Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Czujnik poziomu paliwa tarpan
Autor Wiadomość
NoSeLatamTrochu Offline
Sen na jawie
*


Liczba postów: 623
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #1
Czujnik poziomu paliwa tarpan
Witam dzisiaj wykręciłem z tarpana taki oto czujniczek:

Może ktoś mi powiedzieć jak on działa ?
Na jakiej zasadzie?
Jak go podłączyć?
Mam pewną teorie że z czujników wychodzą dwa kable na masę i one przez to przechodzą i ten czujnik ma takie nawinięte uzwojenie do którego dotyka blaszka idąca chyba na masę i ono daje zależną oporność od stanu poziomu paliwa Big Grin A druga blaszka przy najmniejszym poziomie paliwa załącza masę i zapala rezerwę ?
Tak to może działać ? i jaki wskaźnik poziomu paliwa do tego by podpasował?
Nie chce nic zdradzać bo pewnie nie wyjdzie ale przechodziły mnie myśli jak by to w romeciku działało Huh
Zaraz pobawię się z nim czujnikiem może coś rozpracuję
Cały jest w takim białym nalocie. Cały tarpan stał prawie od nowości koło stodoły Big Grin nawet jeszcze benzola w nim jest Tongue także liczę na odpowiedź, pomocnym lecą piwka za każdy pomocny post !
edit. zapomniałem zdjęć Tongue wiem idiota jestem

Undecided badz czlowiekiem laskawym tak i od czasu do czasu wcisnij prawy alt Undecided

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2018 21:18:13 przez NoSeLatamTrochu.)
17-07-2018 21:16:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,300
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #2
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Stawiam na jeden przewód do kontrolki rezerwy (styk załączony/rozłączony), drugi na ścieżkę oporową (wskaźnik poziomu paliwa) i masa z obudowy.

Chciałbyś założyć to do Rometa? Czarno to widzę, ale jeśli chcesz się pobawić to miałbym pomysł. Pytanie tylko na której funkcji ci zależy. Kontrolka rezerwy jest prosta, wystarczy pływak z magnesem i kontaktron. Może to być w postaci rurki w której jest kulka z magnesem pływająca w benzynie. Ciężej będzie ze wskaźnikiem, można to zrobić mechanicznie w postaci pręta z gwintem (gwint jak bardzo rozciągnięta sprężyna, na całej długości pręta nawet nie będzie miał 360 stopni). Pływak unosząc się i opadając poruszałby się po gwincie przez co obracałby wskazówką. Albo prostsza wersja w postaci wystającego pionowego pręta z pływakiem na końcu, można na nim zaznaczyć kolejne litry paliwa. Wraz z ubywającym paliwem chowałby się coraz bardziej w baku.
To wszystko można wykonać nie niszcząc baku, jedynie dobrze byłoby mieć jakiś korek paliwa w razie niepowodzenia.
Albo można po prostu wykorzystać zjawisko naczyń połączonych i z wężyka paliwowego za pomocą trójnika puścić pionowo po baku przezroczysty kawałek rurki z naniesioną nań skalą. Po odkręceniu kranika rurka napełniłaby się do tego samego poziomu, co paliwo w baku.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2018 21:36:29 przez Dawdzio.)
17-07-2018 21:31:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo Dawdzio za ten post.
NoSeLatamTrochu Offline
Sen na jawie
*


Liczba postów: 623
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #3
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Mam jakiś stary bak Od rometa, chciałbym wywiercić dziurę dać uszczelkę i to przynitować lub wspawać szpilki i przykręcić a wskaźnik elektryczny i ładnie obudować (w sumie po co). Bądź zrobić tylko kontrolkę od rezerwy małą w lampie. Myślę że fajny był by prototyp Tongue

Undecided badz czlowiekiem laskawym tak i od czasu do czasu wcisnij prawy alt Undecided

