Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Jak podłączyć obrotomierz?
Autor Wiadomość
TheKocur Offline
Nowy
*


Liczba postów: 97
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #1
Jak podłączyć obrotomierz?
Witam ostatnio znalazłem taki obrotomierz na 12V.
http://imgur.com/a/SnkyA
http://imgur.com/a/Ke3N9
Wie ktoś od czego on mógł być?
Mógłbym go założyć do mojego Kadeta?
Po zdjęciu obudowy ukazuje się taki widok
http://imgur.com/a/icO8g
Mamy 5 kabli (niebieski i czerwony to + i - od żarówki)
Przy brązowym pisze -
Przy zielonym 1
A przy czarnym nic czyli pewnie +
Gdzie podłączyć zielony kabel?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2017 09:48:25 przez TheKocur.)
20-04-2017 09:46:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Odrestaurator Offline
Majster
*


Liczba postów: 1,585
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #2
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Nie będzie działał, bo przecież Kadet ma instalację 6V a ten obrotomierz jak sam napisałeś jest na 12V.
A ma być podłączony tak:
zielony - minus
czarny - plus
Wolny kabel będzie od sygnału, czyli od cewki. A, i mogą występować zakłócenia w jego pracy gdyby takowe generowała prądnica.

Projekt Romet Enduro

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2017 11:28:49 przez Odrestaurator.)
20-04-2017 11:23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
AliveC4T Offline
Jawowiec
*


Liczba postów: 212
Imię: Piotr
Skąd: Gliwice
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #3
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Szkoda że zdjęcia takie badziewne, nie można nawet odczytać producenta. Jeśli koniecznie chcesz obrotomierz to poszukaj takiego od fiata 125, bez problemu można go założyć, są tutoriale na forum elektroda.
20-04-2017 13:30:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dziadek Offline
Usprawniator
*


Liczba postów: 8
Imię: Daniel
Skąd: BydgoszczWelshpool
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #4
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
A czy dałoby się założyć obrotomierz z Simona do 019?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Mój Romet 50-T-1 - Projekt usprawniający maszynę Kliknij tutaj!
01-05-2017 08:28:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odrestaurator Offline
Majster
*


Liczba postów: 1,585
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #5
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Mechaniczny nie, w ogóle nie ma możliwości go zamontowania. Elektroniczny, ten z JM, też nie bo on na 12V jest. Musiałbyś zrobić instalację 12V w tym 019 i wtedy masz większe pole manewru.

Projekt Romet Enduro

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
01-05-2017 09:44:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Jaro5 Offline
Praktykant
*


Liczba postów: 460
Imię: Jarek
Skąd: Poddębice
Pojazd: Romet Pony
Post: #6
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Zawsze można gdzieś schować akumulatorek 12v, ja mam tak do pozycji led i podświetlania silnika.
Akumulatorek ładuję raz na sezon a mam go zrobionego z ogniw z baterii laptopa.

Moja ostatnia zajawka.
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=34236
Pomiar mocy motoryny
https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
01-05-2017 10:02:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 1,946
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
zawsze można zmierzyć ile ciągnie ten obrotomierz i pod niego zrobić zasilanie z prądnicy, ewentualnie zasilac z baterii. generalnie zawsze jest jakies wyjście. transformator, mostek, stabilizator i heja. sa jeszcze przetwornice step-up, albo wymiana zarowek w instalacji na 12V tez podwyższy napiecie.

(01-05-2017 09:44:40)Odrestaurator napisał(a):  Mechaniczny nie, w ogóle nie ma możliwości go zamontowania. Elektroniczny, ten z JM, też nie bo on na 12V jest. Musiałbyś zrobić instalację 12V w tym 019 i wtedy masz większe pole manewru.
wszystko się da, zauważ ze w simsonie się udało. trzeba tylko trochę przerobić pokrywe iwa ł.

