ostatni post: Komarzyna
Dzisiaj 14:38:31
» Odpowiedzi: 24
» Wyświetleń: 602
naprawa gwintu świecy
Ostatni post: rafi555
Dzisiaj 14:29:16
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 55
Końcówkę błotnika Romet C...
Ostatni post: Michallres
Dzisiaj 13:39:45
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 30
Jakie telefony polecacie ...
Ostatni post: KrisPL
Dzisiaj 13:03:18
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Sprzedaż pojazdu, próba w...
Ostatni post: Mati1991
Dzisiaj 13:00:00
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 210
Problem z romet ogar 200
Ostatni post: perk124
Dzisiaj 12:57:21
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 76
Kupię rometa.
Ostatni post: kacperszkudlarek
Dzisiaj 12:40:03
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 38
Unitra Diora ADAM i resz...
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 10:22:10
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1168

Reklama