17-07-2018 21:35:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,300
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #4
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
A bierzesz pod uwagę kwestię zasilania wskaźnika? Skąd weźmiesz 12V?
Do samej kontrolki rezerwy nie ma sensu montować czegoś tak wielkiego. Zobacz to:
http://www.eiewin.com.pl/index.php?optio...view&id=17
Myślę, że bez większych problemów da się coś takiego zbudować w najprostszej wersji. Doskonale zadziała jako czujnik rezerwy i nie będzie trzeba niszczyć baku.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
17-07-2018 21:41:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo Dawdzio za ten post.
NoSeLatamTrochu Offline
Sen na jawie
*


Liczba postów: 623
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #5
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Coś takiego nabazgrałem na szybko. Gdy paliwo zejdzie do ustalonego przeze mnie poziomu to załączy się obwód Big Grin Jakieś uwagi ? Zależy mi na tym żeby umieścić to w korku Big Grin
qrwa znów zapomniałem zdjęcia :facepalm:

Undecided badz czlowiekiem laskawym tak i od czasu do czasu wcisnij prawy alt Undecided

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2018 22:14:02 przez NoSeLatamTrochu.)
17-07-2018 22:08:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 762
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #6
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Prąd musi być niski, a styki hermetycznie zamknięte, bo inaczej będziesz miał audiowizualne ostrzeżenie o niskim poziomie paliwa Big Grin Czujnik rezerwy podejdzie np. od Piaggio Zip czy innych squterów mających tylko kontrolkę rezerwy.

Andrij Prowizorkov
17-07-2018 22:12:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo seler1500 za ten post.
NoSeLatamTrochu Offline
Sen na jawie
*


Liczba postów: 623
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #7
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Mam już prototyp. Powiedzcie mi to ma być podłączone jak na moim schemacie ?

Prototyp wygląda tak:



Coś podobnego ma być w finale tylko jakaś sztywna rurka i muszę opracować szczelny metalowy pływak
Miejsce gdzie będą szły kable będzie czymś zalane, a całość wstawiona na odpowiedniej wysokości względem ilości paliwa na rezerwie. Myślę żże to nie będzie trudne po prostu zaleję paliwa tyle ile powinno być na rez. Podłącze wszystko jak ma być i będę tak przesuwał "czujnik" aby żarówa zapalała się idealnie w tym momencie, lub trochę niżej bo jak będzie na dołkach tłukło to może migać. W zamyśle dioda led na boku lampy.

Undecided badz czlowiekiem laskawym tak i od czasu do czasu wcisnij prawy alt Undecided

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2018 22:48:21 przez NoSeLatamTrochu.)
17-07-2018 22:35:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,300
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #8
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Prototyp niby dobry, ale raczej jako zapalnik do bomby gazowej Big Grin

Ja bym widział to tak:
Szczelnie zatkany (zalutowany) prosty kawałek przewodu hamulcowego (albo innej nie magnetycznej rurki) zamocowany w korku za pomocą dławika kablowego. Wewnątrz kontaktron, przewody wypuszczone górą i całość szczelnie zamknięta (zaklejona). Od zewnątrz na rurce pływak w postaci pierścienia z magnesem zabezpieczony przed zsunięciem się z rurki.
Kontrolka najlepiej LED.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2018 22:53:52 przez Dawdzio.)
17-07-2018 22:52:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 2 użytkowników postawiło piwo Dawdzio za ten post.
NoSeLatamTrochu Offline
Sen na jawie
*


Liczba postów: 623
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #9
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Podoba mi się Big Grin Mógłbyś mi to jakoś ładnie w paincie rozrysować ? Mówisz że lepiej nie testować na benzynie mojego czujnika, bo jebnie? Big Grin

Undecided badz czlowiekiem laskawym tak i od czasu do czasu wcisnij prawy alt Undecided

17-07-2018 22:59:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
rafi555 Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,855
Imię: Rafał
Skąd: Długosiodło
Pojazd: Romet Pony
Post: #10
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Daj spokój z takimi prototypami, na orbitę wylecisz i tylko lej zostanie.
17-07-2018 23:16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo rafi555 za ten post.
NoSeLatamTrochu Offline
Sen na jawie
*