Wykonam:
Regenerację prądnic ZMD, przewijanie cewek, moduły zapłonowe, instalacje elektryczne, remoty silników. Naprawiam prądnice charta/stelli.

Aby się ze mną skontaktować, kliknij PW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2017 18:02:44 przez charper.)
01-05-2017 17:52:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
TheKocur Offline
Nowy
*


Liczba postów: 97
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #8
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Wczoraj, zwiększyłem napięcie z 6v na 12v i chciałem ten obrotomierz podłączyć, oczywiście plus do + ,minus do -, a "1" do niebieskiego kabelka gaszenia. Po odpaleniu wskazówka szła od razu do końca, gdy odłączałem kabelek "1" to wskazówka się cofała
19-05-2017 10:14:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
AliveC4T Offline
Jawowiec
*


Liczba postów: 212
Imię: Piotr
Skąd: Gliwice
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #9
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Spróbuj zrobić antenę na kablu zapłonowym podłącz ją pod "1" i daj znać.
19-05-2017 10:17:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
TheKocur Offline
Nowy
*


Liczba postów: 97
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #10
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Dzisiaj podłączyłem licznik tak jak poprzednio tylko na włączonych światłach i działał tylko źle pokazywał. Be świateł wskazówka idzie na maks
19-05-2017 19:20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Simon Offline
Ogarnięty Chartcore


Liczba postów: 1,449
Imię: Szymon
Skąd: Ożarów
Pojazd: Romet Chart

Forumowy Garaż: 1
Post: #11
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Jak wstawiłem do Charta obrotek z 125p, musiałem wymieniać kondensator.
Jeżeli instalacja w DF jest na 12v, to bez problemu chodził mi na 6v w Charcie



Mój Romet Chart 70ccm
"Śpieszmy się kochać Motóry polskiej produkcji - Tak szybko odchodzą"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2017 20:50:53 przez Simon.)
19-05-2017 20:50:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Styczeń - Blues

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Marzenia sie spełniają......
Ostatni post: Majerano
Wczoraj 22:29:21
» Odpowiedzi: 88
» Wyświetleń: 6383
Sprzedam części Romet,Wsk...
Ostatni post: Adamos
Wczoraj 21:22:02
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 100
gas box ogar 200
Ostatni post: Lagoon
Wczoraj 21:08:47
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 90
Mocowanie linki gazu char...
Ostatni post: pirtras
Wczoraj 21:06:27
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 162
Jak naprawić by nie kupow...
Ostatni post: Rafku
Wczoraj 20:57:44
» Odpowiedzi: 85
» Wyświetleń: 6718
Romet 2375 Kacpra, czyli ...
Ostatni post: Rafku
Wczoraj 20:46:05
» Odpowiedzi: 101
» Wyświetleń: 10789
Regeneracja przedniego i ...
Ostatni post: joozek
Wczoraj 20:26:10
» Odpowiedzi: 148
» Wyświetleń: 34156
Romet Mińsk 400a
Ostatni post: kaziq
Wczoraj 19:55:54
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 656
FLAMING 72r uratowany ze...
Ostatni post: Wojtek na Wigry
Wczoraj 18:40:51
» Odpowiedzi: 55
» Wyświetleń: 5846
Grandezza na ramie Polo L...
Ostatni post: Piotr J.
Wczoraj 18:13:13
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 39
Wasze zdjęcia - czyli pok...
Ostatni post: Motorowerzystka
Wczoraj 17:44:27
» Odpowiedzi: 805
» Wyświetleń: 157093
Jakie łożysko
Ostatni post: sampras
Wczoraj 17:27:07
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 75
Witam Wszystkich.
Ostatni post: kacperszkudlarek
Wczoraj 17:06:31
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 55
Pelikan By Kacper.
Ostatni post: kacperszkudlarek
Wczoraj 16:02:50
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 316
romety by rafi555
Ostatni post: rafi555
Wczoraj 15:12:36
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 1604

Zapraszamy

Reklama