Liczba postów: 623
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #11
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Big Grin Konstrukcja będzie moja a czujnik zapożyczę z jakiegoś kibelka, jak kibel nie wybucha to i romet nie wybuchnie

Undecided badz czlowiekiem laskawym tak i od czasu do czasu wcisnij prawy alt Undecided

17-07-2018 23:21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,300
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #12
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Ja bym to widział tak, ale od strony mechanicznej. Od elektronicznej nie biorę żadnej odpowiedzialności, że to zadziała Tongue
Seler proszony o ewentualne poprawki w schemacie i podanie wartości (zresztą chyba się wyłożyłem na tych kondensatorach za prostownikiem).


K - kontaktron

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
17-07-2018 23:42:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 762
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #13
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Moim zdaniem słaby pomysł z czujnikiem w korku, kijowo przy tankowaniu Confused
W kiblach czujniki mają swoje miejsce w baku, i są dokładnie uszczelniane.


Edit: układ powyżej będzie działać, ważne, żeby dobrze uszczelnić. Osobiście zamiast diody dałbym żarówkę, ale w Romecie niestety prądnica mocą nie grzeszy, dobra dioda powinna być OK.

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2018 23:59:29 przez seler1500.)
17-07-2018 23:52:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Sen na jawie
*


Liczba postów: 623
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #14
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Myślę że zbyt dużo miejsca nie zajmie a przy tankowaniu będzie kładziony np na lagach lub na baku, mogę zawsze pierdyknąć dziurę w baku i tyle Big Grin

Undecided badz czlowiekiem laskawym tak i od czasu do czasu wcisnij prawy alt Undecided

17-07-2018 23:59:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,300
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #15
RE: Czujnik poziomu paliwa tarpan
Przy tankowaniu byłby lekki problem, ale takie rozwiązanie pozwala na szybki i bezproblemowy powrót do oryginału.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
18-07-2018 00:00:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Sierpień - Paweł od Mińska

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Jaki licznik ? Pomocy !
Ostatni post: Paweł 1982
Dzisiaj 00:41:37
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 13
Regeneracja przedniego i ...
Ostatni post: gabriel0
Dzisiaj 00:29:27
» Odpowiedzi: 214
» Wyświetleń: 64585
Romet Komar 2350 '72
Ostatni post: Paweł123
Dzisiaj 00:01:35
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 1104
Romet Kadet 1984r.
Ostatni post: silar
Wczoraj 23:30:55
» Odpowiedzi: 26
» Wyświetleń: 608
Jaki licznik ? Pomocy !
Ostatni post: Motorowerzystka
Wczoraj 22:17:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 45
Kupię tylni błotnik bagaż...
Ostatni post: gregorian2008
Wczoraj 21:54:52
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 43
Chart LC RoberTa
Ostatni post: robert2006p
Wczoraj 21:17:40
» Odpowiedzi: 83
» Wyświetleń: 3417
Kupie Rame motorynka m2/m...
Ostatni post: Majstru126p
Wczoraj 20:49:40
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 76
Mój pierwszy Ogar 200
Ostatni post: Quake96
Wczoraj 20:40:06
» Odpowiedzi: 1457
» Wyświetleń: 426895
HM CRE 50 06' - Red Bull
Ostatni post: Jestem Marek
Wczoraj 19:50:26
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 1011
Problem z lampą
Ostatni post: Paweł123
Wczoraj 19:14:00
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 21
Romet Komar 2350 - zimny ...
Ostatni post: eloolo22
Wczoraj 19:07:04
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 29
Prośba o identyfikację dw...
Ostatni post: Wigrus
Wczoraj 15:45:24
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 260
Sprzedam Daelim VL Daysta...
Ostatni post: bkrukl
Wczoraj 12:33:14
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 93
Konkurs na jednoślad mies...
Ostatni post: stqc
Wczoraj 11:42:19
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 483

Zapraszamy

Reklama